10 skvostov Európy, ktoré turisti najčastejšie podceňujú: Na 3. mieste je slovenské mesto

Luke Hoogmoed je cestovateľ na plný úväzok, ktorý sa špecializuje na Európu, a zároveň instagramer so zameraním na sólo dobrodružstvá. Prešiel už nemalý kus starého kontinentu a vo svojom poste na sociálnej sieti sa rozhodol podeliť so svojimi fanúšikmi o desiatku miest, ktoré nenavštevujú hromady turistov, no podľa neho si aj tak zaslúžia pozornosť.

29.09.2023 06:00
debata

Podceňované mestá Európy – sú menšie, často v tieni veľkých známych metropol, no napriek tomu majú čo ponúknuť.

Nájdeme ich v každej krajine: oplývajú pitoresknou krásou, sú útulné a ich spoločnou črtou je, že prekvapia.

Tu je desať miest starého kontinentu, ktoré by ste podľa Lukea nemali obísť – či už ako cieľ samostatnej cesty, alebo ako súčasť výletu po oblasti.

10. Terst, Taliansko

Prístavné mesto leží vo východnom Taliansku pri Jadranskom mori, v kraji Furlansko, neďaleko hraníc so Slovinskom. Leží na pobreží Benátskeho zálivu. V časoch Rakúsko-Uhorska bol prezývaný oknom do sveta, pretože býval najdôležitejším prístavom celej monarchie.

Trieste Foto: SHUTTERSTOCK
Trieste, Terst, Taliansko, cestovanie, turistka, dovolenka Trieste

9. Freiburg, Nemecko

Leží v západnej časti pohoria Schwarzwald, na rieke Dreisam, 17 kilometrov od rieky Rýn, v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Nachádza sa blízko francúzskych a švajčiarskych hraníc, sídli tu aj univerzita.

8. Riga, Lotyšsko

Aj keď je to hlavné a najväčšie mesto Lotyšska, zrejme celé Pobaltie nie je častým cieľom turistických krokov. Napriek tomu Riga očarí architektúrou, historické centrum patrí medzi kultúrne dedičstvá UNESCO a samotné mesto sa vyznačuje výraznou secesnou architektúrou, ktorá je porovnateľná s mestami ako Viedeň, Petrohrad a Barcelona. Je to hlavné kultúrne, vzdelávacie, politické, finančné, komerčné a priemyselné centrum regiónu.

Hlavné mesto Lotyšska, Riga. Foto: SHUTTERSTOCK
Riga, Lotyšsko Hlavné mesto Lotyšska, Riga.

7. Brašov, Rumunsko

Hlavné mesto rovnomennej župy v Sedmohradsku je obklopené romantickými Karpatami. Založil ho rád nemeckých rytierov ako Kronstadt okolo roku 1211, keď sem rád prišiel na pozvanie uhorského kráľa Ondreja II.

6. Brno, Česko

Najväčšie mesto Moravy je historickým hlavným mestom regiónu, v súčasnosti je správnym centrom Juhomoravského kraja. Rozkladá sa na juhu Moravy na sútoku riek Svratka a Svitava. K najvýznamnejším dominantám Brna patria hrady Špilberk a Veveří a Katedrála svätého Petra a Pavla. Metské jadro tvoria pôvodné historické mesto a vyhlásená mestská pamiatková rezervácia. Severovýchodne od centra leží stavebná pamiatka vila Tugendhat od architekta Ludwiga Miesa van der Roheho, zapísaná medzi Svetové dedičstvo UNESCO. K turistickým lákadlám patrí aj začiatok chránenej krajinnej oblasti Moravský kras.

Brno Foto: SHUTTERSTOCK
Brno, mesto, Petrov, Kostol sv. Petra a Pavla, mesto, Morava, Česko Brno

5. Ochrid, Severné Macedónsko

Ochride sa nachádza 365 kostolov, je podľa neho pomenované aj Ochridské jazero. Mesto i jazero boli v roku 1980 zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Ochrid, Macedónsko Foto: SHUTTERSTOCK
Ochrid, Macedónsko, jazero Ochrid, Ochrid, Macedónsko

4. Tallinn, Estónsko

Hlavné mesto Estónska sa nachádza na severnom pobreží pri Baltskom mori, 80 kilometrov južne od Helsínk. Je to starobylé prímorské mesto, od roku 1997 je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

3. Bratislava, Slovensko

Krásavica na Dunaji, ktorá svojimi čarovnými uličkami Starého Mesta, novým moderným jadrom a zeleným okolím príjemne prekvapí nejedného návštevníka.

Pohľad na veže projektu Sky Park. Foto: Ľuboš Pilc
Bratislava, byt, byty, bývanie Pohľad na veže projektu Sky Park.

2. Jáger, Maďarsko

Mesto, ktoré dostalo prezývku aj baroková perla Maďarska, leží neďaleko slovenských hraníc a je hlavným mestom Hevešskej župy. Tamojšie termálne kúpele vznikli už v roku 1932 a patria medzi najkrajšie mestská kúpaliská v krajine. Za návštevu stojí aj miestny hrad, bazilika s najväčším organom v Maďarsku či minaret z 18. storočia.

1. Vroclav, Poľsko

Je jedným z najstarších a najkrajších v krajine a aj jeho hlavné námestie patrí k najkrajším v Poľsku. Leží na rieke Odra a križuje ho mnoho kanálov. Turisti radi navštevujú Starú radnicu, Katedrálu svätého Jána Krstiteľa, ale aj ZOO a akvapark.

Vroclav je mesto v juhozápadnom Poľsku na rieke... Foto: SHUTTERSTOCK
Vroclav, Poľsko, Wroclaw, farebné domy, námestiee, mesto Vroclav je mesto v juhozápadnom Poľsku na rieke Odra. Hlavné mesto Dolnosliezskeho vojvodstva.
Vatikánske záhrady Čítajte viac Jediný pes, mikroželeznica, záhada zmiznutého dievčaťa: Toto sú tajomstvá Vatikánu reštaurácia, stravovanie Čítajte viac Najlepšiu reštauráciu sveta museli vyradiť z rebríčka hodnotenia, dôvod je bizarný NEPOUZ, medveď, zoo Čítajte viac Škandál, či omyl? Ľudia obvinili zoo, že namiesto medveďov ukazuje hercov v kožuchoch, pozrite si video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #Európa #podceňovanie