Obľúbený horský ľadovec uzavreli po desivej udalosti, ktorá neveští nič dobré. Sprievodcovia sú zhrození

Ľadovce sú atrakciou pre dobrodruhov po celom svete. V rakúskych Alpách sú obľúbené Dachstein či Kitzsteinhorn, Dolomity majú svoju Marmoladu, no zamrznutí velikáni lákajú aj do vzdialenej Patagónie. Jeden z tamojších ľadovcov však nedávno natrvalo znepristúpnili turistom z obavy o ich bezpečnosť. Čilskí sprievodcovia ale tvrdia, že zatvorenie Exploradores je „ekonomickou a emocionálnou ranou“.

11.12.2023 06:00
debata

Ľadovec vyhlásili za nestabilný v dôsledku topenia ľadu a zakázali naň vstup. Rozhodnutie čílskej národnej lesnej správy však popudilo dobrodružných cestovateľov aj miestnych sprievodcov.

Explorers alebo Exploradores v národnom parku Laguna San Rafael bol už najmenej dve desaťročia vychýrenou destináciou ľadovej turistiky v južnom regióne Aysén. Nová štúdia vládnych hydrológov však zistila, že ľadovec dosahuje nebezpečne nestabilný „inflexný bod“.

„Existujú evidentné riziká a neistota v súvislosti so správaním ľadovca,“ uviedlo ministerstvo lesného hospodárstva, ktoré dohliada na čilské národné parky.

Čo sa na Exploradores vlastne stalo?

Štúdia a následné uzatvorenie Exploradores prišlo po tom, čo sa 6. októbra z hlavného ľadovca zrútil veľký kus ľadu.

Žiadny turista sa našťastie nezranil a sprievodcovia uviedli, že táto udalosť bola vzhľadom na neustále sa meniacu ľadovcovú krajinu bežná.

Vládna štúdia však naznačuje, že obrovská fragmentácia sa čoskoro stane oveľa bežnejšou.

Ľadovec Exploradores sa „stenčil“ o 0,5 metra za rok. Počet lagún s roztopenou vodou na vrchole ľadovca sa od roku 2020 zdvojnásobil.

Keď sa zväčšuje celkový povrchový kontakt ľadovca s vodou – či už tam, kde ľadovec končí v údolí Chileno, alebo so svojimi 488 povrchovými jazerami – topí sa rýchlejšie.

Island, Modrá lagúna, termálne kúpalisko, voda, bazén, Čítajte viac Domáci prezradili 5 obrovských chýb turistov na obľúbenom ostrove. Niektoré ich môžu stáť aj život

Správa hovorí, že rednutie a narastajúci počet ľadovcových lagún bude viesť k niektorému z dvoch možných scenárov.

Buď by sa z hlavnej časti Exploradores mohlo oddeliť katastrofálne množstvo ľadu, alebo stovky malých lagún spôsobia, že sa predná časť ľadovca „rozpadne“.

V každom prípade správa predpovedá, že Exploradores čaká rýchla skaza a topenie sa ešte zrýchli.

Zmena klímy a ľadové cestovanie

Ľadolezci na celom svete sú nútení rátať s novými podmienkami, ktoré nastávajú vplyvom vyšších teplôt. Vlani v júli sa kus ľadovca Marmolada v talianskych Dolomitoch zrútil na obľúbenú turistickú trasu a zabil 11 ľudí. V tom istom roku množstvo agentúr po prvý raz zrušilo výstupy na Mont Blanc, pretože topiaci sa ľad uvoľnil alarmujúci počet skál.

Napriek tomu bolo zatvorenie Explorers pre miestnych sprievodcov šokom.

Samotný národný park zostane otvorený a jeho 20 000 každoročných návštevníkov si bude môcť ľadovec aj naďalej pozrieť z loďky.

Grónsko, ľadovec Čítajte viac Keď sa 2 kilometre hrubý ľadovec roztopí, zmetie milióny. Hladina oceánov stúpne o 7 metrov nepoužívať, koláž Čítajte viac Neuveríte vlastným očiam: 7 miest Európy, ktoré vyzerajú ako Vietnam, Divoký západ či Karibik

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #Čile #Patagónia