Smrtiace medúzy, padajúce balvany, stoka v mori: Varovania na plážach Malorky desia turistov

Pŕhlivé medúzy, padajúce skaly, znečistené more. Kto by sa dobrovoľne vystavil takýmto rizikám a nevzal by nohy na plecia? Varovné značky sa objavili na plážach a zmätení turisti nevedia, čo si počať.

25.08.2023 06:00
debata
Aj taktéto krásy má Španielsko, nie len pláže Malorky
Video
Ronda, Španielsko, Andalúzia / Zdroj: Pixabay.com

Okrem nebezpečných morských pŕhlivcov či uvoľnených kameňov hovoria značky aj o uzávere pláže alebo zákaze plávania, ďalšie sa tvária ako smerové tabule k moru, avšak informujú, že pláž je vzdialená hodiny cesty, pričom v skutočnosti sa nachádza menej ako 100 metrov, píše Euronews.

Značky sa objavili na plážach Malorky a sú písané v anglickom jazyku, čo budú dojem snahy miestnych úradov varovať medzinárodných návštevníkov; v skutočnosti sú však „namierené“ najmä proti Britom.

Sú však falošné a rozmiestnili ich tam aktivisti. Na spodku je drobným písmom v katalánčine vysvetlené, že v skutočnosti žiadne nebezpečenstvo nezhrozí.

Problémom je masový turizmus na Baleárach, ktorý sa rozhodli ovplyvniť vlastnými rukami miestni pobúrení obyvatelia, ktorí už majú množstva a správania návštevníkov plné zuby.

Neoficiálne varovné značky sa objavili na plážach Cala Morlanda, Es Calo, Cala Petita, Porto Cristo, Cala Murta, Cala Magraner a Cala Bota.

Falošné oznámenia sú dielom antikapitalistickej skupiny Caterva so sídlom v meste Manacor. Jej členovia už dlhšie kritizujú preplnené pláže ostrova a upozorňujú na problém masového turizmu na Malorke. Vinia miestne hotely, ale aj vládu. Kritike neušiel ani Rafael Nadal, ktorý na ostrove v minulosti vlastnil reštauráciu a turistický podnik.

Napriek argumentom úradov, že cestovný ruch vytvára prácu a prináša príjmy pre miestnych obyvateľov, Caterva hovorí, že jediní ľudia, ktorí vidia ekonomické výhody, sú tí, ktorí už peniaze majú.

Debata o nadmernom turizme sa zastavila počas COVIDu-19 klesol, ale teraz, keď sa cestovný ruch začína zotavovať na úroveň pred pandémiou a dokonca ešte prekonáva predošlé čísla, Baleárske ostrovy opäť trpia následkami nadmerného turizmu.

Ako regulovať milióny?

V roku 2022 navštívilo španielske Baleárske ostrovy viac ako 16 miliónov ľudí. Len na Malorku minulý rok v auguste pricestovalo viac ako milión dovolenkárov – čo je viac ako celá populácia ostrova. A miestne štatistické úrady odhadujú, že počet dovolenkárov by tento rok mohol prepisovať rekordy.

Preľudnenie je obzvlášť citeľné počas letnej sezóny, keď sa z množstva turistov stávajú bojovníci o ležadlá, miesta v baroch a lavičkách v mestách.

NEPOUZ, Malorka Čítajte viac Španielsko je top dovolenkovou krajinou. Toto sú najobľúbenejšie destinácie leta 2022

Bujaré večierky a hluční turisti sú pre ostrovy problémom už niekoľko rokov. Miestne zastupiteľstvá a vláda Baleár sa pokúšajú kontrolovať situáciu prísnejšími pravidlami a nariadeniami, no s malým úspechom.

Pravidlá pre turistov zahŕňajú zákaz fajčenia na 28 rôznych plážach na ostrovoch, obmedzenie počtu all-inclusive alkoholických nápojov, ktoré si môžu kúpiť, pravidlá obliekania v reštauráciách a rezortoch, ako aj pokuty za nedostavenie sa na rezerváciu večere.

Začiatkom tohto roka spustila baleárska vláda spolu s britským veľvyslanectvom kampaň, ktorá mala posilniť politiku nulovej tolerancie voči „nadmernému cestovnému ruchu“.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou Amsterdam, Holandsko, kanál, mesto, čln, loďka, Čítajte viac 36 turistov na 1 obyvateľa! Tieto európske mestá dusia najväčšie davy dovolenkárov Fajčenie v práci oberá firmy o milióny - fajčiari viac chýbajú Čítajte viac Fajčíte? Tieto dovolenkové destinácie vám za cigarety naparia pokuty aj väzenie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Malorka #Baleárske ostrovy