Ruských turistov k nám majú lákať kúpele a poznávanie

Ruských turistov na Slovensko prichádza stále viac a viac, aj preto sa v hlavnom meste uskutočnilo v októbri dvojdňové Medzinárodné rusko-slovenské kultúrno-turistické fórum. Čím je naša krajina pre Rusov najzaujímavejšia?

31.10.2013 06:00
Piešťany Foto:
Dosť ruských turistov možno stretnúť aj v Piešťanoch.
debata

Dnes sú bilaterálne slovensko-ruské vzťahy v oblasti turizmu na pomerne nízkej úrovni, ale charakterizuje ich silný rast. V roku 2012 navštívilo Rusko 24 161 Slovákov, čo predstavuje 18 percentný nárast v porovnaní s rokom 2011. Naopak, 12 547 ruských občanov v roku 2011 navštívilo Slovensko, čo predstavuje nárast o 110 percent v porovnaní s rokom 2011. Za prvý polrok tohto roku Slovensko navštívilo o 50 % ruských turistov viac ako v rovnakom období minulého roka, pričom u nás v priemere strávili štyri noci.

Na podujatí prezentovala svoje lákadlá ruská aj slovenská strana. Zo strany Rusov bol záujem predovšetkým o oblasť kúpeľníctva. Práve kúpeľná turistika má podľa obidvoch strán veľký potenciál rozvoja. Partneri hovorili aj o turistických možnostiach pre mladých a deti a to najmä v nadväznosti na ruský vládny program, ktorý umožňuje ruským školákom a študentom absolvovať vzdelávacie výlety. Zatiaľ to takto funguje len v rámci Ruskej federácie, neskôr by mohli pribudnúť aj slovenské destinácie.

Za okrúhlym stolom sa stretli aj ruskí a slovenskí spisovatelia, prekladatelia a predstavitelia divadelnej scény, ktorí prispeli k odbúraniu bariér v oblasti kultúry. Obidve sa strany dohodli na prehĺbení priamej spolupráce medzi divadlami v Rusku a na Slovensku. Dohoda zahŕňa aj významné ruské divadlá ako Bolshoj teatr či Mariinské divadlo, ako aj významné osobnosti z oblasti divadelníctva na obidvoch stranách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #cestovný ruch #kúpele