Začalo sa to letnou láskou: Košičanka hovorí ako vyzerá Chorvátsko mimo leta. A prečo sa niektorí Chorváti nekúpu v mori?

Milujete slnečné Chorvátsko a letnú dovolenku si pri Jadrane nikdy nenecháte ujsť? Možno ste však rozmýšľali, ako to v tejto obľúbenej dovolenkovej krajine vyzerá, keď sa zavrie posledný slnečník. Košičanka Zuzana, ktorá sa do Chorvátska presťahovala, ponúka na sociálnych sieťach tipy na skryté poklady, no odhaľuje aj to, čo bežný dovolenkár o tejto krajine a jej obyvateľoch nevie.

12.10.2022 06:00
Košičanka v Chorvátsku Foto:
debata (24)

Ako vyzerajú chorvátske letoviská mimo sezóny? Čo robia hotelieri a čašníci v zime?

Aj mimo hlavnej letnej sezóny sa v letoviskách nájdu vždy nejakí turisti, ktorí si prídu v predsezóne a posezóne oddýchnuť, ale hlavne prezrieť si prírodné krásy a historické lokality v pokoji, bez davov. Tiež športovci a avanturisti…

V zime hotely žijú hlavne z kongresov alebo svadieb, rôznych večierkov a koncertov organizovaných hlavne pre domácich hostí.

Hoteloví zamestnanci sú väčšinou z rôznych častí Chorvátska, a tak odchádzajú domov do svojich miest vo vnútrozemí alebo až za hranice.

Aké počasie vládne v jeseni a zime pri Jadrane?

Počasie je celkom fajn, ale ten silný studený vietor „bura“, o ktorom ste určite počuli, alebo ste ho aj zažili počas leta, keď zatvoria diaľnice, nás vie poriadne potrápiť.

Raz za pár rokov nás prekvapí aj sneh a atmosféra je fantastická, až na to, že málokto má zimné pneumatiky, :-).

Košičanka v Chorvátsku

Zuzana sa delí s fanúšikmi na sociálnych sieťach o krásne zábery z Chorvátska.

Fotogaléria
Takto vyzerá Chorvátsko mimo sezóny.
Slovenka Zuzana v istrijskom Poreči.
+9Slovenka Zuzana má v Chorvátsku najradšej Šibenik.

Do kedy sa domáci kúpu v mori?

Závisí to od počasia. Začíname, alebo aspoň teda ja začínam, s kúpaním, v júni a končím v septembri, niekedy až v októbri.

Sú však aj výnimky. Niektorí domáci sa v mori nekúpu vôbec, alebo len veľmi zriedkavo, čo by ste ani neverili. Teraz si mnohí od vás pomyslia „tak to je čistý hriech mať more pred nosom, a neokúpať sa, a my cestujeme každý rok kvôli moru do Chorvátska…“ A máte pravdu, ale je to tak.

Je Chorvátsko turisticky zaujímavé aj na jeseň?

Určite áno. Tak ako moje krásne Slovensko, ktoré nemá more a ostrovy, tak aj Chorvátsko má okrem mora všetky ostatné prírodné krásy, národne parky, lesy, hory, polia, turistické a športové trasy, jazerá a rieky, vodopády, pevnosti a zámky, historické mestá, útulné dedinky, vinohrady, domáce rodinné hospodárstva, botanické záhrady, múzeá…

Teda okrem čistého morského vzduchu sa tu nájde pre každého niečo zaujímavé na využitie dovolenky v jeseni.

Myslíte si, že Slováci poznajú Chorvátsko aj mimo letovísk? Čo z vnútrozemia by ste im odporučili vidieť?

Slováci poznajú Chorvátsko veľmi dobre a určite už začali pomaličky objavovať aj ostatné časti, okrem pobrežia. Počas cesty na dovolenku je určite top destináciou zastávka v Národnom parku Plitvice a v dedinke Rastoke, cez ktorú tečie vodopád.

Hlavné mesto Záhreb je tiež zaujímavé a má dobré letecké spojenie. Historické jadro sa oplatí navštíviť hlavne počas vianočných sviatkov, ale aj kedykoľvek v roku.

Zo zámkov určite stojí za to romantický a rozprávkový Trakoščan neďaleko Záhrebu.

Potom odporúčam oblasti okolo prírodných krás: kaňon rieky Zrmanja, kde sa tiež natáčal Winnetou, Národný park Paklenica…

Zaujímavé sú miesta vo vnútrozemí Dalmácie, kde sa začal pred pár rokmi rozvíjať turizmus a nabral poriadne obrátky kvôli väčšej ponuke ubytovania, hlavne domov s bazénmi, domácich rodinných usadlostí v okolí vinohradov, najmä v blízkostí Národného parku Krka a celého kaňonu, ktorý je dlhý 50 kilometrov.

Rieka vyviera vo vnútrozemí, v historickom kráľovskom meste Knin, ktoré skrýva mnohé poklady, ďalej tečie smerom na Drniš, cez malé dedinky až do Skradina a Šibenika, kde sa vlieva do mora.

Rôzne turistické chodníčky, cyklistické trasy a plavby loďou vás zavedú na najkrajšie miesta, ktoré skrýva rieka Krka a pritom môžete ochutnať miestne domáce špeciality ako jahňacie, šunka a syr, chlieb, domáce víno a rôzne likéry.

