Karibský ostrov Dominika vytvorí prvú morskú rezerváciu pre vorvane na svete

Malý karibský ostrov Dominika založí prvú morskú rezerváciu na svete na ochranu jedného z najväčších žijúcich živočíchov, vorvane obrovského. Informoval o tom spravodajský BBC s odvolaním sa na vyhlásenie premiéra.

17.11.2023 08:00
debata

Predseda dominickej vlády Roosevelt Skerrit oznámil, že v oblasti s rozlohou takmer 800 kilometrov štvorcových na západ od ostrova, ktorý patrí do súostrovia Malých Antíl, bude zakázaný komerčný rybolov a plavba veľkých lodí. Vytýčená zóna je kľúčovým rajónom týchto ohrozených cicavcov, ktorí tu dojčia a kŕmia svojich mladých.

„Približne 200 vorvaňov obrovských, ktorí považujú naše more za svoj domov, je váženými občanmi Dominiky,“ vyhlásil Skerrit.

„Ich predkovia pravdepodobne ostrov obývali ešte pred príchodom ľudí. Chceme zabezpečiť, aby týmto majestátnym a vysoko inteligentným zvieratám nikto neublížil, a naďalej udržiavať naše vodstvá a klímu v zdravom stave,“ dodal premiér.

Vorvaň má najväčší a najťažší mozog medzi všetkými žijúcimi tvormi na planéte a obvykle dorastá do dĺžky až 15 metrov.

Patrí medzi geograficky najrozšírenejšie druhy morských cicavcov, vyskytuje sa v hlbokých vodách Arktídy aj Antarktídy aj okolo rovníka.

Avšak more pri brehoch Dominiky je jedným z mála miest, kde je možné tento druh stretnúť v priebehu celého roka.

Odhaduje sa, že v blízkosti ostrova žije bezmála 500 kusov, a na rozdiel od vorvaňov žijúcich inde vo svete nevyplávajú veľryby z východného Karibiku príliš ďaleko.

V novej rezervácii nebude povolený komerčný rybolov, bude však umožnené drobné rybárčenie do tej miery, pokiaľ bude udržateľné a nebude vorvane ohrozovať.

Turisti si budú môcť tieto tvory prezerať z člnov, a dokonca si s nimi zaplávať, ale podľa nových predpisov bude obmedzený počet návštevníkov rezervácie.

Veľké lode budú musieť plávať po presne vytýčených oceánskych trasách, aby cicavce nerušili.

NEPOUZ, Jozef Terem, Papua a miestna osada a obyvatelia Čítajte viac Dobrodruh Jozef Terem: Kanibalov už v Západnej Papui nestretnete, len nejaký starček v mladosti ochutnal... NEPOUZ, seapod Čítajte viac Už ich stavajú: Luxusné domy na stračích nohách za 1,4 milióna ovláda inteligentný prsteň
debata chyba
Viac na túto tému: #vorvane #Dominika #vorvaň