Pivnice sa otvárajú milovníkom vína

Čas letných radovánok sa definitívne skončil, aj jeseň má však svoje rozptýlenia. Určite medzi ne patria i vinobrania či dni otvorených pivníc. Vďaka nim môže laik nakuknúť do sveta vinárov a zistiť o nápoji bohov, ako aj o jeho výrobe či skladovaní o niečo viac.

20.09.2013 06:00
Den otvorenych pivnic 2009, vino Foto: ,
Deň otvorených pivníc lákal mnoho ľudí aj po minulé roky, inak to zrejme nebude ani tento.
debata

Veľká obľuba podujatí spojených s vínom svedčí o tom, že Slováci majú tento mok naozaj radi – a to nielen na televíznych obrazovkách v podobe úspešného seriálu. Rača či Modra už majú tohtoročné vinobranie za sebou, na milovníkov bieleho, ružového či červeného moku však čaká množstvo ďalších akcií.

Otvorené pivnice lákajú

Už tento víkend sa môžu „vínkari“ tešiť na vinobranie v Pezinku. Pripravuje sa naň aj Vinohradníctvo Pavelka a syn. „Na pezinské vinobranie sa vyplatí vybrať kvôli atmosfére, výborným vínam a burčiaku a, samozrejme, chýbať nebude ani dobrá cigánska. U nás sa bude degustovať a ľudia si môžu pozrieť aj naše pivnice,“ hovorí Michal Pavelka.

Na margo tohtoročnej úrody prezradil, že koniec leta hroznu veľmi neprial a bobuľky boli maličké. O to viac sa otec aj syn Pavelkovci potešili z vytúženého dažďa. „Zachránil nás,“ hovorí Michal Pavelka a dodáva, že po ňom zas išla dole cukornatosť, preto so zberom ešte čakali. Najdôležitejšie podľa neho nie je len vystihnúť správny čas zberu, ale aj hrozno uchrániť pred zverou či ľuďmi. Faktorom, ktorý neovplyvní nik, zostáva počasie – a v tomto ohľade nezostáva iné, ako spoľahnúť sa na patróna vinárov svätého Urbana.

Ak všetko pôjde dobre, už na Deň otvorených pivníc budú môcť návštevníci po prvý raz posúdiť výsledok. „Deň otvorených pivníc je už tradičná akcia v malokarpatskej vínnej oblasti. Zúčastňuje sa na nej stále viac ľudí, neraz sa dokonca lístky neujdú všetkým záujemcom. Človek dostane pohárik s kapsičkou, vínny pas, kde si môže značiť, u ktorého vinára už bol, mapu – a hurá do degustovania! Toto podujatie láka najmä mladými vínami, ešte nefiltrovanými a často aj nestáčanými. Ľudia môžu sledovať, ako časom spejú, vyzrievajú,“ prezradil Michal Pavelka.

Východniarske vína aj na archiváciu

Keďže na úplnom východe Slovenska je vinárskych akcií o niečo menej, na deň otvorených pivníc v malokarpatskej oblasti rád zavíta aj Kamil Červenka z pivnice Tibava. „Ide o skvelú príležitosť prechutnať mnoho druhov vína za pár dní,“ hovorí. A aké sú jeho rady, aby víno do hlavy nestúplo priskoro? „Degustovať možno aj len privoňaním. Nie je tiež hanba si zobrať so sebou odlievku. Keď človek neprehltne všetky vzorky, vydrží degustovať dlhšie.“

A čím sú špecifické tie jeho, východniarske vína? „Pohorie Vihorlat má sopečnú pôdu, takže naše vína majú inú štruktúru. Sú dosť komplexné, s minerálnym nádychom. Ich aromatika nie je až taká svieža, ale sú veľmi trvácne čo sa týka archivácie. Tramíny ročníky 2007 či 2008 sú napríklad výborné aj dnes – naše vína sa dostávajú na svoj vrchol po dlhšom čase ako vína zo západu,“ uzatvára Kamil Červenka.

