Tri parádne roadtripy po Chorvátsku a Taliansku: Keď vám len pláž na dovolenke nestačí

Máte radi slobodu, na dovolenke neobsedíte na jednom miest, nie to ešte v jednom hoteli? Vydajte sa po Európe na cestu autom. Našťastie nemusíte siahodlho vymýšľať zaujímavé trasy, skvelé cesty už pred vami pripravili a prešli iní. Inšpirujte sa.

20.07.2023 06:00
roadtrip, cesta, autom, auto, dvojica, dvaja,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V čase skvelej navigácie nie je problém hocikam trafiť, skôr naopak, je umenie zablúdiť… No a to je možno práve tak trocha aj škoda, lebo žiadna navigácia vás nevybočí z (najkratšej) trasy len preto, aby ste si užili úžinu veľkého horského priesmyku, na konci ktorého sa práve otvára úchvatný západ slnka, alebo aby ste prešli cez čarovnú dedinku s príjemnou krčmičkou.

Zážitok z jazdy môže byť skvelou súčasťou dobrodružnej dovolenky. Zapnite si pásy a zabudnite na čas.

Video
Talianske pláže sú očarujúce

Jadranská magistrála

Chcete si užiť klasickú stredomorskú pobrežnú jazdu ako z filmov? Hviezdy na plátne by pravdepodobne cestovali v kabriolete so šatkou na hlave, no túto cestu si vychutnáte aj v kuframi naplnenom rodinnom hatchbacku.

Prejdete okolo vyprahnutých bielych útesov, previsnutých figovníkov a oleandrov na jednej strane a trblietavého tyrkysového mora na druhej strane.

Magistrála je súčasťou dosť neromanticky pomenovanej cesty E65, ktorá vedie po východe Jadranu z Talianska do Grécka cez Albánsko.

Európsky výbor pre cestovný ruch sa našťastie nedávno rozhodol pokrstiť túto dlhočiznú trasu „Jadranská magistrála“. Čiastočne aj preto, aby zarobil na mánii cestnej turistiky.

Nemusíte prejsť celú jej dĺžku, sústreďte sa na najkrajší kúsok – a najkvalitnejšiu cestu. Táto centrálna časť je čistá scénická radosť: vedie cez Chorvátsko s krátkym 20-kilometrovým úsekom cez Bosnu.

Z mesta Rijeka vedie cesta ponad pláže a odhaľuje úchvatnú panorámu ostrov kúpajúcich sa v zlatom mori. Po 530 kilometroch dorazíte do slávneho Dubrovníka.

Appiánska cesta

Čo tak jazda popri dychberúcich 2000-ročných akvaduktoch, vilách a chrámoch po cestách, ktoré boli pôvodne určené pre vozy? Nechať sa viesť „prvou diaľnicou na svete“ z Ríma do Brindisi je ako hrať v historickom dokumente.

„Via Appia“ bola postavená cisárskym sudcom Appiusom Claudiom v roku 300 pred Kristom, aby pokryla 560 kilometrov od hlavného mesta Rímskej ríše po dôležitý prístav, ktorý spája Grécko a Blízky východ.

Toto je cesta, ktorá bola kedysi neslávne lemovaná 6000 ukrižovanými nasledovníkmi utečeného otroka Spartaka.

Na túto trasu si so sebou vezmite aj dobrého historického sprievodcu: hociktorý, na prvý pohľad obyčajný, vyrezávaný míľnik pri ceste sa často ukáže byť starý tisíce rokov.

Jeden úsek cesty je mimoriadne zaujímavý svojou rovnosťou, vedie ako vystrelený v dĺžke 62 kilometrov do pobrežného letoviska Terracina. Rušné prímorské mestečko sa môže pochváliť prvým obchvatom na svete.

Via Appia ponúka tiež fascinujúcu slnečnú jazdu po vidieckom Taliansku, ktorý zdobia starobylé ruiny, pomalé mestečká (vždy však so skvelými pizzeriami a kaviarňami) a zaprášené olivové farmy siahajúce až k obzoru.

V Brindisi oficiálne označuje koniec Via Appia impozantný 20-metrový rímsky stĺp. Ďalej sa skutočne už neodporúča ísť: ak by ste po ceste pokračovali, zrútili by ste sa priamo do Jadranu.

Pobrežná cesta Amalfi

Jeden z najznámejších a najviac instagramovaných úsekov ciest v Európe sa nachádza medzi Neapolom a Salernom na juhozápade Talianska a vyznačuje sa dramatickými útesmi.

Úradníci trasu nazývajú SS163 – všetci ostatní ju nazývajú Pobrežná cesta Amalfi.

Je to asi 100 kilometrov čistého Talianska, od chaotickej dopravy a olúpaných renesančných palácov v Neapole, cez úpätie tlejúcej sopky Vezuv a ruiny Pompejí. Uvidíte útočisko cisára Tiberia na Capri hneď pri pobreží a preniknete cez mesto Sorrento s kvetinovou výzdobou.

Potom sa opatrne otočte na ceste priliehajúcej k útesom okolo mysov s olivovníkmi a mandľovými stromami prilepenými na skalách nad nimi a na slnkom ožiarené Stredozemné more pod nimi. Dediny ako Amalfi, Positano a Ravello sú smiešne príťažlivé vízie namaľované pastelmi, ktoré sa rúcajú štrbinami v útesoch do maličkých prístavov.

Jediným problémom s výhľadmi hodnými dychu je, že sú také rušivé. Nenechajte vodiča zízať – je to strmý sled zákrut s príkrymi kvapkami do mora pod ním.

Bratislava, hrad, centrum, mesto, Čítajte viac Cestovatelia odhalili, ktoré slávne mestá ich najviac sklamali. Ako o(d)písali Bratislavu? Trieste, Terst, Taliansko, cestovanie, turistka, dovolenka Čítajte viac Ponuka, aká sa neodmieta! Severotaliansky región vám za návštevu zaplatí. Podmienky? Takmer žiadne Taliansko, Benátky, sucho Čítajte viac Namiesto záplav hrozivé sucho: Benátske gondoly sa váľajú v blate, zišlo by sa 50 dní dažďov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Chorvátsko