Mesto láka a kŕmi šelmy, môže sa to skončiť zle?

Obyvatelia starobylého etiópskeho mesta Harar sa nedesia pri pohľade na hyeny v uliciach, ale naopak ich prítomnosť vítajú. Veria, že šelmy s typickými škvrnami na kožuchu pomáhajú čistiť ulice od zvyškov jedla a dokážu udržať na uzde zlých duchov, napísal denník The Guardian.

14.04.2024 06:00
debata

Hyeny do mesta prichádzajú za súmraku, nebojácne sa túlajú ulicami a nenechajú sa vyrušiť ani hlasným zvolávaním veriacich k modlitbe do mešít.

Symbolom mesta Harar, ktoré je na zozname svetového dedičstva UNESCO, je jeho historické opevnenie s piatimi bránami.

V hradbách je aj niekoľko malých priechodov, ktoré sú niekedy označované ako hyenie prielezy alebo hyenie dvierka.

Tieto priechody boli podľa legendy začlenené do opevnenia už počas jeho výstavby, aby mali hyeny do mesta ľahký prístup.

Inde v Etiópii a v ďalších oblastiach subsaharskej Afriky sa pritom ľudia hyen boja alebo nimi pohŕdajú. V médiách sa objavujú správy, že títo mrchožrúti údajne unášajú deti, a v etiópskom folklóre možno nájsť príbehy ľudí, ktorí sa v noci premieňajú na hyeny a napádajú susedov. Hyeny majú takú zlú povesť, že sú často zabíjané.

Zatiaľ čo hyenu čabrakovú a hyenu žíhanú radí Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN) medzi takzvane „takmer ohrozené druhy“, hyenu škvrnitú považuje za málo dotknutú.

Aj tak ale počty hyen škvrnitých klesajú, podotkol The Guardian.

V Harare však ľudia a hyeny historicky žili bok po boku a mesto tieto šelmy dobre prijíma, vysvetlil britskému denníku Ahmed Zekaria pôsobiaci na univerzite v Addis Abebe.

Jedným z tých, ktorí si hyeny v Harare hýčka, je Abbas Jusuf, ktorý ich chodí každý večer kŕmiť a ukazuje to aj turistom.

Jusuf a jeho otec rovnako ako väčšina moslimov v Harare verí, že hyeny môžu ľudí ochrániť pred zlými duchmi. „Hyeny ich jedia. Bez hyien by sme tu mali veľa džinov, ktorí by páchali neprávosti,“ uviedol Jusuf.

Aj Adil Abubaker, ktorý sa živí predajom tradičných prútených košíkov, verí, že hyeny majú schopnosť držať džiny na uzde. Preto necháva v dláždenej uličke pri svojom dome pre šelmy zvyšky jedla. „Džinovia sem nemôžu, keď sú tu hyeny,“ tvrdí.

medveď, ZOO, Bratislava Čítajte viac Na medvede sa turisti pýtajú vždy, situácia v Tatrách sa však upokojila Jeruzalem, Izrael, Skalný dóm Čítajte viac Staré mesto Jeruzalema sa úplne zmenilo, turisti nechodia, domáci zúfalo čakajú, čo príde cestovateľka, turistka, rieka, klobúk, čína, lode, splav, veslá, džungľa, prales, Čítajte viac Tak Níl či Amazonka?! Ktorá je najdlhšia? Svetovú dilemu chcú konečne vyriešiť meraním raz a navždy
debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Etiópia #hyeny