Záujem Čechov o cesty na Slovensko stúpa

Záujem českých turistov o cesty na Slovensko v posledných rokoch stúpa.

24.09.2013 12:07
tatry jazero voda Foto:
Štrbské pleso v Tatrách je vyhľadávaným miestom pre turistov.
debata (1)

V prvom polroku tohto roka sa v krajine pod Tatrami ubytovalo viac ako 210 000 Čechov, čo je najviac od roku 2009 a oproti vlaňajšku to predstavuje nárast o 5,8 percenta.

Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR.

Česi tvoria viac ako štvrtinu z celkového počtu návštevníkov Slovenska. Sú tak najpočetnejšou zahraničnou klientelou hotelierov a slovenskému cestovnému ruchu pomáhajú prekonať dopady globálnej ekonomickej krízy.

Česi pri cestách na Slovensko trávia dovolenku tradične v Tatrách alebo navštevujú napríklad termálne kúpaliska. Naopak kúpele zaznamenali úbytok českých hostí.

„Staršia generácia si vyberá Slovensko ako tradičnú destináciu na dovolenku kedykoľvek počas roka. Mnohí Česi ho pokladajú za domácu destináciu s bohatou ponukou na aktívnu dovolenku a odpočinok v termálnej vode,“ povedal ČTK hovorca Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Martin Šebesta. Agentúra má na starosti propagáciu Slovenska v zahraničí, v Prahe už roky prevádzkuje svoju pobočku.

Záujem Čechov o návštevu Slovenska vraj podporuje aj spoločná história oboch štátov v bývalej federácii, minimálna jazyková bariéra, stúpajúca úroveň služieb na Slovensku alebo ponuka cenovo výhodných pobytových balíčkov.

V prvom polroku tohto roka využilo služby slovenských hotelierov vyše 771 000 cudzincov. V porovnaní s predkrízovým rekordným rokom 2008 to ešte predstavuje pokles o necelých šesť percent. Slovenský cestovný ruch už ale zmazal väčšinu prepadu z roku 2009, keď počet zahraničných turistov prepadol o viac než štvrtinu. Na tomto poklese sa podpísalo aj oslabenie mien okolitých krajín k euru, čo turistom napríklad z Česka, Maďarska alebo Poľska vtedy dovolenku na Slovensku predražilo.

Slovenské úrady plánujú dotáciami motivovať miestnych podnikateľov, aby do krajiny lákali viac zahraničných turistov. Ministerstvo dopravy počíta s tým, že za pobyt turistov presahujúci päť dní dostane podnikateľ od štátu 35 eur. Dotácie sa má ale vzťahovať iba na pobyty cudzincov, ktorí pre cestu na Slovensko potrebujú víza. Vízová povinnosť sa vzťahuje napríklad na občanov Ukrajiny; v prvom polroku sa na Slovensku ubytovalo okolo 49 000 Ukrajincov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česi #Tatry #kúpele #turizmus