Veľká zmena: V jednom z najznámejších chrámov budú turisti platiť horibilné vstupné 25 eur

Zahraniční turisti, ktorí chcú v Istanbule navštíviť jednu z dominánt mesta - chrám Božej múdrosti (Hagia Sofia), musia od polovice januára zaplatiť vstupné 25 eur. Informoval o tom denník Hürriyet, podľa ktorého Turci budú mať vstup zadarmo. Vchod pre turistov a vchod pre veriacich je oddelený.

20.02.2024 06:00
debata (1)
Chrám Hagia Sofia, Istanbul, Turecko
Video
Zdroj: Pixabay.com

Dôvodom zavedenia poplatku je podľa tureckých médií snaha znížiť počet návštevníkov tejto pamiatky, ktorá sa v roku 2020 z múzea stala mešitou, čo do nej privádza oveľa viac ľudí.

Turecké ministerstvo kultúry uviedlo, že nové opatrenie má zamedziť príliš veľkému počtu návštevníkov a chrániť historickú a kultúrnu hodnotu chrámu, ktorý je od roku 1985 zapísaný na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ministerstvo dodalo, že zavedenie poplatku je v súlade s plánom, ktorý od Ankary žiada organizácia UNESCO. Tá už v roku 2020, keď turecký prezident Recep Tayyip Erdogan z chrámu Hagia Sofia mešitu urobil, vyjadrila obavy ohľadom premeny tejto pamiatky na modlitebné účely.

Počas moslimských sviatkov sú totiž v chráme okrem iného kresťanské mozaiky zakryté závesmi a na historické mramorové podlahy sa pokladajú modlitebné koberčeky, čo oboje môže podľa niektorých expertov túto historickú pamiatku poškodiť. Kvôli modlitbám bolo v chráme umiestnených aj mnoho políc na topánky.

„Tejto historickej budove hrozia obrovské škody. Keď bola Hagia Sofia múzeom, ľudia tam chodili s veľkým rešpektom. Teraz je to tam ako na karnevale,“ opísal nedávno jeden z miestnych turistických sprievodcov.

Istanbul, Turecko, veža Galata
Video
Zdroj: Pixabay.com
Budapešť, Maďarsko, Dunaj, parlament, mosty Čítajte viac Poznáme najlepšie a najhoršie turistické atrakcie Európy. Aké majú vstupné?

Už v roku 2022 napríklad turecké združenie historikov umenia upozornilo na niektoré znehodnotenia, napríklad na dubových dverách z 15. storočia. Aj na niektorých dlaždiciach starej mramorovej podlahy už vidieť poškodenie.

Monumentálny chrám Hagia Sofia bol niekoľko storočí kresťanským kostolom, potom ho zmenili na mešitu po dobytí Konštantínopolu (dnešného Istanbulu) osmanskými vojskami v roku 1453.

Pre mnohých Turkov tak bola premena späť na mešitu vlastne symbolom veľkosti ich národa. Po rozpade osmanskej ríše totiž zakladateľ moderného tureckého štátu Mustafa Kemal Atatürk v rámci sekulárnych reforiem zmenil tento chrám od roku 1935 na múzeum.

V roku 2020 ale prezident Erdogan podpísal dekrét, ktorým z chrámu opäť urobil mešitu. Spravil tak potom, čo turecký súd označil rozhodnutie ministerskej rady z roku 1934 o zmene na múzeum za protiprávne.

Zem, príroda, zeleň, slnko Čítajte viac Gigantický prstenec rotujúci na vode: To je bombastická vízia futuristického hotela mapa, suveníry, club med Čítajte viac Máte ich doma? Toto sú top suveníry krajín sveta. Na Slovensku vedú šúpolienky
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Istanbul #Hagia Sofia