Talianske pláže sú "nechutný masaker": Zavádzajú limity, z 38000 na 1500 turistov. Aj vstupné

Taliansko je ako magnet na turistov, so stúpajúcimi teplotami rastú aj počty rekreantov z celého sveta na tamojších plážach.

19.06.2023 06:00
debata (2)

Obrovská popularita dvoch najväčších talianskych ostrovov Sicília a Sardínia, ktoré sú známe svojimi nedotknutými plážami a žiarivo modrými morskými vodami, si však vyberá svoju daň. Najväčšími problémami sú preľudnenosť a s tým spojené hromadenie odpadu aj krádeže piesku ako suveníru.

Talianske pláže sú očarujúce, ale aj preplnené
Video
Zdroj: Pixabay.com

Toto leto si však miestne úrady povedali rázne stop: rozhodli sa zaviesť opatrenia na ochranu prírodného prostredia. Zavádzajú preto limity, ktoré na každý deň určia maximálny počet dovolenkárov na plážach. Najviac si posvietia na niektoré z najznámejších a najobľúbenejších.

Malá dedinka Baunei, ktorá leží v odľahlej oblasti východnej Sardínie, už v minulých rokoch zaviedla denné obmedzenia návštevnosti, limity na počty opaľujúcich sa ľudí, ktorí si môžu rozložiť ležadlo na najkrajších plážach pozdĺž tamojšieho 40-kilometrového pobrežia s výhľadom na záliv Orosei. Toto leto sa všetko ešte viac sprísňuje.

„Naša oblasť má väčšinou členité vysoké útesy, kde žijú muflóny a jastraby, a je tu len tucet pláží, takže sa tam všetci hrnú a sú preplnené,“ povedal Stefano Monni, starosta Baunei pre CNN.

„Už si nemôžeme dovoliť tisíce opaľujúcich sa ľudí denne natlačených na jednom mieste ako v minulosti, je to neudržateľné.“

Chrániť raj

Ide najmä o štyri pláže. Cala dei Gabbiani a Cala Biriala majú teraz zavedený denný limit 300 návštevníkov, zatiaľ čo Cala Goloritze má limit 250 návštevníkov za deň a Cala Mariolu, najväčšia z pláží, má denný limit 700 ľudí.

Návštevníkom Cala Goloritze, ktorá je dostupná len pešo alebo loďou, sa bude účtovať vstupné šesť eur.

Návštevníci si musia rezervovať svoje miesto na všetkých týchto miestach prostredníctvom aplikácie Cuore di Sardegna (Srdce Sardínie) najmenej 72 hodín pred svojou návštevou. Vstupné do Cala Goloritze je možné zaplatiť buď online, alebo v hotovosti pri vstupe.

Tento poplatok podľa miestnych úradov pomôže financovať dohľad, parkovisko a údržbu chodníkov a toaliet na pláži.

„Všetky tieto pláže, dokonca aj tie s voľným vstupom, sú upravené,“ dodáva Monni. „Je tu dohľad, pomoc opaľujúcim sa a čistiace služby. Ak ľudia chcú, môžu navyše zanechať malý príspevok.“

Na Cala Mariolu, jednej z najznámejších pláží Sardínie, sa teraz platí poplatok jedno euro za dovolenkára a na všetky člny, ktoré tu kotvia.

„Musíme chrániť tento raj a jeho krehký ekosystém,“ dodáva Monni.

Podľa talianskej ekologickej lobistickej skupiny Legambiente bolo more okolo Baunei v roku 2022 vyhodnotené ako najkrajšie talianske more. Je to tiež lokalita európskeho záujmu kvôli chráneným druhom zvierat a vtákov.

Monni tiež hovorí, že Cala Mariuolo bola v predchádzajúcich rokoch obliehaná až 2 000 turistami denne, túto situáciu opisuje ako „masaker“.

Pobrežná oblasť Baunei víta každé leto okolo 300 000 turistov.

V snahe o ďalšie sprísnenie obmedzení Monni predložil regionálnym orgánom Sardínie žiadosť o povolenie zaviesť povinnú zónu 6 metrov štvorcových okolo každého dovolenkára na celom pobreží.

