Dekanovec postavil cestu do nikam

Malá dedina Dekanovec na severe Chorvátska sa asi už nemôže dočkať júlového vstupu krajiny do Európskej únie. V predstihu preto vybudovala z brusu novú asfaltovú cestu, ktorá by raz mala motoristov doviesť až do susedného Maďarska a Slovinska, píše server vecernji.hr.

07.02.2013 16:37
Dekanovec Foto:
Cesta v dedine Dekanovec, ktorá zatiaľ nikam nevedie.
debata (2)

Jediný problém je v tom, že cesta končí priamo na brehu rieky Mury. A stavba mosta je zatiaľ v nedohľadne.

„Vstupujeme do EÚ a tam sa asfaltujú aj poľné cesty, nieto tak dôležité trasy,“ odráža kritiku trochu nezmyselnej stavby starosta Dekanovca Ivan Hajdarović. A dodáva, že asfaltka iba nahradila stovky rokov používanú štrkovú cestu.

Proti novej ceste sa postavili najmä ochrancovia prírody, ktorí navyše pochybujú o tom, že vláda vôbec niekedy dá most postaviť. „Na protiľahlom brehu sú cenné háje a mokrade,“ hovorí jeden z ochranárov Siniša Golub.

Plány na stavbu podobného mosta majú navyše aj susedné dediny Podtureň, ktorá má na svojej strane výhodu v tom, že práve v jej katastri už kedysi premostenie Mury stálo. „Mostov ale nie je nikdy dosť,“ nedá si svoje plány vyhovoriť starosta Hajdarović, ktorý chce tento rok z rozpočtu obce s necelými deviatimi stovkami obyvateľov na dokončenie „cesty do nikam“ minúť ďalších 1,5 milióna kún.

2 debata chyba