Buďte radi, že bývate na Slovensku... Tu by ste sa nedoplatili

Podľa celosvetového indexu životných nákladov, ktorý každoročne zverejňuje Economist Intelligence Unit (EIU), vzrástli priemerné životné náklady v roku 2023 o 7,4 %. Najrýchlejšie rástli ceny potravín.

05.01.2024 06:00
1500445784 Foto:
Univerzita v Zürichu je jednou z najprestížnejších vysokých škôl na planéte.
debata (7)
Index životných nákladov - najdrahšie mestá 2023
Video
Zdroj: TV Pravda, Pixabay.com, Shutterstock

Aj keď je to o niečo menej ako šokujúci skok o 8,1 % z roku 2022, čísla zostávajú výrazne vyššie ako „historické trendy“.

Tempo zvyšovania cien sa našťastie spomaľuje – v dôsledku ustupujúcich problémov s dodávateľským reťazcom, odkedy Čína koncom roka 2022 zrušila obmedzenia týkajúce sa Covid-19.

Ceny potravín však naďalej rastú, keďže maloobchodníci prenášajú vyššie náklady na spotrebiteľov.

Rizikami sú však ozbrojené konflikty a extrémne počasie – reč je o prípadných ďalších eskaláciách vojny medzi Izraelom a Hamasom, ktoré by zvýšili ceny energií, aj o čoraz väčšom vplyve javu El Nino

Rastúce životné náklady tak nevyhnutne znamenali, že život v mnohých mestách sa stal všeobecne drahším, no niektoré mestá sú zasiahnuté rastom cien výraznejšie.

Aj v vonkajšej strany sa je na čo pozerať.
Botanická záhrada
+13Botanická záhrada a oblakový dóm.

Najdrahšie a najlacnejšie

Za najdrahšie mestá na svete boli vyhlásené Singapur a Zürich. Vzostup švajčiarskeho mesta, ktoré poskočilo z vlaňajšieho 6. miesta, pripisujú odborníci sile švajčiarskeho franku spolu s vysokými cenami potravín, domácich potrieb a rekreácie.

V Singapure zasa zaúradovala nákladná doprava a drahé oblečenie.

New York sa minulý rok umiestnil na prvom mieste so Singapurom, no obľúbená destinácia v USA, kde sa ceny podľa štúdie zvýšili o 1,9 %, skĺzla v roku 2023 na tretiu priečku a vyrovnala sa švajčiarskej Ženeve.

Hong Kong, jediná ďalšia ázijská destinácia v top 10, bol piaty.

Naproti tomu ruské mestá Moskva a Petrohrad vykázali najprudšie prepady: v tohtoročnom rebríčku klesli o 105 a o 74 miest na 142. a na 147. priečku. Zároveň od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 hodnota rubľa výrazne klesla.

Najlacnejším mestom sveta je sýrsky Damask. Teherán a Tripolis sú na 172. a 171. mieste.

Náklady na služby, pomoc v domácnosti a tabak boli najvyššie v amerických mestách, západoeurópske mestá boli jedny z najdrahších, pokiaľ ide o rekreáciu, dopravu a tovar pre domácnosť. Potraviny a alkohol zasa najviac stáli v ázijských mestách.

Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Najkrajšie zátoky v Európe? Opäť všetkých tromflo Chorvátsko, toto je jasný víťaz rozprávať, veľa hovoriť, debata Čítajte viac Toto je 7 najrýchlejších jazykov. A taliančina nie je ani v prvej trojke! NEPOUZ, Austrália, záhada Čítajte viac Na pláži sa vynoril neznámy valcovitý predmet, polícia varuje ľudí, že môže byť toxický

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #mestá #drahé