Na pláži sa vynoril neznámy valcovitý predmet, polícia varuje ľudí, že môže byť toxický

Na brehu mora by človek čakal mušle, lastúry či dokonca vyplavené trosky vrakov. To, čo sa objavilo na pláži najnovšie, však vyvolalo medzi ľuďmi otázky a vlnu záujmu. Polícia však vyzýva na opatrnosť.

23.07.2023 06:00
debata (9)

Správa o záhadnom valcovom objekte, ktorý sa objavil na pláži v Austrálii, sa rozšírila bleskovou rýchlosťou. Nová „atrakcia“ pritiahla zvedavcov a hľadačov záhad; ich fantáziu pošteklili aj úrady, ktoré ľudí nabádajú, aby sa neznámemu objektu na piesku vyhýbali.

Neznámy kovový predmet zbadali miestni obyvatelia v zátoke Jurien Bay vo vidieckej oblasti Západnej Austrálie, severne od Perthu.

Valcový objekt meria približne 2,5 metra na šírku a 3 metre na dĺžku, je vyrobený z ľahkého materiálu, ako sú uhlíkové vlákna, a má kupolovitý tvar.

Štátne a federálne úrady prišli objekt skontrolovať krátko po jeho objavení, no nezistili, o čo ide. Keďže polícia neprišla so žiadnym vysvetlením, len vydala varovanie, vytvorila tak živnú pôdu pre tie najšialenejšie teórie.

Oblasť pláže, kde sa predmet vynoril, úrady zneprístupnili a požiadali miestnych a turistov, aby sa mu vyhýbali. Varovali, že objekt môže byť nebezpečný aj toxický.

Austrálska vesmírna agentúra sa k predmetu vyjadrila na Twitteri a uviedla: „Momentálne prebiehajú úkony potrebné pre identifikáciu objektu nachádzajúceho sa na pláži neďaleko Jurien Bay v západnej Austrálii. Objekt by mohol pochádzať z cudzej kozmickej nosnej rakety a my sme v spojení s globálnymi partnermi, ktorí nám môžu poskytnúť viac informácií." „Keďže pôvod objektu nie je známy, komunita by sa mala vyhýbať manipulácii s ním alebo pokusom o jeho premiestnenie,“ dodali experti,

Rozumné vysvetlenia aj nepravdepodobné teórie

Rovnako ako u väčšiny nájdených neznámych predmetov, ľudia rýchlo vymyslia celú škálu teórií o tom, odkiaľ pochádzajú. Jednou z najpodivnejších bolo, že išlo o úlomok zo strateného letu Malaysia Airlines MH370, ktorý zmizol v roku 2014.

Túto teóriu však letecký expert Geoffrey Thomas, rýchlo vyvrátil. Nie je to podľa neho časť Boeingu, ani nie je možné, aby bola po takmer 10 rokoch v takom zachovanom stave.

Úrady sa vo veľkej miere domnievajú, že predmet nepochádza z komerčného lietadla.

planéta, Zem, zemeguľa, reliéf, vesmír, Čukotka, Aljaška, Beringov prieliv, 3D, NASA Čítajte viac Delia ich 3 kilometre, a zároveň celý svet: Prekliate Diomedove ostrovy patria Rusku aj USA

Môže byť toxický

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré Austrálska vesmírna agentúra zdôraznila, bolo, že tento neidentifikovaný objekt môže mať na sebe alebo vo vnútri nebezpečné materiály, takže ľudia by sa mu mali vyhýbať, kým sa nepotvrdí, že je bezpečný.

Vesmírna expertka Alice Gormanová povedala, že objekt vyzerá ako palivový valec z tretej fázy vypustenia indického polárneho satelitu a zdá sa byť dostatočne nový, takže musí byť z posledného desaťročia. „Je prekvapujúce, že je to taký veľký fragment,“ povedala.

Pokiaľ ide o toxicitu, Gormanová hovorí, že ak je to skutočne palivový valec, pravdepodobne bude obsahovať toxické raketové palivo. Objekt je však na vonkajšej strane pokrytý morskými živočíchmi, čo znamená, že čokoľvek bolo vo vnútri valca, nebolo dostatočne toxické, aby zabilo živé bytosti na jeho povrchu.

Bojnický zámok, studňa, jaskyňa Čítajte viac Najtajomnejšie miesto Dalmácie: 10 studní, ktorých pôvod je záhadou strašidelný dom, duchovia, temný, zámok, halloween, hrozivý, desivý, Čítajte viac KVÍZ: Precestovali ste desivé lokality Slovenska? Poznáte ich tajomstvá?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pláž #Austrália