Škótsky ostrov Canna ohrozujú králiky, Británia chystá odvetu

Vetrami bičovaný škótsky ostrovček Canna obýva len dvanásť ľudí - a 16 000 králikov. Tisíce z nich však musia byť podľa oficiálneho rozhodnutia vyhubené. Ich hrabaním ostrov eroduje a nedávno dokonca spôsobilo zosuv pôdy, ktorý zablokoval jedinú cestu na ostrove, napísala agentúra AFP.

23.10.2013 06:00
canna foto national trust for scotland Foto:
Škótsky ostrovček Canna, ktorý je súčasťou súostrovia Hebridy, ohrozujú tisíce králikov.
debata

Charitatívna skupina ochrancov prírody National Trust of Scotland (NTS) uviedla, že počet králikov bude znížený na „udržateľnú“ úroveň, pretože ich hrabánie poškodzuje nielen budovy na malom, odľahlom ostrovčeku pri západnom pobreží krajiny. Minulý týždeň ostrovček Canna postihl zosuv pôdy, ktorý experti pripísali práve podzemnej aktivite králikov. Jediná cesta na ostrove bola kvôli nemu niekoľko dní neprejazdná.

Jedna z obyvateliek ostrova Winnie MacKinnonová novinám The Times povedala, že králiky dokonca vyťahujú kostry z miestneho cintorína. „Hrabú v hroboch a vyhrabávajú kosti,“ tvrdí McKinnonová. „Jeme tu veľa slaných koláčov s králičím mäsom, ale aj tak s nimi nedokážeme držať krok,“ dodala.

NTS teraz zháňa zmluvného partnera, ktorý by králikov na sedem kilometrov dlhom ostrove vybil na prijateľný počet. Len pred niekoľkými rokmi sa na ostrove Canna, ktorý je súčasťou súostrovia Hebridy, premnožili krysy. V roku 2006 NTS začala dvojročnú operáciu, v rámci ktorej vyhubila 5000 krýs. Tie ohrozovali populáciu morských vtákov, ktorým z hniezd vyberali nevyliahnuté vajíčka.

Hlodavce sú postrachom ostrova. Canna v... Foto: National Trust for Scotland
krysa Hlodavce sú postrachom ostrova. Canna v minulosti mala problémy aj s krysami. Tie ohrozovali populáciu morských vtákov, ktorým z hniezd vyberali nevyliahnuté vajíčka.

Ostrov Canna je známy tiež ako „záhrada Hebríd“, keďže má úrodnú pôdu, zelenú lúky a žije na ňom veľa divých zvierat. V roku 1938 bol vyhlásený za ornitologickú rezerváciu – hniezdi tu vyše 20 000 morských vtákov, vrátane bahniakov, alky malej a iných alkovitých. Na ostrove je tiež unikátna gaelská knižnica.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #ostrov Canna #králiky #National Trust of Scotland