Slovákom chutí Veltlín a Frankovka

Po prvý raz sa vinobranie uskutoční aj v Topoľčiankach. „Podobnú akciu mávame 1. mája, tento rok prebehol už štvrtý ročník. O podujatie je čím ďalej, tým väčší záujem – počas prvého ročníka si vínne pasy na degustovanie kúpilo tristo ľudí, tento rok už ich bola tisícka. Aj preto sme sa rozhodli zorganizovať podobnú slávnosť, ale spojenú s vinobraním, na jeseň. Ľudia si budú môcť zadarmo pozrieť pivnice a archívy aj s výkladom. K dispozícii bude asi 30 vzoriek vína, ktoré sa budú dať v rámci verejnej degustácie ochutnať. Chýbať nebude burčiak, pochúťky slovenskej kuchyne, ochutnávka syrov, detský kútik,“ sľubuje Samuel Waldner, obchodný riaditeľ značky Chateau Topoľčianky.

Podobné atrakcie však možno očakávať aj na ostatných podobných podujatiach. V nedávnej súťaži vín Metro víno roka sa výborne umiestnila ich Frankovka modrá ružová, ročník 2011, ktorá zvíťazila v kategórii polosladkých a sladkých slovenských vín. Medzi najpredávanejšie na Slovensku však z ich produkcie patria trochu iné odrody.

Z vín s najdostupnejšími cenami sa najlepšie predáva z bieleho Veltlín zelený a z červeného Frankovka modrá. Čo sa týka drahších, prívlastkových vín, najväčší úspech má z ich produkcie Rulandské šedé či Devín. Z ružových Cabernet Sauvignon a z červeného je momentálne populárny Alibernet. Slováci sú vraj stále náročnejší, dávajú si na výbere vína záležať viac ako kedysi. Predaj, samozrejme, ovplyvňuje aj cena, hoci ani tá podľa jeho slov nezaručí kvalitu. Aj za veľa peňazí sa dá kúpiť zlé a, naopak, aj za menej peňazí možno získať dobré víno.

Celkovo sa podľa slov Samuela Waldnera na Slovensku predáva viac zahraničného ako slovenského vína. Koniec koncov Slovensko v tejto oblasti nie je sebestačné. „A čo je zaujímavé, často sa k nám vracia naše vlastné víno aj zo zahraničia. Český vinár kúpi slovenské víno, nafľaškuje ho a predáva ho pod českou značkou,“ opisuje jeden z takýchto prípadov. Berú teda Slováci svoje vína ako od macochy? Uvedomujú si vôbec, akého pôvodu je víno, ktoré práve pijú? „Ako ktorí. Niektorí sa o krajinu, z ktorej víno pochádza, vôbec nezaujímajú. Ale, samozrejme, je mnoho ľudí, ktorých táto informácia zaujíma. Pre nás je prínosom, už len keď sa človek orientuje a pôvod vína rozoznáva,“ konštatuje Samuel Waldner. Výbornou príležitosťou na spoznávanie slovenských vín sú práve jesenné vinobrania či dni otvorených pivníc.

Kam sa vybrať?

  • Vinobranie Pezinok, piatok 20. – nedeľa 22. septembra
  • Koštovka jesene, Kráľovský Chlmec, piatok 20. – nedeľa 22. septembra
  • Dudinské vinobranie, Dudince, sobota 21. septembra
  • Čajkovské vinobranie, sobota 21. septembra
  • Vinobranie Topoľčianky, sobota 21. septembra
  • Vinobranie vo Veľkom Krtíši, piatok 27. septembra
  • Tokajské vinobranie, Čerhov, piatok 27. – sobota 28. septembra
  • Deň otvorených tokajských pivníc, 28. septembra
  • Oberačka po sebechlebsky, Stará Hora, piatok 4. – sobota 5. októbra
  • Deň otvorených pivníc, Malokarpatská vínna cesta, piatok 15. – sobota 16. novembra
debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Pezinok #topolcianky #vinobranie #pivnica #Deň otvorených pivníc