Poznáte "malé Benátky" Chorvátska? Históriou očaria, no top pláže majú elokované na Čiove

Ležia neďaleko Splitu a od roku 1997 sú právom zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Sú plné starobylých skvostov a celé mesto patrí medzi najzachovalejšie stredoveké mestá v Európe a je jedným z najstarších miest na Jadrane.

02.08.2023 06:00
Trogir, Chorvátsko, Foto:
Trogir, Chorvátsko
debata (2)

Reč je o Trogire. Neveľké mesto sa dá prejsť a spoznať za deň, výhodou je, že pamiatky sú tu doslova natlačené na malej rozlohe.

Medzi najznámejšie patrí Katedrála Sv. Vavrinca, ktorú stavali 400 rokov a z jej 47-metrovej veže je úchvatný výhľad na okolie, pevnosť sv. Marka, ktorú postavili v 15. storočí Benátčania na obranu pred Turkami, pevnosť Kamerlengo – rovnako vybudovaná za nadvlády Benátčanov v 13. až 15. storočí, Múzeum mesta Trogir, hodinová veža na Námestí Jána Pavla II.

Chorvátsko, Dalmácia
Video
Zdroj: Pixabay.com

No histórie sa nadýchnete aj obyčajnou prechádzkou trogirskými úzkymi kamennými uličkami. Zaujímavosťou Trogiru je, že jeho staré centrum sa nachádza na ostrovčeku medzi pevninou a ostrovom Čiovo a na obe strany vedú z neho mosty.

Trogir zvyknú jeho fanúšikovia nazývať aj malými Benátkami, no pre poriadok treba podotknúť, že rovnaký prívlastok sa ušiel aj iným chorvátskym klenotom – napríklad dedine Vrboska na ostrove Hvar

Cestovateľský magazín Conde Nast Traveler označil Trogir začiatkom tohto roka za jednu z „najpodceňova­nejších“ destinácií v Európe a Accor ho označil za druhú najlepšiu destináciu pre cestovateľov, ktorí sa zaujímajú o pláže a kultúru.

Britský The Sun dodal, že si tu môžete vychutnať aj množstvo atrakcií, kaviarní a reštaurácií, z ktorých mnohé sa nachádzajú pozdĺž promenády pri mori.

Mesto je tiež obľúbené medzi milovníkmi dovolenky na jachte, má totiž dva prístavy, ktoré slúžia ako domov mnohých luxusných jácht a výletných lodí. Turisti sa do Trogiru hrnú aj počas leta na festivaly so živou hudbou vrátane Moondance a KulaKula.

Vy o koze… My o Trogire

Pôvod názvu Trogir sa datuje do 2. storočia pred Kristom. Všetky variácie mien súvisia s rôznymi legendami o založení mesta. Hovorí sa, že starožitný názov Tragurion je názov pre staršiu ilýrsku dedinu, čo v albánčine znamená tri kamene. Pochádza z miestneho príbehu, že Trogir vďačí za svoj pôvodný základ 3 kameňom.

Ďalšie vysvetlenie názvu pochádza z gréckych slov Tragos, čo znamená koza a Oros, čo znamená kopec. Doslovný význam bol kozí vrch, ktorý sa vzťahuje na neďalekú horu Kozjak, ale ďalším vysvetlením je, že Trogir bol väčšinou oblasťou pasenia kôz.

V priebehu 1. storočia pred Kristom mal Trogir svoj rímsky názov Tragurium a príchodom slovanských národov v 7. storočí sa zmenil na Trogir.

Ide o peniaze: Kde meniť a kde vyberať peniaze, ako platiť v zahraničí a ako sa vyhnúť poplatkom
Video
Odpovedá Roman Fusek, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov NBS. Premiéra 27. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Prvá lekáreň

Trogir má na konte jedno zaujímavé prvenstvo – otvorili tu prvú lekáreň v celej Európe. Sídlila neďaleko hlavného námestia a ľudia si do nej po úľavu od bolestí a chorôb chodili už od 29. októbra 1271. Prví lekárnici prišli z Talianska a v 16. storočí lekáreň vlastnil pán Seymour, mladší brat Jane Seymourovej (jednej z manželiek Henricha VIII.).

