Zmrzlina za 4, káva za 5 eur: Chorváti priznali, že to s cenami prepískli! Čo na to turisti?

Predražené občerstvenie aj nápoje, vysoké ceny vstupného či atrakcií a niekedy poriadne „mastné“ cenovky v reštauráciách.

02.09.2023 14:28
debata (8)
Dalmácia, jedna z top lokalít krajiny
Video
Zdroj: Pixabay.com

V Chorvátsku sa sebakriticky pustili do hodnotenia tohtoročných letných mesiacov. Ako uviedol web danas.hr, s kopčekom zmrzliny za štyri eurá, kávou za päť eur, palacinkou za 4,50 či pizzou za 15 eur to vraj prepískli a priznali, že mnoho vecí v oblasti turizmu mohli urobiť lepšie.

Nad zdražovaním, ktoré sa malo schovať za prechod Chorvátska k jednotnej európskej mene, dvíhali obočie nielen zahraniční turisti v krajine, do ktorej každoročne v lete vyrážajú tisícky Slovákov, ale i domáci.

„Sme príliš drahou destináciou,“ priznávajú sebakriticky Chorváti.

Dubrovník, Chorvátsko
Dubrovník, Chorvátsko
+9Zo Záhrebu sa dá jednoducho presunúť k...

Francúzi Anne a Noa na konci cesty cez Pulu, Trogir a Šibenik novinárom z webu danas.hr povedali, že sa im chorvátske pobrežie veľmi páčilo, ale šokovali ich ceny na plážach aj drahé vstupy do národných parkov.

„Problém tiež je, že všetky reštaurácie sú rovnaké. Ponúkajú len pizzu, ňoky a cestoviny. Nič viac. Chceli by sme väčší výber,“ sťažuje sa Noa.

Nie všetkým však prekážali ceny v Chorvátsku. „Páči sa mi ponuka v Záhrebe, jedlo tu milujeme! Myslím, že ceny sú v poriadku. Nie je to lacné, ale ani príliš drahé,“ vraví Thomas z Nemecka.

Web Croatia Week priznáva, že vysoké ceny v krajine časť turistov odradili a obsadenosť ubytovacích zariadení bola tento rok o desať percent nižšia ako v predchádzajú­com roku.

„Hostia sa sťažujú na predražené, často hanebne nekvalitne zariadené apartmány, ktoré stoja aj viac ako sto eur na deň. Podľa tradičných ukazovateľov, príchodov a prenocovaní, však máme za sebou ďalšiu dobrú sezónu,“ uvádza web danas.hr.

pláž, Chorvátsko, Brela, Makarská, Dalmácia, more, dovolenka, čln, loďka, cestovanie Čítajte viac Zhodnete sa? Experti z Lonely Planet zostavili rebríček top 14 pláží Chorvátska. Trafili do čierneho? roadtrip, cesta, autom, auto, dvojica, dvaja, dovolenka, kabriolet, cestovanie Čítajte viac Tri parádne roadtripy po Chorvátsku a Taliansku: Keď vám len pláž na dovolenke nestačí
8 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko #drahé