Ocenili naj dediny na Slovensku - do ktorých sa oplatí vybrať?

Pre niektorých ľudí sú domovom, pre iných skôr dovolenkovým cieľom, no v záujme oboch skupín je, aby vyzerali čo najkrajšie a ponúkali čo najlepšie podmienky pre život. Dediny, ktorým sa podarilo urobiť za posledný rok výrazný krok vpred, ocenili v rámci súťaže Dedina roka.

25.11.2013 06:00
Blatnica Foto:
Blatnica sa stala z turistického hľadiska top dedinou roka.
debata

Súťaž Dedina roka vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR spoločne so Slovenskou agentúrou životného prostredia, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska. Prihlásené obce v nej prezentovali úspešné postupy obnovy vidieka, zlepšenie kvality životného prostredia a rozvoj dedín na národnej a medzinárodnej úrovni. Súťažili o celkové prvenstvo ako aj o ocenenia v siedmich kategóriách. Počas mesiacov jún a júl 2013 všetky prihlásené obce navštívili členovia národnej hodnotiacej komisie, aby vybrali celkového víťaza súťaže, ktorý získa titul Dedina roka 2013 a právo reprezentovať Slovenskú republiku v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny a držiteľov ostatných ocenení.

Malé Dvorníky ako celkový víťaz

Víťazom 7. ročníka súťaže sa stala obec Malé Dvorníky (okres Dunajská Streda), ktorá bude v roku 2014 reprezentovať Slovenskú republiku v európskej súťaži o Európsku cenu obnovy dediny. Druhé miesto obsadila obec Špania Dolina (okres Banská Bystrica) a tretie miesto obec Pruské (okres Ilava). Mimoriadnu cenu „Za výnimočný, inovatívny, vizionársky a zároveň trvalo udržateľný rozvoj obce“ získala obec Kechnec v okrese Košice-okolie. Okrem troch celkových víťazov a držiteľa mimoriadnej ceny získali vecné a finančné ceny aj víťazi jednotlivých kategórií.

Najlepším hostiteľom je Blatnica

Z hľadiska cestovného ruchu je zaujímavá najmä kategória Dedina ako hostiteľ, ktorej garantom je Slovenská agentúra pre cestovný ruch. V rámci tejto kategórie bola hodnotená celková ponuka obce pre potenciálnych návštevníkov, jej špecifiká, pohostinnosť, prístup návštevníkov ku kvalitným informáciám. Zavážila aj ponuka ubytovacích, stravovacích a doplnkových služieb a zaujímavosti, ktoré obec v svojom katastri návštevníkom ponúka. Po zvážení všetkých faktorov sa tento rok ideálnym hostiteľom stala obec Blatnica v okrese Martin.

Víťazi ostatných kategórií

  • Dedina ako hospodár: obec Jablonka (okres Myjava) „Za mimoriadne zodpovedné hospodárenie s majetkom obce a jeho efektívne zveľaďovanie v prospech obyvateľov a návštevníkov obce“.
  • Dedina ako maľovaná: obec Baďan (okres Banská Štiavnica) „Za udržiavanie vidieckeho charakteru a malebného harmonického vzhľadu dediny“.
  • Dedina ako klenotnica: obec Sebechleby (okres Krupina) „Za významný prínos k šíreniu miestnych kultúrno-historických tradícií a aktívnemu prezentovaniu živej kultúry v obci“.
  • Dedina ako pospolitosť: obec Pavlovce nad Uhom (okres Michalovce) „Za dlhodobý a systematický rozvoj rôznorodej komunity s rešpektovaním miestneho naturelu“.
  • Dedina ako partner: obec Šarovce (okres Levice) „Za aktívnu tvorbu a udržiavanie partnerstiev na miestnej a regionálnej úrovni v prostredí viacerých národností a vierovyznaní“.
  • Dedina ako záhrada: obec Bošáca (okres Nové Mesto nad Váhom) „Za inšpirujúce a starostlivé využívanie prírodných zdrojov a zachovávanie charakteristického vzhľadu krajiny“.
  • Internetové hlasovanie: obec Dubník (okres Nové Zámky).

*

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Blatnica #Malé Dvorníky #Dedina roka 2013 #Dedina ako hostiteľ