Tak Níl či Amazonka?! Ktorá je najdlhšia? Svetovú dilemu chcú konečne vyriešiť meraním raz a navždy

Žiaci konečne prestanú robiť v písomkách "chyby" a encyklopédie sa konečne zjednotia? Titul „najdlhšia rieka sveta“ oficiálne udelili africkému Nílu také autority ako Encyclopedia Britannica či Guinnessova kniha rekordov. Stále sa však objavujú hlasy, že prívlastok tomuto toku patrí neprávom a ocenenie by si mala pripísať juhoamerická Amazonka.

02.11.2023 06:00
debata

Ako je možné, že v roku 2023 veda nepozná jednoznačnú odpoveď na zdanlivo jednoduchú otázku, ktorá by mala byť výsledkom jasného a presného merania?

Doktorka Suzanne Walther, docentka vied o životnom prostredí a oceánoch na Univerzite v San Diegu, ktorá sa špecializuje na riečne systémy a merania, pre CNN vysvetľuje, že problémov s meraním riek je veľa, a to kvôli dynamickej a komplexnej povahe vodných tokov a potenciálu pre rôzne ľudské interpretácie okolo akceptovaných riečnych zdrojov a koncových bodov.

Vodopády na rieke Modrý Níl v Etiópii. Foto: SHUTTERSTOCK
Modrý Níl, vodopády, Etiópia Vodopády na rieke Modrý Níl v Etiópii.

Poznamenáva, že rieky sa môžu „časom meniť rôznymi spôsobmi“, pričom uvádza variácie v pohybe, objeme vody, ktorý obsahujú, a v ich sezónnych vzorcoch. „Potom si viete predstaviť, že ak niečo meriate a pohybuje sa, v skutočnosti to zmení výsledok, aj keď to meriate presne rovnakým spôsobom,“ dodáva.

Medzinárodný tím prieskumníkov a výskumníkov sa rozhodol raz a navždy ukončiť túto debatu a dať ľudstvu jednoznačnú odpoveď. Ako? Počas expedície po rieke Amazonka, ktorú splavia na pltiach, člnoch so solárnymi panelmi, ale pocestujú aj popri nej na koňoch.

„Níl je ako červ a Amazonka je anakonda,“ hovorí 55-ročný vedúci brazílskej expedície Yuri Sanada, skúsený bádateľ a filmový producent, pričom naráža na objem vody v Amazonke, ktorý je štyrikrát väčší v porovnaní s hociktorou inou riekou.

Amazonka je teda určite najväčšia, či je však aj najdlhšia, sa uvidí.

Dunaj, Bratislava, Bratislavský hrad, lode, parlament, NR SR, most SNP, Čítajte viac Najväčšia výletná loď Európy sa plaví po Dunaji cez Bratislavu. Takto vyzerá

7000-kilometrová expedícia

Plánovaná päťmesačná expedícia, ktorá sa má začať v apríli 2024, má za cieľ preplávať Amazonku po celej dĺžke s využitím modernej satelitnej technológie na mapovanie riek, aby raz a navždy vedecky dokázala, že Amazonka nie je len najobjemnejšia rieka na svete, ale aj najdlhšia.

Expedícia navyše chce úplnejšie zdokumentovať a upriamiť celosvetovú pozornosť na bohatú biodiverzitu amazonského dažďového pralesa, na ktorej zachovaní by mala spolupracovať globálna komunita.

Problémy môže spôsobiť, že Amazonka nie je jediným vodným tokom, ale je súčasťou väčšieho „riečneho systému“, ktorý pokrýva veľkú časť severnej časti Južnej Ameriky. Na mape vyzerá ako vetvy poriadne rozkonáreného stromu, sieť zahŕňa viacero zdrojov a prítokov.

Život na rieke Amazonka. Foto: Aleš Tvrdý
prales, džungľa, Amazónia, Južná Amerika, príroda Život na rieke Amazonka.

Spor o dĺžku do značnej miery pramení z otázky, kde sa Amazonka vlastne začína. Zatiaľ čo Britannica a iní tradične merali rieku od prameňa Apurimac v južnom Peru, americký neurológ, z ktorého sa stal riečny expedičný pracovník, James „Rocky“ Contos, tvrdí, že objavil ešte vzdialenejší riečny zdroj – rieku Mantaro v severnom Peru.

Objav nového zdroja navyšuje dĺžku Amazonky o 77 kilometrov.

Plánovaná 7 000-kilometrová jarná expedičná trasa preklenie tok rieky Amazonky cez Peru, Kolumbiu a Brazíliu, počnúc od jej novoobjaveného údajného zdroja v Mantaro hlboko v peruánskych Andách.

Začiatkom roku 2025 sa začne sekundárna expedícia pri rieke Apurimac v Peru, tradične akceptovanom zdroji Amazonky, čo umožní druhý súbor meraní.

čočík Čítajte viac Čočík vás prevedie pustatinou za dvoma z desiatich najväčších vodných elektrární sveta

Ozbrojený sprievod a nepriestrelné kabíny

Napriek týmto bohumilým cieľom však cesta nemusí byť bez nebezpečenstiev a problémov – od možných porúch plavidiel a prístrojov, cez nevyspytateľnú divočinu (džungľa je domovom jaguárov, anakond, jedovatých žiab…), až po ohrozenie ľuďmi (drogovými bossmi, nelegálnymi ťažiarmi…).

Expedičný tím preto spolupracuje s miestnymi úradmi na zabezpečení ozbrojeného sprievodu cez oblasti známe nelegálnou ťažbou a obchodovaním s drogami a kabíny lodí si vybavil vláknami odolnými voči strelám a šípom.

zlato, zlatokop, rieka, ryžovanie zlata, Čítajte viac 'Turistika' minulosti: Pred 120 rokmi zažil Klondike poslednú veľkú zlatú horúčku rieka, Vjosa, hory, meander, príroda, Albánsko, turistika, turisti, cestovanie, Čítajte viac Posledná nespútaná rieka: Prvý európsky park divokej rieky ponúka rafting, kúpele, plameniaky aj delfíny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Amerika #amazonka #Níl