Vedecky dokázané! Táto málo známa európska pláž má oficiálne najmodrejšiu vodu na svete

Nová štúdia odhalila, ktoré pláže sa môžu hrdiť prívlastkom azúrové, a nejde len o frázu. Správa využila na identifikovanie najmodrejšej vody na svete analýzu farieb. A výsledky sú prekvapujúce.

16.04.2024 06:00
debata (7)

Či už ste nadšencom šnorchlovania alebo len zbierate fotky na Instagram, najmodrejšia voda príjemne prekvapí. Máločo je také krásne ako pobrežie obmývané oslnivo belasými vodami.

A teraz dokonca nemusíte ani hľadať, len rovno zamieriť na istotu. Kde je najmodrejšia voda na svete, vieme celkom presne vďaka novému rebríčku od spoločnosti CV Villas.

Aby odborníci vytvorili rebríček, najprv zhromaždili dlhý zoznam najobľúbenejších a najkrajších pláží na svete. Potom prišla na rad analýza farieb, ktorá zahŕňala zhotovenie neupravených snímok pláží z Máp Google, použitie nástroja na určenie presného odtieňa farieb a krížové porovnanie odtieňov s oficiálnym najmodrejším odtieňom modrej (YInMn Blue). Celý rebríček nižšie.

Pláž Palase, Albánsko
Video
Zdroj: Pixabay.com

A ktorá pláž teda porazila svetovo preslávené akvamarínové pobrežia Maldív, Bora Bora, Chorvátska či Grécka? Najmodrejšiu vodu má málo známa pláž Pasqyra známa aj ako Zrkadlová pláž v Albánsku. „Oveľa lepšia / tichšia ako miestne pláže v Ksamil,“ napísal o nej návštevník na portáli TripAdvisor.

Ticho však nie je všetko a treba jedným dychom dodať, že hoci vodu má táto pláž jedinečnú, o okolí sa to už tak jednoznačne povedať nedá. „More je úžasné, krištáľovo čistá voda. Pláž je však hrozná, ležadlá sú preplnené a mimoriadne nepohodlné. Pláž je špinavá a plná odpadkov,“ napísal svoje dojmy jeden z turistov na portál TripAdvisor.

Aplikáciu si jednoducho a zdarma môžete stiahnuť do svojho mobilu.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Navštívili ste nezabudnuteľné miesto a zachytili ste ho na video? Pošlite nám ho cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Komu by stačila aj o odtieň bledšia azúrová, môže zamieriť do starého dobrého Grécka, ktoré si v rebríčku najmodrejších vôd vydobylo hneď päť miest z prvej desiatky a sedem z prvej tridsiatky, a tak čo sa počtu pláží týka, táto krajina tu jednoznačne dominuje. Rebríček nižšie.

Európe sa celkovo darilo. Pláže na celom kontinente obsadili všetky miesta v prvej desiatke a 26 z 30 najlepších.

Do prvej tridsiatky sa dostali aj destinácie v Bulharsku, Francúzsku, Čiernej Hore a Škótsku.

Tu sú pláže s najmodrejšou vodou na svete:

  1. Pláž Pasqyra (Zrkadlová pláž), Albánsko
  2. Paralia Mpouka (Dlhá pláž), Grécko
  3. Kassiopi, Grécko
  4. Plage de la Vernette, Francúzsko
  5. Pláž Kaputas, Turecko
  6. Pláž Voulisma, Grécko
  7. Pláž Foki, Grécko
  8. Praia do Carvalho, Portugalsko
  9. Omprogialos, Grécko
  10. Pláž Los Lances, Španielsko
  11. Pláž Troon, Škótsko
  12. Zlatni Rat (Pláž Zlatý roh), Chorvátsko
  13. Pláž Ploce, Čierna Hora
  14. Marina del Cantone, Taliansko
  15. Cannon Beach, USA
  16. Cala Saona, Španielsko
  17. Keem Bay, Írsko
  18. Antisamos, Grécko
  19. Pláž Kutlesa, Chorvátsko
  20. Štikovica, Chorvátsko
  21. Platja es Tancats, Španielsko
  22. Platja des Coll Baix, Španielsko
  23. Pláž Dafnoudi, Grécko
  24. Pláž Paloma, Francúzsko
  25. Pláž Boneca, Portugalsko
  26. Cala Figuera, Španielsko
  27. Pláž Milocher, Čierna Hora
  28. Pláž Matira, Francúzska Polynézia
  29. Mys Kaliakra, Bulharsko
  30. Pláž El Doradillo, Argentína
Aj albánske hory sú očarujúce
Video
Zdroj: Pixabay.com
Dubrovník, Chorvátsko, dovolenka, cestovanie, loďky, člny, more Čítajte viac Zmrzlina za 4, káva za 5 eur: Chorváti priznali, že to s cenami prepískli! Čo na to turisti? NEPOUZ, Cyprus, Ayia Napa, pláž, more, dovolenka Čítajte viac Severný či južný? Cyprus ponúka dva svety na jednom ostrove. Poletíme naň aj z Bratislavy cestovanie, turisti, miesta Čítajte viac Top 10 najnavštevovanejších krajín sveta: Číslo jeden prilákalo tento rok 90 miliónov turistov
7 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Albánsko #pláže