Najbohatšia krajina Európy má už 3 roky verejnú dopravu zdarma. Popredali ľudia svoje autá?

Zhruba 640 000 občanov Luxemburska si už tri roky užíva bezplatnú verejnú dopravu a nie je prekvapením, že sa im celkom páči.

25.09.2023 06:00
debata (3)

Po troch rokoch zdanlivo veľmi drahej verejnej iniciatívy takmer každý, kto používa električky, autobusy a vlaky v malom štáte EÚ, hovorí, že je s ňou spokojný.

A Luxemburčanom ďakuje aj životné prostredie.

Byť bohatý a zároveň mať malú populáciu je veľmi výhodné. Zo 640 000 občanov má každý v prepočte HDP na obyvateľa hodnotu približne 99 900 eur ročne, uvádzajú údaje Svetovej banky z roku 2021. Pre porovnanie, každý občan v susednom Francúzsku vytvorí v priemere hodnotu iba 35 200 eur ročne.

Samozrejme, bezplatná doprava má svoju cenu a platia ju všetci daňoví poplatníci. No práve vďaka tomu je podľa ministra mobility a verejných prác spravodlivejšia.

Treba však priznať, že aj tak tu zatiaľ stále kraľujú autá, hoci niektorí Luxemburčania už dopravu zadarmo považujú takmer za právo, než za štedrý dar od vlády.

Vatikánske záhrady Čítajte viac Jediný pes, mikroželeznica, záhada zmiznutého dievčaťa: Toto sú tajomstvá Vatikánu Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Najkrajšie zátoky v Európe? Opäť všetkých tromflo Chorvátsko, toto je jasný víťaz Švajčiarsko, vlak, rekord Čítajte viac Najdlhší vlak sveta meral takmer 2 kilometre: Pozrite si fotografie, aké sa už (asi) nezopakujú

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Luxembursko #verejná doprava #zdarma