Neznáme podivné atrakcie Európy: Smrtiaca fontána, dom na diaľkové ovládanie, drevená pitevňa

Zabudnite na Eiffelovku, koloseum či Big Ben. Pri najbližšej návšteve niektorého z najnavštevovanejších miest starého kontinentu zamierte na miesta mimo najhlučnejšieho davu. Najpopulárnejšie metropoly totiž skrývajú okrem notoricky známych atrakcií zvučných mien aj mnohé podivné pamiatky. Nájdite si čas na vyhľadanie týchto zvláštností, určite to bude stáť za to, aj keď môžete byť trocha zmätení...

25.01.2024 06:00
debata

Farby podľa aplikácie, Štokholm, Švédsko

Výnimočným príkladom výškového interaktívneho umenia je svetelná inštalácia Color by Numbers na štokholmskej veži Telefonplan. Okoloidúci môžu ovládať svetlá osvetľujúce rôzne poschodia pomocou svojich smartfónov, pomocou aplikácie. Červenú, zelenú a modrú je možné zmiešať a vytvoriť tak vlastný odtieň farbu a vlastnú svetelnú show.

Teatro Anatomico, Bologna, Taliansko

V paláci Palazzo dell’Archiginnasio, ktorý je súčasťou najstaršej univerzity na svete, nájdete nádherné prednáškové divadlo zo 17. storočia z cédrového dreva. Výzdoba miestnosti vrátane anatomických modelov a sôch významných lekárov naznačuje jej účel: študenti sa tu zhromažďovali, aby sledovali pitvy ľudí a zvierat. Viacúrovňové sedenie a akurátna veľkosť zabezpečili, že každý mal dobrý výhľad na mŕtvolu, ktorá by bola položená na centrálnom mramorovom stole.

Het Zinneke, Brusel, Belgicko

Brusel má okrem cikajúceho chlapčeka aj iné sochy tvorov vykonávajúcich túto potrebu. Bronzový Manneken Pis je maskotom Bruselu a musí ho vidieť väčšina turistov, je tu však aj ženský ekvivalent, Jeanneke Pis, a menej známy psí prírastok.

Island, dom, Skanzen v Skógare, domčeky, hračka, bývanie, domy, Čítajte viac Nohavice z ľudskej kože, múzeum falusov, duchov, vody. Tu je 7 bizarností Islandu

La Fuente del Perro, Bilbao, Španielsko

Únava po návšteve Guggenheimovho múzea? Prejdite sa kamennými uličkami Bilbaa a zastavte sa na osvieženie pri tejto vodnej fontáne. „La Fuente del Perro“ („perro“ znamená v španielčine „pes“) je v skutočnosti nesprávne pomenovanie. Fontána z 19. storočia bola navrhnutá s odkazom na staroveký Egypt a tieto mláďatá mali byť levíčatami… Tak či onak, čerstvá voda, ktorá im tryská z úst, je vítaná a veľmi obľúbená fontána dala ulici aj meno.

Portugal dos Pequenitos, Coimbra, Portugalsko

Tento očarujúci park vám umožní prehliadnuť si celé Portugalsko a spoznať ďalšie portugalsky hovoriace národy, a to všetko počas jedinej návštevy. Starostlivo vytvorené miniatúrne verzie pamiatok, pamätníkov a modelov regionálnych domov si môžete dopodrobna poobzerať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #európske mestá