Pútnici mieria na východ - Jakubská cesta je otvorená

Prvá Jakubská cesta už je aj na Slovensku, nájdete ju v Čermeli v Košiciach. Cestu požehnal prešovský biskup Milan Lach, ktorý prevzal nad Jakubskou cestou aj duchovnú záštitu.

21.11.2013 06:00
Spišský hrad Foto:
Súčasťou Jakubskej cesty je aj Spišský hrad.
debata

Popularita pútnických ciest – v Európe predovšetkým Jakubskej cesty – stále rastie. Cesta putovania napĺňa očakávania moderného človeka po stretnutí s tradíciami, spiritualitou a históriou miest Európy, v kombinácii s cestovaním, poznávaním a celkovým zážitkom vybočenia z bežného životného štýlu.

Trasa Jakubskej cesty prechádza z Košíc cez Kojšovskú hoľu, Gelnicu – Thurzov, Plejsy, Spišský hrad do Levoče. Po trase pútnici zbierajú pečiatky navštívených miest do pútnického pasu – Credencial. Súčasťou trasy je aj prvé ihrisko pre petanque v Košiciach. Credential pútnika, do ktorého sa zaznačujú pečiatky z navštívených miest Jakubskej cesty, je možné objednať, alebo ho kúpiť na niektorých miestach Jakubskej cesty /Dóm sv. Alžbety Košice/ alebo cez webstránku www.jakubskacesta.sk.

Od Compostely je Jakubská cesta Košice – Levoča vzdialená 3 131 km a je dnes najvýchodnejším miestom v Európe, odkiaľ sa do španielskeho Santiaga k hrobu sv. Jakuba možno vydať peši, na koni alebo na bicykli. Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 sa prostredníctvom Live AID International, Rady mládeže Košického kraja i ďalších partnerov pripája k tejto európskej Jakubskej ceste prvou trasou na Slovensku z Košíc do Levoče.

Jakubské cesty sa prezentujú vlastným logom, infraštruktúrou, službami i cirkevnou, kultúrnou, sponzorskou a politickou podporou. Všetky tieto aspekty robia z Jakubských ciest fenomén novej éry putovania, ktoré pre niekoho znamená hlboký duchovný impulz k zamysleniu sa nad vecami tohto sveta a svojím životom, pre iného nevšednú turistiku s hrou na stredovekých pútnikov do Compostely.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Levoča #Jakubská cesta #Gelnica #Plejsy