Šokujúce a nechutné

Baunei nie je jediným dovolenkovým miestom na Sardínii, ktoré sa toto leto snaží udržať čísla na uzde.

Stintino, rybárska dedina na severnom pobreží, prijíma prísne opatrenia na ochranu svojho najúžasnejšieho pokladu – ružovkastej koralovej pláže La Pelosa, ktorá ponúka výhľad na ostrov Isola Piana, známy svojou kamennou vyhliadkovou vežou.

La Pelosa, pomenovaná po trávnatých, chlpatých (taliansky pelosi) rastlinách, ktoré vyčnievajú z jej mäkkých piesočných dún, patrí medzi najkrajšie – a preplnené – pláže v Taliansku.

V hlavnej sezóne je tamojší piesok často iba mätežou uterákov a opaľujúcich sa ľudí, k vode vedie prekážková dráha pomedzi uteráky, nafukovacie matrace a rohože.

„Na pláži La Pelosa sme obmedzili počet turistov na 1 500 za deň za vstupné 3,50 eura, rezervácie a platby je možné uskutočniť na autorizovanej webovej stránke,“ hovorí starostka Stintina Rita Limbania Vallebella, spomínajúc pritom na jeden slnečný augustový deň, keď mestské úrady odhalili približne 38 000 turistov plávajúcich v mori okolo Stintina.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Na španielskych plážach pozor: 5 málo známych pravidiel a aká pokuta za porušenie hrozí

„Bolo to šokujúce a nechutné. Zničili prirodzené prostredie, čo viedlo k pieskovej erózii. Neznesiem, aby turisti hádzali odpadky na piesočné duny, čo by doma nikdy neurobili.“

A neostalo len pri sťažovaní, Vallebella tvrdo zasahuje proti „narušiteľom prírody“ pomocou plážových hliadok a celou sériou zákazov, za ktorých porušenie hrozia pokuty od 100 eur.

Psy, fajčenie a kradnutie piesku sú na tejto pláži úplne zakázané. Nesmú sa používať ani plážové osušky, povolené sú len rohože – na tie sa totiž nelepí piesok a neodchádza s turistami domov.

Procida aj Toskánsko

Aj ostrov Lampedusa zaviedol turistické obmedzenia. Pláž Isola dei Conigli so svojimi priezračne modrými vodami bola cestovateľmi opakovane označovaná za jednu z najlepších pláží na svete, takže nie je prekvapením, že sem každý rok prúdia obrovské davy. Na miesto, kde žije len 6700 obyvateľov, príde počas prázdnin vyše 200 000 turistov.

Podľa člena miestneho zastupiteľstva navštívilo pláž – miesto, kde znášajú korytnačky vajíčka – každý deň pred zavedením limitov asi 1500 ľudí.

Tento počet sa teraz znížil na polovicu, len 350 ľudí ráno a ďalších 350 popoludní. A tí, ktorí sa sem dostanú, musia dodržiavať špeciálny kódex, napríklad sa mimo kúpania nesmú vzďaľovať zo svojho miesta.

Ostrov Isola del Giglio pri pobreží Toskánska zaviedol vstupný poplatok tri eurá, autá sú v auguste povolené len na pobyty dlhšie ako štyri dni.

Procida, ďalší z talianskych ostrovov bez áut, tiež bojuje proti jednodňovým výletníkom.

Tento ostrov s rozlohou sotva štyroch štvorcových kilometrov je jedným z najhustejšie obývaných ostrovov v Európe s približne 10 000 obyvateľmi.

Každoročne ho však navštívi okolo 400 000 ľudí, z ktorých väčšina sa koncentruje v letnom období.

Taliansko, Sardínia, ulica, dovolenka, Stredomorie, mesto, dedina, cestovanie Čítajte viac Taliansko vám núka 15 000 eur, ak sa presťahujete na druhý najväčší ostrov Stredomoria more, ryby, oceán, tuniaky, Čítajte viac Najdlhší podvodný železničný a cestný tunel na svete otvoria o 6 rokov. Spojí dve európske krajiny, prejdete ho za 10 minút Slávnostné otvorenie tunela Bôrik Čítajte viac Nemali pravítko? Objednané nové vlaky za 258 miliónov eur sa nezmestia cez tunely

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko