Do Chorvátska na piesok? Tu je top 7 miest, ktoré vás príjemne prekvapia

Pieskové pláže chodíme vyhľadávať napríklad na západné pobrežie Talianska. Keď sa povie Chorvátsko, väčšinou si predstavíme drobné kamienky alebo veľké betónové platne, na ktoré sa dá pohodlne rozložiť ležadlo. Chorvátsko, vo všetkej svojej pestrosti, má však ukryté poklady aj pre milovníkov piesočnatých pobreží.

08.08.2023 06:00
debata (3)
Chorvátsko má mnoho tajomstiev
Video
Zdroj: Pixabay.com

Chorvátske 5835 kilometrov dlhé pobrežie Jadranského mora tvoria z asi 74 % ostrovy, polostrovy a zálivy, čo z neho robí jedno z najčlenitejších pobreží na svete.

Hoci je pravda, že najbežnejšie sú kamienkové pláže, v Chorvátsku nájdete aj piesočnaté.

Portál Turisticke Price prináša prehľad najkrajších piesočnatých pláží v Chorvátsku, ktoré z nich ste navštívili?

Jedna z top piesočnatých pláží je párty destináciou

Bačvice je štvrť v Splite, po ktorej je pomenovaná aj táto slávna pláž. Je známa po celom svete a turisti, ktorí miesto raz navštívia, si tento zážitok navždy zapamätajú.

Bačvice je piesočnatá pláž v srdci mesta, ktorá sa v noci stáva známou párty destináciou. V rámci cien Travellers’ Choice Awards, ktoré iniciovala komunita na Tripadvisore, bolo vybraných 22 trendových svetových destinácií a na zoznam sa dostal aj Split.

Pláž bola oficiálne otvorená v roku 1919 a rýchlo sa stala symbolom mesta. V okolí je veľa barov a reštaurácií.

Je piesočnatá a plytká, ideálna pre rodiny, ale aj väčšie skupiny.

Okrem piesku sú tu aj betónové časti.

Krištáľovo čisté more a biely piesok

Sakarun sa nachádza na severozápadnej strane ostrova Dugi Otok a je jednou z najznámejších pláží v regióne Zadar. Táto pláž je známa svojim bielym pieskom, krištáľovo čistým morom a jedinečným borovicovým lesom.

Má o niečo menej ako kilometer a vďaka plytkému moru je ako stvorená na rodinné dovolenky.

Sakarun je známy ako jedna z najkrajších divokých pláží na Jadrane, zbožňujú ju vodáci, ktorí majú v širokej zátoke k dispozícii plávajúce kotvisko.

Na túto pláž sa dostanete trajektom zo Zadaru cez Božavu (10 km) alebo katamaránom cez Sali (40 km).

Viac ako 100 metrov chôdze po mori

Pláž Šunj, na južnej strane romantického ostrova Lopud, ktorý sa nachádza neďaleko Dubrovníka, je jeden kilometer dlhá piesočnatá pláž.

Táto pláž je mimoriadne plytká, no kým si tu budete môcť poriadne zaplávať, budete musieť prejsť viac ako 100 metrov od brehu. Plytké more je, samozrejme, veľmi teplá, a z tohto dôvodu je veľmi obľúbená medzi rodinami s mladšími deťmi.

Na Lopude nie sú žiadne autá a toto príjemné a pokojné miesto poteší milovníkov ticha. Vedľa pláže Šunj je lesopark, kde si môžete vychutnať očarujúcu prírodu.

Na pláž sa dostanete loďou z Dubrovníka.

Sandy Oasis na „ostrove lásky“

Ak hľadáte pokojnú rodinnú dovolenku alebo romantický výlet, obec Mrljanje na Pašmane si vás určite získa. Piesočnatá pláž obklopená tamariškami je skutočným rajom na zemi a nechýba tu ani dalmatínska boccia.

Ostrov Galešnjak v tvare srdca je jednou z krás, ktoré zdobia chorvátske pobrežie a robia turistickú ponuku jedinečnou. Je to ostrovček nachádzajúci sa v Pašmanskom kanáli medzi ostrovom Pašman a mestom Turanj na pevnine. Je známy ako srdce Jadranu.

Okrem toho je ostrov Pašman oveľa viac než len ostrov s krásnymi plážami, vynikajúcou gastronómiou a bohatým kultúrnym dedičstvom.

Skvelá ponuka poteší všetkých priaznivcov aktívnej dovolenky a dobrodruhov, pretože Pašman priam dýcha príťažlivými aktivitami, no pokoj a krásne prostredie sem láka turistov vracať sa.

Galešnjak Foto: SHUTTERSTOCK
Chorvátsko, Galešnjak, ostrov, more, dovolenka, Galešnjak

Paradise Beach – názov hovorí za všetko

Len 12 kilometrov od mesta Rab nájdete Lopar, ktorý je vďaka mnohým prírodným piesočnatým plážam známy aj ako „piesočný raj“. Najväčšou a najznámejšou piesočnatou plážou v Lopare na ostrove Rab je Rajska plaža, dlhá takmer 2 kilometre.

Máva „Modrú vlajku“ za kvalitu vody, ochranu životného prostredia a bezpečnosť a dostala sa aj do zoznamu 100 najlepších svetových pláží CNN.

Zlato-žltý piesok je hlavnou črtou Loparu a nachádza sa na 22 piesočnatých plážach obklopujúcich polostrov. Najväčšou z nich je práve Paradise Beach.

Počas júna sa mení na ateliér pod holým nebom, mnoho mladých umelcov tu celý týždeň vytvára originálne sochy v piesku.

Kráľovská pláž

Jednou z poznávacích znamení najstaršieho chorvátskeho kráľovského mesta Nin sú dlhé prírodné piesočnaté pláže s celkovou dĺžkou 8000 metrov.

Podľa American Travel Channel je Kraljičina plaža (Kráľovná pláž) jednou zo 100 najkrajších pláží sveta.

K názvu pláže sa viaže legenda, že počas svojho pobytu v Nine na nej odpočíval prvý chorvátsky kráľ Tomislav s kráľovnou a pozoroval východ slnka s výhľadom na Velebit. V blízkosti pláže nájdete aj liečivé bahno, ktorého výhody kedysi objavila aj samotná kráľovná Jelena.

Kráľovská pláž sa teší nielen turistom, ale aj ďalším zaujímavým návštevníkom – plameniakom.

Pláž Mljet Sutmiholjska

Keď už hovoríme o krásnych plážach na Jadrane, nesmieme vynechať Mljet, ostrov známy svojimi úchvatnými plážami. Jednou z nich je piesočnatá pláž Sutmiholjska.

Piesočnatá pláž Sutmiholjska je jednou z najobľúbenejších na ostrove, čo nie je prekvapujúce vzhľadom na krásu prírody, ktorá ju obklopuje.

Nachádza sa v centrálnej časti Mljetu, neďaleko Babino Polja, kam sa dostanete po malej úzkej ceste.

Albánsko, Ksamil, dovolenka, more, turizmus, cestovanie, pláž, západ slnka, večer Čítajte viac Objavili sme Maldivy Európy! Budete ľutovať, že tento exotický raj ešte nepoznáte Chorvátsko Bosna Čína most Pelješacký otvorenie Čítajte viac Z ostrova Korčula do Splitu cez nový most Pelješac: Rýchly a parádny výlet Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko