Medzi lietadlami na oblohe zaznamenali záhadný objekt: Sledujte sane Santa Clausa naživo

Vianoce sú u nás späté s Ježiškom, no v anglosaskom svete nosí pod stromček darčeky Santa Claus na svojich lietajúcich saniach.

24.12.2023 14:48
Flight SANTA1
debata

Aplikácia na sledovanie letov sa rozhodla potešiť všetky deti, ale aj nadšencov letectva, a pod kódom R3DN053 „vypravila“ na oblohu čarovné lietajúce soby, ktoré ťahajú v tradičnom vozidle deduška v červenom.

Vďaka dobrovoľníkom Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) môžu ľudia po celom svete sledovať Santove sane a dokonca je v mape aj počítadlo počtu darčekov, ktoré už doručil, píše Ladbible.com.

Odborníci z USA a Kanady sa každý rok spoja a pomocou série satelitov umožňujú vidieť letieť Santu a jeho sobov: vyše 1250 dobrovoľníkov sa stará o to, aby ste vedeli, kde sa Santa práve nachádza.

NORAD prvýkrát spustil vianočné sledovanie Santa Clausa v roku 1955, takže tento rok je to po 68. krát, čo sa pozeráme na jeho cestu oblohou.

Betlehém Čítajte viac Vianoce sa nekonajú. Betlehem zrušil slávnosti

Technické údaje

Všetko sa to začalo úplne nečakane, keď akési dieťa zavolalo do NORAD po tom, čo videlo v novinách reklamu, aby deti volali Santa Clausovi.

Plukovník Harry Shoup vtedy nariadil svojim zamestnancom, aby „oživili“ cestujúceho Santu, a tak sa zrodila milá vianočná tradícia. Santa Claus vyráža vždy zo Severného pólu a má rovnakú cieľovú stanicu.

Dnes je už Santa namiesto radaru sledovaný satelitom, ale podstata je rovnaká. V čase písania tohto článku (o cca 14:40) sa Santa nachádzal nad západnou Austráliou.

Hory, lyžovanie, Tatry, sneh, zima Čítajte viac V Tatrách sa momentálne už neubytujete. Tu je dôvod

Pre technologických nadšencov je tu niekoľko špecifikácií Santových saní: majú 75 cukrových palíc na dĺžku, 40 na šírku a 55 na výšku.

Na začiatku cesty, plné darčekov, vážia 75 000 gumových medvedíkov. Čo sa týka darčekov, tie vážia približne 60 000 ton, pričom samotný vianočný muž má oficiálnu hmotnosť 11á kilogramov. Vzhľadom na tradíciu pohostiť Santu mliekom a sušienkami, je na konci svojej cesty o 550 kíl ťažší…

Keďže sane dokážu vyvinúť rýchlosť prevyšujúcu rýchlosť svetla, ide v podstate o najrýchlejšie vozidlo na svete, čo jednoducho vysvetľuje, ako je Santa schopný doručiť všetky darčeky len za jednu noc.

Podľa jeho polohy vzhľadom na časové pásma vo svete sa zdá, že Santa uprednostňuje donášky medzi 21:00 a polnocou.

Santov pohyb môžete sledovať cez aplikáciu Flightradar24 alebo na tejto mape.

Antarktída, ľadovec Čítajte viac Obľúbený horský ľadovec uzavreli po desivej udalosti, ktorá neveští nič dobré. Sprievodcovia sú zhrození

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Santa Claus