Tip na víkend: Hrad plný hračiek

Na hrade v Modrom Kameni sídli Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, jediné na Slovensku. Hrad plný hračiek a bábok priťahuje najmä deti. Nemusia sa len dívať, môžu sa aj hrať a tvoriť, toto leto je plné noviniek.

07.07.2013 12:24
Modrý kameň, hračky Foto:
Na hrade Modrý kameň sa nachádza Múzeum bábkarských kultúr a hračiek.
debata

Pracovník múzea Jaroslav Hanko hovorí, že pre deti sprístupnili tvorivé dielne. V divadelnej tvorivej dielni sa deti môžu vžiť do úlohy bábkohercov a vyskúšať si pohyb bábok v jednom zo štyroch typov divadiel.

„Sprístupnili sme aj tvorivú dielňu, v ktorej si zas deti môžu odskúšať, ako sa bábka vrátane kostýmu vyrába. Keďže sme nechceli zabudnúť ani na najmenšie detičky, tie sa môžu počas návštevy u nás pohrať v hračkárskej herni,“ poznamenal Hanko.

Práve bábky a hračky sú dominantou múzea na hrade, v ktorom má návštevník možnosť vidieť asi 17-tisíc zbierkových predmetov. Z toho niekoľko tisíc kusov tvoria hračky a divadelné bábky, ktoré chodia obdivovať nielen deti, ale aj dospelí. Múzeum prezentuje aj slávne divadelné rody a ich rodinné divadlá. Svoje zastúpenie na hrade majú napríklad rody Dubských či Stražanovcov. Úplne novou je expozícia filmových a televíznych bábok, teda takých, ktoré môžu návštevníci poznať z televíznych rozprávok či filmov.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek je v prázdninových mesiacoch júl a august otvorené denne od deviatej do osemnástej hodiny. V jeho expozíciách však nie sú len bábky a hračky. Ponúka aj archeologické nálezy Poiplia, predstavuje život a dielo Bálinta Balassu, ktorému voľakedy hrad patril, no aj pohľad do histórie zubnej techniky a zubného lekárstva.

Leto na hrade sa malo začať už dnes 6.¤júla netradičným pouličným bábkovým predstavením o živote a skutkoch najslávnejšieho blázna a šaša na uhorských dvoroch Urbana, z technických príčin sa však presunulo na iný, zatiaľ neurčený termín. Kto však bude merať cestu na hrad a do múzea aj dnes, v stálych expozíciách si určite príde na svoje.

Manažér múzea Oliver Závodský hovorí o podujatiach, ktoré na hrade chystajú cez leto. Budú to najmä nočné prechádzky, ktoré budú organizovať hneď dvakrát, a to v termínoch 20. júla a 10. augusta. Počas nich bude múzeum otvorené do neskorých nočných hodín. V júli počas nočných prechádzok ponúknu divákom bábkové divadlo Dlhý, Široký, Bystrozraký, írske tance Connemara, premietanie filmov z filmového klubu Urtica či divadlo Credulus a Júlia. V auguste sa niektoré predstavenia zopakujú a ťahákom bude koncert blues-rockovej skupiny Schody.

Síce už po prázdninách, ale ešte v tričku s krátkymi rukávmi sa návštevníci hradu môžu tešiť aj na podujatie s názvom Poľovnícke dni s varením gulášov, tvorivými dielňami, rôznymi súťažami či ukážkami vábenia zveri. Podujatie sa bude konať 7. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba