Tip na výlet: V Pieninách nelietal len Cyprián

Za vzácnym veľkým motýľom sa môžeme vybrať do najmenšieho národného parku. Pieniny sú prvým medzinárodným parkom v Európe a jasoň červenooký sa vyskytuje na jeho slovenskej i poľskej strane.

17.06.2013 14:00
Pieniny Foto:
V Pieninách môžete vidieť vzácne rastliny, ale aj vydru či bobra.
debata

Riaditeľ Pieninského národného parku Vladimír Kĺč hovorí, že v tomto území výskumníci zistili výskyt až 189 druhov motýľov. Poletujúceho jasoňa červenookého môžu turisti najčastejšie vídať v Prielome Lesníckeho potoka a v Prielome Dunajca, ktorý je vyhľadávaný pre pltnícke dobrodružstvá. Za motýľom sa však vydajme radšej pešo po nenáročnom náučnom chodníku.

Jasoň červenooký potrebuje pre život skalné, suché miesta susediace s lúkami. Pre prežitie húseníc, ktoré sú jedným z vývojových štádií motýľa, sú nevyhnutné rastliny rozchodníka (v tomto území rozchodník väčší). Rastlinu však vytláčajú rôzne náletové dreviny. A z miest, kde mizne rozchodník, potom mizne aj jasoň červenooký. Preto neželané rastlinstvo ochranári pravidelne odstraňujú. Nazýva sa to manažment na záchranu pieninských motýľov a všimnúť si to môžeme napríklad v Prielome Lesníckeho potoka.

„Manažment spočíva v odstraňovaní tzv. náletových drevín, ako sú lieska obyčajná, trnka slivková, ale aj smrek obyčajný či borovica lesná. Šíria sa po skalných sutiach, čím sa zmenšujú lokality, na ktorých rastú rastliny potrebné pre život nielen jasoňa červenookého, ale aj modráčikov a ďalších druhov. Odstraňovanie drevín robí správa národného parku každoročne aj vďaka dobrovoľnej činnosti Klubu Priateľov PIENAP-u zo Starej Ľubovne. Je to nevyhnutné z dôvodu záchrany jasoňa červenookého,“ vysvetľuje riaditeľ národného parku Vladimír Kĺč.

Ak sa za jasoňom červenookým vydáme do Pienin, zistíme, že územie je mimoriadne bohaté na výskyt ďalších živočíchov a rastlín. Na skalných stenách v prielome Dunajca rastie napríklad i jeden zo symbolov Pienin – králik Záwadského. "V rámci Slovenska tento druh rastie len v Pieninách.

Rastlinka je podobná margaréte bielej, rastúcej na lúkach. Zo živočíchov môže pozornejší návštevník najmä zrána zazrieť vydru riečnu, bociana čierneho či bobra vodného a pri pohľade do vôd Dunajca húfy rýb druhu jalec hlavatý," opísal prírodné krásy Kĺč. Pieniny sú spojením úžasnej prírody, ale aj histórie, ktorá láka najmä do Červeného Kláštora, kde žil legendárny lietajúci mních Cyprián.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba