36 turistov na 1 obyvateľa! Tieto európske mestá dusia najväčšie davy dovolenkárov

Cestovanie je opäť v plnom prúde, ale nie všetky miesta návrat turistov teší. Preplnenosť turistami je problém mnohých destinácií - metropol aj plážových mestečiek.

15.06.2023 06:00
debata
Amsterdam
Dublin
+2Tallinn

Mestá sa s davmi vyrovnávajú rôzne – niektoré zavádzajú vstupné do centier, ďalšie inštalujú na turisticky vypäté miesta drevené zábrany proti foteniu, iné pokutujú dlhší pobyt na exponovanom mieste, spúšťajú sa anitreklamy, zvyšujú sa miestne turistické dane alebo zakazujú vstupy obrovských výletných lodí.

Ktoré európske mestá majú s turistami najväčší problém? A kde, naopak, je návštevníkov najmenej? Portál Euronews zostavil rebríček na základe údajov z vyhľadávača dovolenkových prenájmov Holidu. Vyhľadávač porovnával veľkosť miestnej populácie s počtom turistov, a tak sme dostali obraz, ktoré európske hlavné mestá bojujú s najväčším počtom turistov na obyvateľa.

Video
Holandský kráľovský pár na prehliadke Spišskej Soboty

Aké je najnavštevovanejšie hlavné mesto Európy?

Ak ste si tipli Amsterdam, máte pravdu. Holandská metropola má najvyšší počet turistov na obyvateľa. V meste pripadá na každého obyvateľa 12 turistov!

Amsterdam, známy ako „Benátky severu“, má viac ako 160 kanálov a 1200 mostov, ktoré ich križujú. No nie len na vodu sa chodia turisti pozerať; pre mnohých bolo a doteraz je mesto synonymom kanabisu, alkoholu a prostitúcie. Amsterdam má však teraz za cieľ svoju povesť zmeniť.

V meste je totiž aj nespočetné množstvo úchvatných elegantných domov, štýlových barov a útulných kaviarní. Ale je to aj mesto kultúry, nevyhnutnosťou je aj návšteva Van Goghovho múzea.

Druhé miesto

Na druhom mieste je Dublin s 11 turistami na obyvateľa.

Hlavné mesto Írska, ktoré ponúka skvelú zábavu, je domovom Guinnessu – pivovar privítal počas prehliadok od prvého otvorenia v roku 2000 takmer 23 miliónov návštevníkov.

Turisti sa hrnú aj do slávnej dláždenej ulice lemovanej barmi aj k hlavnej atrakcii oblasti, často fotografovanej krčme Temple Bar.

Írsko, Dundeady Island, útesy, more Čítajte viac Zelené peklo s monumentálnymi útesmi aj raj pubov: Slováci nakrútili Írsko z dronu

Zaujímavá tretia priečka

Na treťom mieste je celkom prekvapivo hlavné mesto Estónska s 10 turistami na obyvateľa.

Východoeurópska krajina má aj okrem Tallinnu čo ponúknuť. S Baltským morom na severe aj na západe je domovom tisícov ostrovov plných panenskej prírody aj histórie.

Štvorka

Hlavné mesto Francúzska Paríž je na štvrtom mieste s deviatimi turistami na obyvateľa.

Mesto lásky priťahuje návštevníkov, ktorí sa snažia odfotiť slávnu Eiffelovu vežu, tamojší Louvre je najnavštevovanejším múzeom na svete.

Päťka

Atény, hlavné mesto Grécka, sú ďalším z najobľúbenejších hlavných miest s ôsmimi turistami na obyvateľa.

Záhreb, Chorvátsko Čítajte viac Najlepší pomer ceny a kvality ponúkajú Záhreb, Atény a Ľubľana. Najväčší strach majú turisti vo Viedni

Kde sú najmenej preplnené hlavné mestá v Európe?

Na opačnej strane spektra sú najmenej navštevované metropoly. Nie sú menej zaujímavé, len azda neobjavené.

Hľadáte výlet, do o niečo menej preplneného mesta? Podľa Holidu sú nemecký Berlín, španielsky Madrid, belgický Brusel a maďarská Budapešť „najmenej turisticky navštevované“ hlavné mestá s iba dvoma turistami na obyvateľa.

Spomedzi ostatných európskych hlavných miest má Praha osem turistov na obyvateľa; Edinburgh sedem turistov na jedného obyvateľa; šesť ich má Kodaň aj Lisabon.

Štokholm, Viedeň a Rím majú po štyroch návštevníkov na jedného miestneho. Londýn má troch.

A čo európske nehlavné mestá?

Navštevované nie sú len metropoly, problém s turistami hlásia už dávno Benátky či Hallstatt. A tieto menšie mestá čelia v mnohých prípadoch ešte horšiemu preplneniu kvôli svojim menším rozmerom a sezónnosti. A ich čísla sú veru vysoké.

Dubrovník podľa Holidu privítal v roku 2019 v priemere 36 turistov na obyvateľa! Keďže títo návštevníci prichádzajú predovšetkým počas leta, pobrežné mesto je v sezóne najviac preplnené.

Nasledujú Benátky, Bruggy a ostrov Rhodos – každý s 21 turistami na obyvateľa.

Podobne ako Dubrovník, aj Rodos je navštevovaný väčšinou na letnú dovolenku, keď sa davy turistov dramaticky zvyšujú.

Turecká Antalya a Mugla, ktoré sú medzi európskymi turistami veľmi obľúbené, mali päť a troch návštevníkov na obyvateľa.

Taliansko, erupcia, sopka, Catania, Katánia Čítajte viac Proti najdlhšiemu visutému mostu je mafia, miestne príšery aj "migranti". Presadí vláda svoj riskantný projekt? kláštor, Španielsko Čítajte viac Top dedina sveta aj najkrajšia ulica Európy: Jedna krajina vyhrala hneď v dvoch rebríčkoch UNESCO

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus