Záhadný kostol so vzácnymi freskami aj templárskymi legendami

Patrí medzi najstaršie i najkrajšie liptovské kostolíky. Drobný biely kostol s tmavou strechou, ktorý už z diaľky provokuje a pozýva na návštevu z vrchu Mních uprostred dedinky Martinček.

24.08.2013 08:00
Kostol, Martinček Foto:
V okolí Kostola v. Martina sú tzv. dašky, striešky pod ktorými sú jamy na uskladnenie zemiakov a zeleniny, využívané dodnes.
debata

Za bielymi múrmi Kostola svätého Martina môžete hľadať tajomné šifry templárov, ak však legendám o rytieroch cti a slávy neveríte, preskúmajte jedny z najucelenejších stredovekých nástenných malieb na Slovensku. Stáročia ukrývané nástenné maľby boli odkryté len nedávno.

O tom, že fresky by sa mali nachádzať pod vrstvami omietok a malieb, sa vedelo, ale netušený zostával ich rozsah. Do konca minulého storočia boli skryté až do času, kým sa v kostole neopravovalo elektrické vedenie. Po komplexnej obnove kostola sa robil v roku 1999 reštaurátorsky výskum, pri ktorom sa podľa rozprávania starostu Martinčeka Mariána Lauka ako prvé z nástenných malieb objavili Kristove oči. Výmaľbu celej svätyne aj víťazného oblúka odborníci postupne odkrývali a reštaurovali do roku 2002. „To, ako sa tie maľby zachovali, a zachovali sa vo veľmi dobrom, ucelenom stave, je unikátne. Možno je to zásluhou toho, že v 17. storočí kostol prešiel do rúk protestantov a tí zrejme z ideologických dôvodov nástenné maľby zatreli vápenným náterom a vápno ich v podstate zakonzervovalo až do konca 20. storočia,“ hovorí riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš.

Vysoká umelecká hodnota a dielo vynikajúceho majstra, tak hodnotia maľby odborníci. Autor malieb, ktoré vznikali na prelome 13. a 14. storočia, zostal neznámy. Vznik samotného kostola na vrchu Mních sa datuje do roku 1260. Či stál za jeho výstavbou slávny templársky rád, ktorý mal mať na vrchu Mních aj kláštor, historické ani archeologické výskumy dosiaľ nepotvrdili. No legendy cti a slávy späté s elitným spoločenstvom rytierov priťahujú zvedavcov. Tí hľadia na najstaršie maľby, konsegračné kríže, ktoré podľa niektorých nadšencov nesú templárske znaky.

Milovníci záhad zároveň môžu premýšľať nad tým, či naozaj existoval podzemný vstup do kostola a či bol prepojený podzemnými chodbami s neďalekou Liskovskou jaskyňou i Likavským hradom. Či tam chodby boli a kam viedli? Isté je to, že ide o krasové územie s jaskyňami a podzemnými dutinami.

Kostol v Martinčeku je unikátny nielen freskami v interiéri, ale výnimočná je aj nástenná maľba na vonkajšej, východnej strane kostola. Vo veži sa nachádzajú dva zvony z roku 1594 a 1842.

Tajomný charakter prostrediu dodávajú aj drobné striešky rozmiestnené v okolí kostola. Miestni ich volajú „dašky“ (z nemeckého dach – strecha) a zakrývajú 3 až 5 metrov hlboké jamy na uchovávanie úrody. Hoci v období združstevňovania boli zasypávané, sú funkčné dodnes. A prečo boli na kopci? „V Martinčeku napriek tomu, že nemá potok, keď zakopnete 60 centimetrov do zeme, narazíte na spodnú vodu. Čiže ak ľudia hľadali pivnice na uskladnenie zemiakov a zeleniny, tak tento kopec bol jediný blízko ich osídlenia, takže je to tento fyzikálno-chemický dôvod,“ vysvetlil starosta Marián Lauko.

Kostol je stále „živý“, konajú sa v ňom svadby, prvú po odkrytí fresiek mal pár, kde muž bol z Írska. Vždy vo štvrtok, piatok, sobotu a nedeľu sú omše. Mimo podujatí je zatvorený, no pri kostole je viacjazyčná informačná tabuľa, s telefónnymi číslami na sprievodkyňu aj starostu, ktorí zabezpečia otvorenie kostolíka. Rovnako odkryjú striešku na daške a zvedavci môžu nahliadnuť do unikátnej pivnice.

Kostol svätého Martina je viditeľný z hlavnej cesty spájajúcej Ružomberok a Liptovský Mikuláš, prístup doň je z dediny Martinček.

Tipy na ďalšie výlety v okolí

Hrad Likava
Mohutné a vysoké hradné múry pripomínajú jeho zašlú slávu ako kráľovského strážcu obchodnej cesty, ktorá viedla z Považia na Oravu a ďalej do Poľska. K zrúcanine sa dá najrýchlejšie dostať nenáročnou asi 30-minútovou prechádzkou cez les z obce Likavka. Sprístupnená Hunyadyho veža približuje históriu i dejiny hradu. Sú tam repliky dobových zbraní, ale aj dereš a ďalšie prostriedky využívané pri mučení.

Veľký Choč
Turistický výstup (1 611 m. n m.), ktorý sa oplatí nielen pre dobrý pocit, ale aj pre jeden z najkrajších kruhových výhľadov na susedné pohoria, Malú i Veľkú Fatru, Nízke i Západné Tatry, ako aj Oravské Beskydy. Bralnatý vrch v tvare nepravidelnej pyramídy, o ktorom básnil rodák z neďalekého Vyšného Kubína Pavol Országh Hviezdoslav a ktorý bol s oravskou krajinou zobrazený na rubovej strane niekdajšej desaťkorunovej bankovky. Prístupný je z liptovskej i oravskej strany.

Vody v Lúčkach
Lúčanský vodopád sa nachádza priamo v centre obce Lúčky. Je asi 13 metrov vysoký a z travertínovej terasy padá po kaskádach do jazierka. Je akousi hranicou medzi obcou a kúpeľmi, z ktorých do vodopádu pritekajú teplé pramene, vďaka ktorým nezamŕza. Kúpele patria k najstarším na Slovensku a okrem kúpeľnej liečby či liečebných procedúr umožňujú relax aj pre širokú verejnosť v saunovom svete, vnútorných i vonkajších bazénoch, ktoré sú otvorené celoročne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martinček