Desať z najväčších bytoviek: Fascinujúce zázraky architektúry alebo ohyzdné klietky?

V súčasnej dobe, s rýchlym rastom mestských oblastí a neustále sa meniacimi potrebami obyvateľstva, je dopyt po bytových domoch na celom svete mimoriadne veľký.

15.02.2024 06:00
debata

Pre niekoho je bývanie na 20. poschodí skvelou príležitosťou vychutnávať si výhľady podobné tým z lietadla a stovky susedov mu neprekážajú. Iných zasa predstava života stráveného v masívnej železo-betónovej stavbe obklopenej parkoviskami a cestami zhmotňuje najhoršie nočné mory.

Či už je bývanie v takýchto komplexoch dobrovoľnou voľbou, alebo nutnosťou, veľkosť a počet obyvateľov niektorých stavieb doslova vyráža dych.

Tu je niekoľko z najväčších na planéte.

Wuhan Greenland Center – Wuhan, Čína

Čínske mesto neslávne známe ako pôvodca vírusu, ktorý ochromil celý sveta, má aj niekoľko fascinujúcich stránok. Jedným z nich je aj Wuhan Greenland Center, bytovka, ktorá dominuje oblohe s výškou 636 metrov. Na jej viac ako viac než 120 poschodiach ponúka komplexný priestor pre život tisícom obyvateľov.

New Century Global Center – Chengdu, Čína

V Chengdu sa nachádza New Century Global Center s celkovou rozlohou 1,7 milióna štvorcových metrov. Tento multifunkčný komplex zahŕňa nielen byty, ale aj kancelárske priestory a obchodné centrá. Trvalo ho obýva viac ako 15 000 ľudí.

Marina Bay Sands – Singapur

Ikonická singapurská stavba Marina Bay Sands je kombináciou luxusných bytov a svetoznámeho hotelového komplexu. Jeho unikátna dizajnová koncepcia ho radí medzi najvýnimočnejšie stavby na svete. Domovom volá túto stavbu viac ako 4000 rezidentov.

Slávny hotel vidieť takmer odvšadiaľ. Foto: Aleš Tvrdý
Singapur Slávny hotel vidieť takmer odvšadiaľ.

Hodinová veža Abrádž al-Bajt – Mekka, Saudská Arábia

Panoráme Mekky so svojou výškou 601 metrov jednoznačne dominuje veža Abrádž al-Bajt. Okrem bytových jednotiek obsahuje aj luxusné hotely a obchodné centrá. Okrem tisícov návštevníkov túto majestátnu stavbu obýva viac než 10 000 stálych rezidentov.

Doposiaľ najdrahšia budova dejín Abrádž al-Bajt. Foto: SHUTTERSTOCK
Abrádž al-Bajt, hotel, Mekka, Saudská Arábia, Doposiaľ najdrahšia budova dejín Abrádž al-Bajt.

Princess Tower – Dubaj, Spojené arabské emiráty

V dynamickom Dubaji zaujme svojou výškou i vzhľadom Princess Tower so svojimi 414 metrami. Je to rezidenčná veža s nadčasovým dizajnom a fascinujúcim výhľadom na mesto. Svoj domov tu našlo viac než 3 000 ľudí.

Eton Place Dalian Tower 1 – Dalian, Čína

Eton Place Dalian Tower 1 zaujme svojou výškou 383 metrov. Je to jeden z najmodernejších bytových komplexov v Ázii s viac než 5 000 obyvateľmi.

Q1 – Gold Coast, Austrália

Ani Austrália sa nenechala zahanbiť a postavila si jedinečnú budovu Q1, ktorá dominuje okoliu svojím charakteristickým dizajnom. S výškou 323 metrov je to najvyššia bytová budova v Austrálii. Býva v nej vyše 2 000 ľudí.

The Shard – Londýn, Spojené kráľovstvo

V srdci Londýna sa týči The Shard, ktorý síce slúži aj ako kancelársky priestor, ale zahŕňa tiež exkluzívne byty. Jeho moderný dizajn ho radí medzi najvýznamnejšie architektonické skvosty sveta. Viac než 500 ľudí volá túto štruktúru svojím domovom.

Trump International Hotel and Tower – Chicago, USA

Veža Trump International Hotel and Tower ponúka nielen luxusné ubytovanie, ale aj exkluzívne obchody a reštaurácie. S výškou 423 metrov patrí k najvyšším budovám v Spojených štátoch. Je domovom viac ako 1 000 obyvateľov.

The Imperial – Mumbai, India

The Imperial je s výškou 254 metrov symbolom moderného bytového štýlu v rýchlo sa rozvíjajúcej indickej metropole. Býva v ňom viac než 3 500 ľudí.

Hongkong, Hong Kong, mrakodrapy, Ázia, Čítajte viac Tu je 25 miest s najväčším počtom mrakodrapov: Suverénne vedie jedna krajina cestovanie, cestovateľ, ruksat, travel, turista, turistika, dovolenka, záliv, muž, objvavovanie, zážitky, dobrodružstvo Čítajte viac Toto je 5 mojich najväčších turistických chýb, priznáva známy cestovateľ Santiago de Compostela, púť, Španielsko, putovanie, ruksaky, plecniaky, turisti, Čítajte viac Už ani pútnici to nebudú mať zadarmo: Táto duchovná destinácia chce zaviesť turistickú daň

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bytové domy