Najslávnejšia pláž Európy onedlho príde o svetoznámu atrakciu. Stihnú ju úrady zachrániť?

Okrem starobylých miest ako majestátna Akropola, dychberúca Meteora, čarovná Oia či bájny Olymp je jednou z najznámejších atrakcií Grécka aj párdesiatokročný vrak pirátskej lode. Patrí k najfotografovanejším atrakciám práve pre jeho divokú dekadentnú príťažlivosť.

29.02.2024 06:00
debata (2)
Grécko - Atény, Santorini, Meteora, Kréta
Video
Zdroj: Pixabay.com

Vrak na gréckom Zakyntose má len 43 rokov, no na Instagrame z 1 337 001 h­ashtagov, ktoré označujú tento ostrov, patrí práve stroskotanej lodi na pláži takmer polovica z nich.

Pláž Navagio a jej vrak sú známe po celom svete a cestovné kancelárie ponúkajú k nemu špecializované výlety.

Nedávne príspevky na Instagrame však podľa Euronews ukazujú, ako veľmi sa plavidlo v priebehu posledného desaťročia vplyvmi prírodných síl zničilo.

Stav lode sa dostal aj do pozornosti miestnych úradov kvôli obavám, že by plavidlo mohlo byť úplne odplavené a spolu s ním veľká časť príjmov ostrova z cestovného ruchu.

Legendy o poklade

Pláž Navagio, často prezývaná Shipwreck Beach (Pláž vraku) alebo Smugglers’ Cove (Pašerácka zátoka), je známa vrakom lode MV Panagiotis, ktorý narazil na plytčinu v roku 1980.

Jeho neodolateľnú príťažlivosť umocňujú legendy, že loď prevážala hodnotný kontraband a posádka ju opustila počas strašnej búrky, aby unikla spravodlivosti.

V septembri 2022 došlo k zosuvu pôdy, ktorý vyvolalo zemetrasenie s magnitúdou 5,4 medzi Kefalóniou a Zakynthosom. Vstup na pláž bol zakázaný a vrak mohli turisti obdivovať len z lodí na vode.

Zakynthos Čítajte viac Top pláž podľa odborníkov? Tajomná Navagio s vrakom pirátskej lode

Stihnú ho zachrániť?

Tam sa však skaza vraku neskončila, nestabilné útesy lemujúce záliv nie sú jediným nebezpečenstvom pre stroskotanú loď.

Nedávna vlna nepriaznivého počasia podľa miestnej tlače spôsobila, že kúsky škunera sa odlomili. Fotografie zachytávajúce loď pred 10 rokmi a teraz odhaľujú krutú pravdu o devastačnom procese.

Miestni obyvatelia a prevádzkovatelia v cestovnom ruchu, ktorí z prílivu turistov zvedavých na vrak ťažia, naliehali na úrady, aby okamžite zasiahli a zachránili plavidlo pred úplným zničením. Prihlásilo sa dokonca aj niekoľko dobrodincov, ktorí chcú celú konzerváciu lode zaplatiť.

Starosta Zakynthosu Giorgos Stasinopoulos a poslanec Dionysis Aktypis vyzývajú grécke ministerstvo turizmu a ministerstvo hospodárstva a financií, aby prijali opatrenia na ochranu tejto vzácnej lokality. Obec Zakynthos chce prevziať správu nad stroskotanou loďou a odstraňovaním škôd.

Primátor tiež navrhuje inštaláciu systému riadeného vstupu s elektronickým spôsobom platby. Konať treba rýchlo, kým turistická atrakcia nadobro zmizne v piesku a vlnách.

Řecko nás baví, Grécko Čítajte viac Cestovatelia odhalili svoje tajomstvo: Tri grécke otrovy, ktoré davy prehliadajú Grécko, pláž, Zakynthos Čítajte viac Najznámejšia pláž Európy bude toto leto zatvorená, úrady sa obávajú o bezpečnosť turistov Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #vrak lode #Zakynthos