India láka turistov aj na múzeum filmu

V Bombaji, centre Bollywoodu, sa čoskoro otvorí prvé múzeum indického filmu, oslavujúce viac ako sto rokov tohto umenia. Národné múzeum indického filmu, ktoré financoval štát sumou 20 miliónov dolárov, sa nachádza v elegantnej budove na juhu Bombaja. Milovníci týchto pestrých filmov plných spevu a tanca môžu sledovať ich históriu od nemých snímok až po populárne filmy z posledných rokov, ktoré sa rozšírili po celom svete.

24.04.2014 06:00
india foto shutterstock Foto:
V Bombaji vzniká múzeum indického filmu. Má to byť múzeum informácií, interakcie a vzdelávania prostredníctvom zmyslového vnímania.
debata

"Je na čase, aby India mala svoje múzeum filmu. Mali sme archívy, nie však múzeum. Dnes také múzeum môže byť vďaka najmodernejším technológiám veľmi atraktívne,“ uvádza pracovník múzea Amrti Gangar.

V dvoch poschodiach budovy s celkovou rozlohou 560 štvorcových metrov sú vystavené historické predmety, suveníry, nahrávky a filmárske prístroje. Návštevníci si môžu prezrieť plagát k slávnej melodráme z roku 1957 Matka India a vypočuť si speváka a herca Saigala, považovaného za prvú superstar filmov v hindčine.

Múzeum sa však neobmedzuje na oslavu indických filmov v hindčine, ale zahŕňa aj filmy nakrútené v iných jazykoch a v iných regiónoch Indie. "Sú tu zastúpené všetky stránky indického filmu,“ vysvetľuje Anil Kumar, riaditeľ marketingu Films Division of India. To je vládna organizácia podporujúca produkciu filmov. "Múzeum je pripravené a otvorí sa v priebehu niekoľkých týždňov,“ citovala ho agentúra AFP.

Tí, čo projekt pripravovali, sa museli zmieriť s tým, že mnoho prvých filmov sa napríklad vôbec nezachovalo. Posledná kópia prvého indického hovoreného filmu Alam Ara (Svetlo sveta ) z roku 1931 bola zničená pri požiari v roku 2003 "Mnoho filmov je stratených. Zachovalo sa len jedno percento prvých nemých snímok. Nejde teda o múzeum, kde by bola nejaká ucelená zbierka, ale je to múzeum informácií, interakcie a vzdelávania prostredníctvom zmyslového vnímania,“ usudzuje Gangar.

Výzvou pre múzeum bolo tiež zháňanie originálnych predmetov. "Nemáme ich veľa, ide len o niekoľko predmetov, ktoré nám darovali a ktoré sme odkúpili. Mnoho predmetov je zo súkromných zbierok,“ hovorí Kumar. Na dotykovej obrazovke si návštevníci môžu vyvolať niektoré zábery z nemých filmov, ako je Prem Sanyas (Svetlo Ázie) z roku 1925.

Prvý indický dlhometrážny film Rádža Hariščandra, ktorý sa prvýkrát premietal 3. mája 1913 v Bombaji, ukáže návštevníkom prvé kroky Bollywoodu. Tento film, inšpirovaný staroindickým eposom Mahábhárata, sa stal čoskoro veľmi úspešným aj napriek tomu, že tu hrajú ženské postavy muži, pretože v tých časoch bolo povolanie herečky opovrhnutiahodné.

Na rozdiel od Hollywoodu, ktorý je situovaný v časti Los Angeles, neznamená Bollywood žiadnu lokalitu, ale filmový priemysel v hindčine, ktorého epicentrom je Bombaj. Filmové štúdiá väčšinou nakrúcajú v komplexe Film City na severe Bombaja alebo v malebných krajoch v zahraničí.

Nedávno sa zrodilo niekoľko projektov, ktoré vytýčili kinematografickú históriu mesta. V roku 2012 tam založili Walk of the Stars (chodník hviezd) v štýle slávneho chodníka slávy v Hollywoode, kde sú odtlačky rúk a podpisy známych hercov.

Turistický potenciál Bollywoodu sa však ešte len začína využívať. Cestovné kancelárie prednedávnom začali usporadúvať okružné cesty nazvané Bollywood Tours, ktoré vedú okolo domov, kde bývajú filmové hviezdy, a zahŕňajú prehliadku štúdií Film City. Najdrahšie trasy ponúkajú možnosť pozrieť sa priamo na miesto nakrúcania. "Tieto okruhy majú ukázať, ako Bollywood funguje,“ vysvetľuje prezident cestovnej kancelárie TravelMartIndia Manodž Gursahaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #Bombaj #Bollywood #múzeum indického filmu