Zdroj rieky Cetiny sa nachádza neďaleko mesta Knin a toto miesto sa určite oplatí navštíviť.

Tiež najväčšie pohorie Dinara, ktoré sa týči nad Kninom, a tvorí sčasti hranicu s Bosnou a Hercegovinou.

Ale očarilo ma aj mesto Sinj neďaleko Splitu.

Odporúčam aj vnútrozemie Istrie, ktorá má už rokmi rozvitý rurálny turizmus – historické dedinky obkolesené hradbami s pohľadom na vinohrady pripomínajú Toskánsko.

Zelená Istria je aj krajom vína a tartufa (hľuzovky). Počas festivalu vína Teran a hľuzovky v mestečku Motovun, ktoré je najzachovalejšou stredovekou pevnosťou Istrie a jej klenotom, môžete ochutnať špeciality z hľuzovky a tiež najlepšie značky vína z tejto oblasti. Tieto domáce špeciality si môžete kúpiť aj v reštauráciách a obchodíkoch, ktoré sú na každom kroku.

Prechádzka po romantickom mestečku Motovun pôsobí ako cesta späť v čase, má úžasnú energiu.

Tiež odporúčam ostatné istrijské mestečká ako Hum, ktorému sa často hovorí aj najmenšie mestečko na svete. Potom Pazin, Buzet, Grožnjan, Kotli a jeho vodopády na rieke Mirne.

Mohla by som vymenovávať donekonečna…

Motovun, Chorvátsko Foto: Facebook/Košičanka v Chorvátsku
Motovun, Chorvátsko Motovun, Chorvátsko

Podľa cestovateľského magazínu Conde Nast Traveler patria medzi najpodceňovanejšie miesta Európy Trogir aj Opatija. Ktoré chorvátske mestá by ste doplnili – ktoré určite stoja za pozornosť, aj keď sú trocha mimo hlavného záujmu?

V Opatiji sa to všetko začalo… Tu sa začal rozvíjať turizmus v Chorvátsku, tak ako ho poznáme teraz a určite si zaslúži byť top európskou destináciou.

Celé historické jadro mesta Trogir je zapísané na zozname UNESCO kvôli vplyvu rôznych národov počas jeho histórie – založili ho grécki kolonisti.

Nemyslím si, že sú tieto mestá podceňované, naopak sú populárne, ale určite turistom, ktorí ešte v Chorvátsku neboli, ich názvy nič nehovoria.

V Chorvátsku si miesto alebo obľúbite, alebo nie. A každému sa páči niekde inde. A tak ani jedno miesto nie je mimo hlavného záujmu.

Môj top je Šibenik.

Čo vás priviedlo do Chorvátska? Ako sa Košičanka stala „Chorvátkou“?

Klasický príbeh letnej lásky, :-).

Na svojom YouTube kanáli o Chorvátsku píšete, že „kde lopatou zahrabneš, tam nájdeš nejaký ten poklad“. Čo je pre vás v Chorvátsku najväčším pokladom?

Môj syn je pre mňa najväčším pokladom v Chorvátsku.

Ktoré je vaše najobľúbenejšie miesto v Chorvátsku?

Je ich veľa, ale moje najobľúbenejšie sú Vodice, Tribunj, ostrov Prvić, Šibenik, ostrov Murter, Skradin, Primošten, Zadar, Split… To je okolie, v ktorom žijem.

Čo si myslíte, že Slováci o Chorvátsku a Chorvátoch väčšinou nevedia?

Ťažká otázka… Naše národy vedia o sebe dosť veľa. Možno Slováci nevedia, akí sú Chorváti tradicionálni, aj keď žijú v turistických oblastiach, ktoré navštevujú turisti z celého sveta.

Tiež, že Chorváti radi cestujú a spoznávajú nové miesta, hlavne zimné dovolenky radi trávia v lyžiarskych strediskách po celej Európe.

NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive

V čom sú si Slováci a Chorváti najviac podobní a v čom sú úplne rozdielni?

To je veľmi individuálne. Všetci sme ľudia a máme radi všetko, čo nás robí šťastnými, spoločnosť priateľov, rodinné oslavy, spoločné večere a prechádzky po meste, výlety a dobré jedlo, relax a pohodu.

No priznám sa, že na chorvátsky zmysel pre humor som si musela zvykať. Dlho som ho nechápala. Radi sa doberajú navzájom, robia si srandu a niekedy to vedia až prehnať.

Najväčší rozdiel je v tom, že bohužiaľ zažili to, čo zažili, keď museli bojovať za svoju slobodu v nedávnej minulosti. Často spomenú naše bývalé Československo a naše priateľské osamostatnenie sa, a ja som naozaj veľmi vďačná za to, že to tak bolo.

Čo zo Slovenska vám v Chorvátsku chýba?

Moja rodina mamka a otec, priatelia, moja ulica a pre mňa najkrajšie mesto na svete, moje rodné Košice.

Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Čítajte viac Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal? NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile NEPOUZIVAT horský vodca Robert Turjanik Čítajte viac Horský vodca: Vodca a sprievodca nie je to isté. Aký je medzi nimi rozdiel?

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko