Zábavné stretnutia na Budatínskom rínku

Rínok bol vždy miestom pre náhodné stretnutia ľudí, kde sa zabávali a príjemne cítili. Takým je aj Budatínsky park, ktorý sa zmení na rínok v sobotu 26. októbra. Budete môcť sledovať na šikovné ruky remeselníkov, započúvať sa do hudby či pochutiť si na pečených gaštanoch a iných dobrotách.

25.10.2013 06:00
Rínok Budatín Foto:
Budatínsky rínok ponúkne návštevníkom bohatý program.
debata

„Program tretieho ročníka Budatínskeho rínku bude aj tento rok hudobne zaujímavý a žánrovo bohatý. Rozhodli sme sa podporiť nové talenty a dať priestor mladým, nadaným hudobníkom,“ hovorí Ladislav Cimerák, riaditeľ Považského múzea v Žiline. Program je na rínku pripravený od 12. do 19. hodiny. Po hudobných predstaveniach a orientálnych tancoch, keď sa začne stmievať, zažijete vojenský prepad v podaní Klubu vojenskej histórie. Združenie Cech Terra de Selinan a 5. pluk špeciálneho určenia rozložia dobový tábor. Bude sa šermovať ako v stredoveku a vojenskú techniku zo svojich zbierok predstaví aj Považské múzeum v Žiline.

"Návštevníkov Budatínskeho rínku čaká atraktívny sprievodný program: ukážky remeselníckej výroby, domáce ručne tkané koberce, drotárske výrobky a šperky, drevené hračky, maľovaný hodváb, jazda na poníkoch pre deti, ale aj mnoho gastronomických špecialít, ako napríklad domáce zabíjačkové pochúťky, pečené gaštany, medovníky, guľáš, pečené rebierka a veľa iných dobrôt,“ dodáva Cimerák.

Chýbať nebudú ukážky remeselníckej výroby. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda/Považské múzeum Žilina
Budatín rínok. Chýbať nebudú ukážky remeselníckej výroby.

Park pri sútoku riek Kysuca a Váh vznikol v 19. storočí vedľa Budatínskeho hradu. Rozľahlý zámocký park zrevitalizovali pred tromi rokmi. Dnes je miestom, kde sa dá príjemne oddychovať, prechádzať sa po náučnom chodníku popri vysokých statných javoroch či cudzokrajných platanoch alebo lipovými alejami. „Chceme všetkým návštevníkom ukázať, že park je miesto nielen na oddych, prechádzky či pikniky, ale tento priestor je vynikajúci ako kontaktné miesto so všestranným využitím, kde sa konajú rôzne kultúrno-spoločenské akcie, koncerty, svadby či výlety pre školy,“ povedala Veronika Gužíková z Považského múzea.

Po revitalizácii parku sa v tomto roku rozhýbala aj dlho očakávaná rekonštrukcia najstaršej časti hradu – hradnej veže, ktorá bola kedysi využívaná ako mýtna a strážna stanica pri obchodných cestách. Jej história siaha do 13. storočia, ale o dve storočia bola natoľko poškodená, že ju prestavali a na zvyškoch starej veže bola postavená nová. V porovnaní s podobnými stavbami patrí k najväčším hradným vežiam na Slovensku.

Veža je zatiaľ pre verejnosť zatvorená, keďže je v čase rekonštrukcie staveniskom. Otvorená verejnosti by mohla byť začiatkom budúceho roka a bude v nej expozícia viažuca sa k dejinám hradu, výstava hodín zo zbierok múzea vrátane hodinového stroja vo veži a bude sprístupnená aj ako vyhliadková veža.

debata chyba
Viac na túto tému: #Budatín #rínok #Považské múzeum