Mesto sa niekoľkokrát stalo aj kulisou pre známe filmy. Známym je napríklad Stealing Heaven (1988), v ktorom sa ulice Trogiru premenili na stredoveký Paríž.

V roku 1969 sa v Trogire nakrútil aj „Kupec benátsky“, ktorý bol prvýkrát odvysielaný na filmovom festivale v Benátkach v roku 2015. Scény sa v Trogire nakrúcali aj pre Winnetoua, Doctor Who, Hru o tróny.

Dubrovník, Chorvátsko
Dubrovník, Chorvátsko
+9Zo Záhrebu sa dá jednoducho presunúť k...

Ostrov za mostom

A po Trogire sa oplatí pozrieť aj na ostrov Čiovo, ktorý je nádherným rozšírením starého mesta. Historicky známy ako ostrov obetí moru a utečencov, dnes známy ako jedna z letných destinácií skvelých pre rodinnú dovolenku s úžasnými plážami a krásnymi pobrežnými dedinkami.

Čiovo je najväčší ostrov v súostroví Trogir s dedinkami ako Okrug Gornji, Slatine a Arbanija. Všetky tieto dedinky sú krásnymi dovolenkovými destináciami a v lete sú pomerne rušné. Čiovo je okrem pláží známe aj 20 kilometrov dlhými tematickými turistickými a cyklistickými chodníkmi.

Najlepšie pláže

Väčšina „najlepších pláží Trogiru“ sa nachádza na Čiove. Tu je top 5.

Slatine

Slatine je malá rybárska dedinka, ktorá leží len 8 kilometrov od Trogiru. Oblasť s približne 1000 obyvateľmi je lemovaná kamienkovými a kamennými plážami, tradičnými dalmatínskymi tavernami, borovicovými lesmi a otvorenými športoviskami pre aktívne deti. Skutočným klenotom Slatine je pláž Kava asi kilometer od srdca Slatine, ktorá je pokojnou oázou nedotknutej prírody.

Arbanija a Mastrinka

Len pár kilometrov od mesta Trogir nájdete dedinky Mastrinka a Arbanija. Táto oblasť je obľúbená u turistov, ktorí chcú mať pokoj od davov. Môžete si tu vychutnať kamienkové pláže s ľahkým prístupom do mora, čo z nej robí ideálne miesto pre rodiny s deťmi.

Okrug Gornji

Ak hľadáte rušnú pláž, potom je Copacabana ideálnym miestom – kompletným so všetkým vybavením od reštaurácií po obchody s občerstvením, kiosky, kaviarne, bary, vodné športy, nafukovacie ihriská, toalety, sprchy, masáže, supermarkety a množstvom turistických ubytovacích zariadení.

Okrug Donji

Na rozdiel od svojej rušnej veľkej sestry sa Okrug Donji nachádza na západnej strane Čiova a na západ od dediny Okrug Gornji. Okrug Donji, známy ako tichší a menej preplnený, sa môže pochváliť malou kamienkovou plážou s pokojným morom a borovicovým lesíkom. V okolí sú tiež menšie piesočnaté pláže, ktoré poskytujú ešte viac súkromia.

Zátoky Duga a Duboka

Zátoky Duga a Duboka sú perlami ostrova Čiovo. Nachádzajú sa na východnej strane medzi Okrug Gornji a Donji, s výhľadom na ostrov Fumija, Duga je snom pre tých, ktorí dúfajú, že si zaplávajú v krištáľovo čistom a trblietavom mori bez davov.

Košičanka v Chorvátsku Čítajte viac Začalo sa to letnou láskou: Košičanka hovorí ako vyzerá Chorvátsko mimo leta. A prečo sa niektorí Chorváti nekúpu v mori? Chorvátsko, diaľnica Čítajte viac Skvelé správy z Chorvátska: Nová dôležitá diaľnica do najkrajšieho mesta Jadranu Albánsko, Ksamil, dovolenka, more, turizmus, cestovanie, pláž, západ slnka, večer Čítajte viac Objavili sme Maldivy Európy! Budete ľutovať, že tento exotický raj ešte nepoznáte

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Trogir