Potiahnite noc v divadle v jednom z 15 slovenských miest

Herci ani diváci by v divadle zaspať nemali, ale čo ak to potiahnu trocha dlhšie? 16. novembra sa v štyridsiatich divadlách po celom Slovensku bude nielen hrať, ale aj skúšať, debatovať, tancovať aj inak tvoriť až dlho do noci.

12.11.2013 06:00
vikend1 Foto:
Noc divadiel zabáva hercov aj divákov.
debata

Noc divadiel sa na Slovensku koná po štvrtý raz a na netradičné zážitky sa môžu tešiť diváci z pätnástich slovenských miest. Či už do divadla chodíte, alebo veľmi nie, tentoraz to určite bude iné. Diváci sa nebudú len pozerať, ale dostanú sa až za kulisy, môžu sa zapojiť do workshopov a tvorivých dielní. Počas noci divadiel uvidia nielen klasické predstavenia, ale aj ukážky nácvikov tanečníkov a hercov, objavia skryté zákutia za oponou a špiritisti sa dokonca pokúsia vyvolávať fantóma divadla. Isté je, že zákulisie, hľadisko a javisko v tú noc splynú v jedno.

V Banskej Bystrici, Bátovciach, Bratislave, Košiciach, Kremnici, Malackách, Martine, Nitre, Prešove, Semerove, Senici, Trenčíne, Trnave, Zvolene a Žiline veľké aj malé divadlá ponúknu návštevníkom niečo zo svojej kuchyne. Noc divadiel tak spojí veľké aj malé divadlá, Slovenské národné s ochotníkmi či ľuďmi Bez domova alebo z Pasáže. Ale spojí najmä ľudí, ktorí sú zvedaví a majú divadlo radi. Veď už klasik Satinský hovoril, že má divadlo veľmi rád, lebo „je to jediné miesto, kde to pretvarovanie má nejaký zmysel“.

Klasické komédie, drámy či balet si diváci môžu pozrieť v novom šate, napríklad Slovenské národné divadlo uvedie tréning klasického baletu v sprievode dže­zovej kapely. Deti zažijú rozprávky a tradičné marionetové divadlo, ale napríklad v Bratislavskom bábkovom divadle budú už popoludní s lektormi pracovať na výrobe bábok a kostýmov pre večerné predstavenie Ako išlo vajce na vandrovku a v hereckej dielni ho nacvičia. Otvoria sa aj tri technické dielne, v ktorých si môžete vyskúšať prácu so svetlom, zvukom či stavbu divadelnej scény. V Košiciach pre deti pripravujú workshop s bábkami a v Žiline budú deti robiť scény, ale divadelné, a to z recyklovateľných odpadov, ktoré vo vode prekážajú.

Ťahákom bratislavského Mestského divadla P.O.Hviezdoslava bude vystúpenie SĽUK-u, v Kremnici – ak bude priať počasie – sa divadlo dostane do ulíc v repríze pochôdzkovej inscenácie Kremnica nielen zlatá alebo Králi, duchovia a blázni, v Senici prehovorí Boh v záhoráckom nárečí. V Trenčíne dospelým nachystali šermiarov a Baladu o víne a ženách či workshop herectva a exkurz do sveta pantomímy, deťom zas tvorivé dielne, v ktorých si vyrobia papierové šaty, divadelné masky a kostýmy.

Podrobný program aj kontakty na rezerváciu vstupeniek nájdete na nocdivadiel.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #noc divadiel