Milý úsmev, no skúmavý pohľad: Letušky prezradili, čo si všímajú na pasažieroch počas nástupu na palubu

Na čo myslia letušky, keď vás vítajú na palube a milo sa usmievajú? Či nakúpili, dohodli si termín u kaderníka a aké bude počasie v cieľovej destinácii? Kdeže!

14.10.2023 06:00
debata
let, lietadlo, cestovanie, letuška Čítajte viac Tajné miestnosti v lietadlách: Video odhaľuje, ako spia letušky počas dlhých letov

Letušky si hneď pri prvom pozdrave počas nástupu do lietadla dobre všímajú pasažierov a okamžite analyzujú množstvo dôležitých faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť let.

Identifikujú cestujúcich, ktorí by mohli byť v prípade núdze nápomocní, a rovnako si vytipujú pasažierov, ktorí vyzerajú, že by mohli potrebovať pomoc – sú to starší alebo nejako znevýhodnení ľudia.

Letušky sa tiež snažia odhadnúť, ktorí ľudia majú z lietania paniku a môžu byť počas cesty nervózni. Pokúšajú sa, aj pomocou nenápadných otázok, zistiť, či niektorý človek letí po prvý raz v živote a má z obavy.

lietadlo, letisko Čítajte viac Meškali a ich bábätko nemalo letenku: Rodičia opustili syna na check-ine a bežali do lietadla

Všímajú si tiež, či im na palubu nenastupujú intoxikovaní alebo chorí pasažieri – na opitých cestujúcich si vždy dávajú veľký pozor. Málokedy si totiž len tak sadnú a zaspia. Naopak, je to práve typ ľudí, ktorí v lietadle najčastejšie spôsobujú problémy.

Letušky pripustili, že pohľadmi hľadajú aj extra športové typy, ktorých silné svaly by v prípade potreby mohli využiť – čo sa ich po usadení diskrétne prídu aj vopred spýtať. Napríklad počas roztržky na palube by ich požiadali o pomoc s odprataním násilníkov.

Letušky si tiež zisťujú, či ako pasažieri necestuje nejaký súčasný alebo bývalý člen posádky leteckej spoločnosti – tí sú totiž vyškolení v špeciálnych krízových postupoch, či už ide o prvú pomoc, mechaniku a podobne. Takíto ľudia by sa v prípade neočakávanej situácie v lietadle okamžite stali neoceniteľnými členmi záchranného tímu.

Napríklad v roku 1989 sa let United Flight 232 vo vzduchu skomplikoval, stroj sa náhle pokazil a musel núdzovo pristáť v Sioux City, v Iowe. Na palube našťastie náhodou sedel aj Dennis Fitch, ďalší kapitán spoločnosti United Airlines a letecký inštruktor. Fitch asistoval kapitánovi letu, kým lietadlo nepristálo bezpečne na zemi a jeho skvelej akcii sa pripisuje pomoc pri záchrane životov 184 pasažierov.

let, lietadlo, paluba, cestovanie, lieanie, muž, horor, prekvapený, zhrozený, krik, drží sa za hlavu, strach, zdesenie, paluba, sedadlá Čítajte viac Najdlhšia linka sveta je späť a tromfla dokonca sama seba - o 4 kilometre wizz air lietadlo Čítajte viac Dovolenkový horor: Lietadlo Wizz Air vzplanulo, pasažieri uviazli na týždeň v Rumunsku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #letisko #pasažier #cestujúci #letuška #letušky