Zámok štvrtého mušketiera je na predaj. Bude v ňom múzeum, či sídlo boháča?

Zámok Castelmore na juhozápade Francúzska, kde sa narodil šľachtic, ktorý bol predlohou pre postavu grófa d'Artagnana z Troch mušketierov, je na predaj.

28.01.2024 06:00
debata (1)

Záujem o nehnuteľnosť prejavili okolité obce, ktoré by v ňom chceli zriadiť expozíciu a kultúrne centrum venované tejto známej literárnej postave.

Stavba zaujala aj šéfa maloobchodného reťazca Auchan Retail Yvesa Claudea, ktorý by v zámku chcel mať svoje vidiecke sídlo. Uviedla to agentúra AFP.

V prvom kole verejná spoločnosť Safer, ktorá o predaji rozhoduje, uprednostnila ponuku manažéra spoločnosti Auchan Retail, čo vyvolalo prekvapenie a kritiku medzi miestnymi politikmi. Tí by chceli v zámku zriadiť výstavu o d'Artagnanovi, a tým do oblasti prilákať aj turistov.

NEPOUZ, lev, Ladispoli Čítajte viac Poplach pri hlavnom meste: Nočnými ulicami sa 5 hodín potuloval lev, asi sabotáž

„Sme prekvapení, že spoločnosť Safer nevybrala projekt vo verejnom záujme,“ okomentoval rozhodnutie poslanec Jean-René Cazeneuve. Podľa niektorých kritikov ale plán predstavený obcami nebol dostatočne prepracovaný.

Obce aj Claude podľa denníka Le Parisien za nehnuteľnosť s plochou 700 metrov štvorcových ponúkli zhodne dva milióny eur.

Obce majú stále nádej, že by rozhodnutie v prospech Claudea mohlo zvrátiť preskúmanie na krajskej úrovni.

K zámku patrí aj 70 hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorú budú obrábať podľa oboch projektov mladí poľnohospodári.

V zámku, ktorý sa nachádza v obci Lupiac, sa narodil v roku 1615 šľachtic a vojak Charles de Batz de Castelmore. Jeho životný príbeh inšpiroval postavu grófa d'Artagnana z románu Traja Mušketieri od Alexandra Dumasa.

Román z 19. storočia si prinajmenšom vo Francúzsku stále udržuje veľkú popularitu. Ukazuje to okrem iného úspech filmov od režiséra Martina Bourboulona, ktoré sa románom inšpirovali a ktoré vo Francúzsku zaplnili kiná.

Zakázané mesto, Čína, Peking, cisársky palác Čítajte viac Osem najnavštevovanejších palácov a zámkov sveta Bunker Čítajte viac Nevyužívaný vojenský bunker v Spišskej Novej Vsi ponúkne mini expozíciu
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #zámok #Traja mušketieri