V Riu vrcholí karneval, v uliciach pochodovali tisícky tanečníkov

Brazílske Rio de Janeiro zažilo dlhú karnevalovú noc, keď na slávnom Sambadrome od nedeľného večera až do skorého pondelkového rána pochodovali tisícky tanečníkov a tanečníc v pestrých kostýmoch.

11.02.2013 11:53
Rio de Janeiro, karneval Foto: ,
Tisícky tanečníkov a tanečníc v pestrých kostýmoch pochodovali ulicami Ria de Janeiro. Slávny sambadrom je každoročne najväčším magnetom pre divákov.
debata (1)

Desaťtisíce divákov videli predstavenia prvých šiestich škôl samby, ktoré súťažia o titul karnevalového šampióna. O víťazovi sa rozhodne v stredu.

Tradičné ukončenie karnevalu je každoročne najväčším magnetom pre divákov a turistov. Na Sambadrome v centre Ria de Janeiro sa v nedeľu zišlo 70-tisíc ľudí, ktorí sledovali mohutné predstavenie z tribún. Ako prvá sa predstavila škola samby Inocentes de Belford Roxo, ktorá si tento rok za hlavnú tému svojho 80-minútového predstavenia zvolila kultúru Južnej Kórey.

Vyše štyritisíc ich priaznivcov sa snažilo oslniť porotu nielen tancom, ale aj výpravnými kostýmami, alegorickými vozmi a obrovskými bábkami.

Tisícky tanečníkov a tanečníc v pestrých... Foto: Reuters, Ricardo Moares
Rio de Janeiro, karneval Tisícky tanečníkov a tanečníc v pestrých kostýmoch pochodovali ulicami Ria de Janeiro. Slávny sambadrom je každoročne najväčším magnetom pre divákov.

Minuloročný víťaz samby, škola Unidos da Tijuca, si ako inšpiráciu vybrala Nemecko. Na sedemsto metrov dlhom bulvári tak mohli diváci vidieť aj tanečníkov vo veľmi nápaditých kostýmoch: predstavovali napríklad tradičnú nemeckú schwarzwaldskú tortu, „chrobákov“ od Volkswagenu alebo poskakujúce noty.

Veľkolepá prehliadka tanca má dve časti: z dvanástich vybraných škôl sa ich v noci na Ružový pondelok prezentuje polovica, zvyšok súťažiacich sa na Samadrom vydá v pondelok večer miestneho času. Víťaza tanečného súboja vyhlási porota na Popolcovú stredu. Definitívnu bodku za karnevalom potom urobí tanečné predstavenie víťaza, ktoré sa uskutoční v sobotu.

Tisícky tanečníkov a tanečníc v pestrých...
Tisícky tanečníkov a tanečníc v pestrých...
+17Tisícky tanečníkov a tanečníc v pestrých...
1 debata chyba