Roraima: Najstaršie miesto na Zemi nevedia vedci vysvetliť

Vo vzdialených hĺbkach venezuelskej džungle sa týči impozantný, takmer surreálne vyzerajúca útvar, ktorým je stolová hora Roraima. Toto mystické miesto, považované za jedno z najstarších - ak nie aj najstaršie - na Zemi, vzbudzuje zvedavosť a fascináciu cestovateľov z celého sveta.

24.03.2024 06:00
debata

Už dlhé roky sa vedci z celého sveta pokúšajú rozlúštiť jedinečný geologický pôvod Roraimy v južnej Venezuele.

Okrem toho, že sa hora týči takmer 3000 metrov nad morom, má neprirodzenú morfológiu, ktorá sa zdá byť akoby vyrezaná obrími nožmi zo všetkých strán. Vlastne pripomína obrovský kus torty alebo lietajúci ostrov vynárajúci sa z mrakov.

Tento skalný útvar je najväčší svojho druhu v celej Južnej Amerike a je súčasťou pohoria Pakaraima. Už viac ako 5 storočí fascinuje historikov, geológov a iných vedcov, pretože je to hora bez hrotu.

Vrchol hory Roraima je úplne hladký a vodorovný a zaberá plochu viac ako 30 kilometrov štvorcových. Po bokoch jej zvislých útesov z hory padajú viaceré pôsobivé vodopády, ktoré celému unikátu ešte dodávajú snovejší výraz.

Roraima je domovom veľkej rozmanitosti endemických rastlinných a živočíšnych druhov. Geológovia a biológovia z celého sveta odhadujú, že skrýva niektoré typy, o ktorých veda nemá žiadne záznamy, pretože v horách sú ešte stále nepreskúmané miesta.

Predpokladá sa, že hora Roraima je výsledkom veľkého zemetrasenia v minulosti. Jej presný vznik však nie je istý, keďže geologické útvary, ktoré sa vytvorili podobným spôsobom, takýto tvar nemajú. To viedlo vedcov k predpokladu, že môže ísť o najstarší skalný útvar na Zemi.

Stolová hora Roraima je súčasťou tzv. Guyanského štítu, starého geologického útvaru, ktorý sa datuje až do prvohôr a druhohôr. Tento unikátny útvar je pozostatkom starobylého pohoria, jeho vek sa odhaduje na viac ako 2 miliardy rokov.

Ako sa tam dostať?

Pre cestovateľov, ktorí sa odhodlajú do tohto odľahlého kúsku prírody, existuje niekoľko trekových trás, ktoré vedú až na vrchol „stola“. Najpopulárnejšou cestou je trek z mestečka Santa Elena de Uairén v južnej Venezuele. Počas tejto expedície sa turisti môžu tešiť na úžasné výhľady na nekonečné džungle, divoké rieky a mohutné skaly.

Na vrchole hory Roraima návštevníci objavia ohromujúcu scenériu s hlbokými údoliami, tajuplné jazerá a nádherné vodopády.

Okrem toho tu môžu obdivovať aj unikátne rastlinstvo a faunu, ktoré sa prispôsobili extrémnym podmienkam života na tomto starobylom mieste.

let, lietadlo, cestovanie, letuška Čítajte viac Milý úsmev, no skúmavý pohľad: Letušky prezradili, čo si všímajú na pasažieroch počas nástupu na palubu kostnica, Kostnica u sv. Jakuba, Brno, lebka, lebky Čítajte viac Neznáme podivné atrakcie Európy: Smrtiaca fontána, dom na diaľkové ovládanie, drevená pitevňa turisti, Bratislava Čítajte viac Bratislava sa ochladzuje: Slovenská metropola zaznamenala 2. najväčší pokles teploty zo všetkých hlavných miest sveta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #hora