Plážová destinácia je zúfalá: Pretrhnutie Kachovky spôsobilo výrazný pokles turistov

Bulharské čiernomorské letoviská majú hlavu v smútku. Po pretrhnutí ukrajinskej priehrady Kachovka sa turisti začali obávať znečistenia mora, a tak menia svoje dovolenkové plány.

13.07.2023 06:00
debata

Turistické letoviská na bulharskom pobreží Čierneho mora obviňujú z poklesu turistických rezervácií obavy návštevníkov z ekologickej katastrofy, píše portál Euronews.

Trosky z priehrady a zaplavených dedín, nevybuchnuté míny a ďalšie znečistenie – to všetko sa odplavilo vodami Dnepra na ukrajinské pobrežie Čierneho mora. Turisti sa obávajú, že tieto nebezpečné odpadky im môžu zničiť dovolenku aj ohroziť zdravie.

Odborníci v Bulharsku tvrdia, že na svojich plážach pozdĺž juhozápadného pobrežia Čierneho mora nezaznamenali žiadne znečistenie.

Yamor Dimitrov z vodného úradu Riaditeľstva pre povodie povedal: „Garantujeme, že výsledky vzoriek, ktoré sme odobrali na severnom pobreží Čierneho mora, zatiaľ nepreukázali žiadne prekročenia. Od júna minulého roka k žiadnym nárastom nedošlo.“

Turistickí predstavitelia v Bulharsku však za poklesom počtu návštevníkov vidia aj ďalšie faktory.

Daniela Stoeva z Európskeho výboru združení cestovných kancelárií povedala: Existuje aspoň jeden dôvod; jednou z hlavných vecí, na ktoré treba myslieť, je štruktúra a kvalita nášho produktu. Vinu hľadáme mimo nás, ale v konečnom dôsledku sme to my, ktorí vytvárame podmienky a podnikáme.

Oscillo dovolenka 1 Čítajte viac Klasika či veľké prekvapenia? Rebríček odhalil najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Chorváti sa tešia do Schengenu, no čo Rumuni a Bulhari? dovolenka, more, pláž, deti, leto Čítajte viac Plánujete dovolenku v Bulharsku? Toto je 10 vecí, ktoré vás v Nesebare nadchnú

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Čierne more #Kachovská priehrada #Kachovka