Na zámku Langeais sa z detskej nevesty stala mocná kráľovná

Francúzski králi v stredoveku neostávali dlho na jednom mieste, a tak je slávne Údolie Loiry priam posiate skvostnými zámkami. Aj zámok Langeais, ktorý dal postaviť Ľudovít XI., vyzerá ako z rozprávky. Láka na 15 bohato zariadených komnát. V jednej z nich si v roku 1491 Ľudovítov syn Karol VIII. tajne zobral svoju detskú nevestu Annu Bretónsku.

20.11.2013 06:00
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Foto: ,
Langeais je dokonalým príkladom hradu z neskorého stredoveku (postavili ho 1465-1469). Samozrejme, nechýba francúzska geometrická záhrada.
debata

Oproti okolitým mestám maličké Langeais (ležiace asi 30 km od známejšieho Tours) vraj neťaží z turistického ruchu, no o to príjemnejšia atmosféra tu vládne. Najväčšou atrakciou rozkošného mestečka, kde turista hneď narazí na reštaurácie odporúčané gurmánskym sprievodcom Michelin, je chateau, čiže zámok. V Langeais ide skôr o feudálny hrad s vyše desiatimi do diaľky svietiacimi tehlovými komínmi. Postavili ho na obranu, a to veľmi rýchlo, za štyri roky (1465–69). Odvtedy ho vraj takmer neupravovali, takže návštevník sa po vstupe doň ocitne razom v stredoveku.

Francúzske mestečko Langeais leží asi 30 km od... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Francúzske mestečko Langeais leží asi 30 km od známejšieho Tours.
Pohľad na zámok spredu. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
zamok spredu Pohľad na zámok spredu.

Vydatá v 13 aj 14 rokoch

Hneď nad padacím mostom visí obrovský portrét mladej ženy – Anny Bretónskej, ktorej osud sa na zámku spečatil. V 15. storočí bolo totiž Bretónsko nezávislým vojvodstvom a svadbou Anny so synom francúzskeho kráľa Ľudovíta XI. sa malo odbojné Bretónsko včleniť do francúzskeho kráľovstva (čo sa stalo v roku 1532). Kvôli vojne o nástupníctvo mohli bretónske ženy dediť trón – v prípade, že neexistoval mužský následník.

Nič to, že Anna mala ledva štrnásť rokov, ako najbohatšia Európanka svojej doby bola vítanou nevestou. Oficiálne ju už v roku 1483 – mala vtedy len šesť rokov – prisľúbili za ženu synovi anglického kráľa Eduarda IV., ten však za záhadných okolností zmizol, a tak na scénu prišli ďalší nápadníci – vrátane Maximiliána I. Habsburského či vojvodu orleánskeho. Keď armádu Anninho otca Františka II. porazili v bláznivej vojne medzi Bretónskom a Francúzskom, ten musel pristať na to, že sa jeho dcéra nesmie vydať bez súhlasu francúzskeho kráľa.

Bretónci sa však nemienili tak ľahko vzdať, a tak Annu v roku 1490 (ako trinásťročnú) vydali za Maximiliána I. Získala tým titul rímskonemeckej kráľovnej, no Francúzsko toto manželstvo považovalo za nehoráznu provokáciu. Nielenže Anna nemala k svadbe súhlas francúzskeho kráľa, ale navyše bretónsku vládu dala do rúk nepriateľom Francúzska – Habsburgovcom. Manželstvo však nebolo dobre načasované, Habsburgovci boli zaneprázdnení dianím v Uhorsku. Krátko na to, ako Maximiliána porazili Francúzi v Rennes, sa mladučká Anna zasnúbila s Karolom VIII. a prišla na zámok Langeais.

Voskové figuríny v Salle de la Chapelle... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Voskové figuríny v Salle de la Chapelle stvárňujú svadobný obrad Anny Bretónskej a Karola VIII.

Požehnanie od pápeža

V Langeais sa 6. decembra 1491 odohrala tajná svadba. Annin nastávajúci mal okolo dvadsať a podľa voskovej figuríny v životnej veľkosti, ktorú má na zámku Langeais, neoplýval veľkou krásou, skôr výrazným nosom, no dvaja mladí aristokrati nemali na výber. Rakúšania síce protestovali – tvrdili, že manželstvo je neplatné, keďže Anna je už vydatá za Maximiliána a Karol bol zasa zasnúbený s Margarétou Habsburskou, Maximiliánovou dcérou. Lenže pápež Inocent VIII. manželstvo schválil. Podľa manželskej zmluvy ten manžel, ktorý prežije druhého, dostane Bretónsko.

Annino manželstvo nebolo veľmi šťastné, s kráľom žili často oddelene, aj tak s ním však bola do svojich 22 rokov sedemkrát tehotná. Dospelosti sa však nedožilo žiadne z detí. Ale to už je iný príbeh. Ten, kto sa príde pozrieť do Langeais, uvidí prepychovo zariadené kráľovské komnaty s ručne tkanými vzácnymi gobelínmi aj bohato prestretú slávnostnú tabuľu. Dozvie sa, že v stredoveku stoly nemali pevne primontované nohy, boli to len dlhé dosky, ktoré sa o čosi opreli a zakryli sa obrusom.

Prestreté na stredovekú hostinu. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Prestreté na stredovekú hostinu.

Uvidí nielen honosne vyrezávané truhlice a tróny, ale v podkroví objaví aj výstavu stredovekých stolových hier. Vedeli ste, že už vtedy sa hrával mlyn? Mnohé z hier sú funkčné dodnes. Niektoré si možno zahrať aj v parku pri zámku. Alebo možno vyliezť na repliku dreveného stredovekého lešenia. Francúzi vedia, ako oživiť stredovek. Na zámku dokonca predávajú gobelíny či vankúše, ktoré vyzerajú, ako by ich vyšívala Annina dvorná dáma. Stačí mať pár sto eur nazvyš a sú vaše.

Mnohé zo stredovekých hier - napríklad mlyn -... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mnohé zo stredovekých hier - napríklad mlyn - sa hrávajú dodnes.
Na repliku stredovekého lešenia (takéto sa... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Na repliku stredovekého lešenia (takéto sa používalo v roku 994) môže naraz vyliezť 12 návštevníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #svadba #Langeais #zámok na Loire #Anna Bretónska