Tip na víkend: Ovce sa pasú aj v nedeľu

Chcete vidieť, ako sa vyrába hrudkový syr, ako sa odvára žinčica a spracúva ovčia vlna? Alebo sa v bačovskej škole naučiť pastierske piesne a fígľovačky? Tak príďte za ovcami túto nedeľu do skanzenu liptovskej dediny v Pribyline.

22.05.2015 07:00
ovce, salaš, bača, pasenie, košiar, liptov, Foto:
V areáli múzea budú stánky s pastierskym tovarom.
debata

Ovčiarska nedeľa je obľúbeným podujatím Múzea liptovskej dediny v Pribyline a každý rok má stovky divákov.

Ovce s bačom, valachmi a salašníkmi sa vyberú „na salaš“ neskôr, ako bývalo zvykom, inak by sa pásli už od Juraja. Ukážky ovčiarskej tradície a zábavné hry pre celú rodinu sa začnú túto nedeľu o 10.30 hodine.

Keď bačovský sprievod prejde dedinou, bača Florián Šavrtka z Liptovských Revúc si s pomocou folklórneho súboru Sliačanka zaspomína, ako to bolo kedysi.

Vzápätí sa tímy z liptovských dedín pustia do varenia halušiek a odborná porota medzitým vyhodnotí najlepšie výrobky zo stopercentne ovčieho mlieka z rôznych salašníctiev. Kategórie sú štyri: bryndza, žinčica, hrudkový syr a ovčiarske špeciality.

A kto sa rád zlostí, že nie sme národom bačov, bryndze a krpcov, môže si aspoň zistiť, čo je to putera, geleta či črpák. A nebude sa musieť pýtať, koľko oštiepkov znesie taká ovca za deň.

zväčšiť
ovce, salaš, bača, pasenie, košiar, liptov,

Ovce sú so Slovenskom spojené najmenej od 14. storočia, keď k nám začali prichádzať valasi z Rumunska cez Karpatský oblúk. Naučili nás, že ovečky sa dajú chovať aj v horských oblastiach, a priniesli nielen novú hospodársku, ale aj kultúrnu tradíciu.

„Na Ovčiarskej nedeli preto zaznejú pastierske nástroje ako fujara, gajdy, píšťalka a svoje umenie predvedú trombitáši, ktorí kedysi vysielali signály z jedného salaša na druhý,“ hovorí etnologička Natália Fungáčová, ktorá podujatie v múzeu pripravuje.

O jednej popoludní môžete zažiť, ako vyzeral deň na salaši. Podučíte sa, ako sa pripravoval ovčí syr, ako sa odvárala žinčica, ako sa bolo treba starať o bačovský riad.

Deti sa v Bačovskej škole na Ihrisku Maťka a Kubka naučia pastierske piesne aj hru na gajdách alebo si v tvorivých dielňach vyrobia plstením vlny náramok či inú ozdobu.

V zábavných hrách si potom vyskúšajú pastierske fígľovačky. Tento sprievodný program trvá až do večera.

Ovce sú so Slovenskom spojené najmenej od 14.... Foto: Múzeum liptovskej dediny
ovce, salaš, bača, pasenie, košiar, liptov, Ovce sú so Slovenskom spojené najmenej od 14. storočia.

Po celý deň budú v areáli múzea rozložené jarmočné stánky s pastierskym tovarom – ovčími produktami, dreveným riadom, zvoncami, opaskami a ďalšími tradičnými ľudovoremeselnými výrobkami.

Veď pastierska kultúra nám priniesla piesne, tance, ale aj umelecké úžitkové výrobky – palice, valašky, bačovský riad, črpák, formy na syry a maslo, špeciálne signálne hudobné nástroje ako zvonce, bič, roh, trúbu, píšťaly, fujaru, gajdy aj špeciálne odevné formy – staré textilné techniky: pletenia zápästkov, rukavíc, papúč na drevenej forme; vybíjané klobúky, kapsy a široké opasky.

A komu by bola liptovská bryndza prislaná, nech v kaštieli ochutná z liptovských pekárenských a cukrárskych výrobkov.

Kam za zábavou

23. mája, sobota

  • Banská Štiavnica: Festival kumštu, remesla a zábavy – divadlo, hudba, kúzelník, tvorivé dielne, včely a med, Starý zámok
Obliehanie Bratislavy Foto: SITA
boje, bitka, meče, vojaci, kone, Obliehanie Bratislavy
  • Bratislava: 206. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom I. – dobový tábor, historické delá, kone, výcvik armád, Sad Janka Kráľa, 9.30 – 12.30 pochod cez Most SNP do centra mesta, ukážky cvičení, 14. h – 16. h otvorenie vojenského tábora, 17. h – 18.30 rekonštrukcia bitky o Bratislavu z roku 1809, 20.30 – 22. h delostrelci
  • Bytča: Zámocký deň – tradičné jedlá, remeslá, hudba, ručné výrobky, medovníky, domci chlieb a slanina, šermiari, lukostrelci, detské divadlo, Sobášny palác a Bytčiansky zámok
  • Senec/Horná Borša: Kreatívny piknik, MiniZoo, kone, atrakcie pre deti, ukážky paličkovanej čipky a spracovania vlny, podkúvanie koňa a iné remeslá, jazdecký areál Corporex, 7 km od Senca
  • Modra: Kráľovské hodovanie od poledna do púlnoci – hody, alegorický sprievod, hudba, občerstvenie, ochutnávka vín, detský program
  • Nitra: Svätourbanské zoborské slávnosti v trhovom mestečku, aj 24. 5.
  • Prievidza: rekonštrukcia bojov z 2.¤svetovej vojny, Mestský park, od 13. h
  • Skalica: farmárske trhy/rozprávkový pochod – štart a cieľ Chata Amor v Zlatníckej doline, autobusy od dopravného ihriska 9. h – 11. h
  • Terchová: Halušky 2015 – súťaže v jedení, hudba, tanec, od 10. h
  • Trenčín: spoločenské hry v synagóge, 1. h – 18. h
  • Turňa nad Bodvou: rytierske slávnosti pod hradom, od 13. h
  • Zvolen: Deň Borovej hory – rododendrony v arboréte, posedenie s občerstvením v parku, hudba, 9. h – 21. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pribylina #ovce #bača #Múzeum liptovskej dediny #skanzen