Mikuláš sa zíde s živým betlehemom na Modrom Kameni

Čakanie na Vianoce spríjemní deťom svätý Mikuláš so svojimi pomocníkmi anjelom, čertom a Snehovou kráľovnou. V sobotu 14. decembra zavítajú na hrad v Modrom Kameni s jediným úmyslom: potešiť deti. A nájdu tam aj betlehem so živými zvieratkami.

11.12.2013 06:00
živý betlehem Foto:
Na Modrom Kameni bude aj živý betlehem.
debata

Mikuláš príde na hrad nad najmenším slovenským mestečkom síce s oneskorením, ale zato s batohom plným darčekov a určite spríjemní dlhé čakanie na Vianoce. Postavy, na ktoré sa môžu tešiť najmä detí, zavítajú na hrad v Modrom Kameni v rámci podujatia Vianoce na hrade. Keďže sa koná v čase medzi dňom svätého Mikuláša a Vianocami, nebude chýbať ani betlehem so živými zvieratami a vianočná atmosféra.

Program sa začne o desiatej predpoludním a bude trvať až do podvečerných hodín. O pohodu divákov sa postarajú predajcovia vianočnej kapustnice, punču, vareného vína, oblátok i medu. A kto ešte nestihol kúpiť pod stromček darčeky, v Modrom Kameni bude môcť pre svojich blízkych vybrať originálne hračky z voňavého dreva.

Okrem Mikuláša s pomocníkmi sa na nádvorí hradu predstavia aj ďalší hostia. Vystupovať bude folklórna skupina Hrušov a detská folklórna skupina Ragačinka s vianočným pásmom piesní. V tomto adventnom čase si hostia môžu vypočuť mládežnícky spevácky zbor Martinova melódia z Plachtiniec s chorálovým pásmom. Ale aké by to boli Vianoce bez rozprávky? Na nádvorí historického hradu sa tentoraz rozvinie príbeh chlapca, ktorého uväznila v zajatí Snehová kráľovná s ľadovým srdcom a keď sa už všetko zdá stratené, na pomoc príde dievča. Rozprávku na motívy Hansa Christiana Andersena predstavia žiaci Základnej umeleckej školy vo Veľkom Krtíši.

Pre deti je mikulášsko-vianočný program o to pútavejší, že v historickom hrade sídli Múzeum bábkarských kultúr a hračiek. Referent pre múzejnú pedagogiku Jaroslav Hanko hovorí, že Vianoce na hrade neorganizujú prvý raz. „Bývajú u nás pravidelne a tento rok to bude už jubilejný a okrúhly desiaty ročník,“ zdôrazňuje. V ostatných rokoch sa nádvorie hradu vždy zaplnilo stovkami návštevníkov a podobný záujem očakávajú organizátori aj teraz. Vianoce na hrade sú zároveň desiatym podujatím v poradí, ktoré múzeum pre svojich hostí pripravilo v tomto kalendárnom roku a sviatočnou bodkou za uplynulým obdobím.

Sprievodným podujatím bude výstava výtvarného umenia s názvom Nový zákon na obrazoch zo Šarišského múzea a návštevníci si môžu pozrieť aj stále expozície múzea, ktoré sú zaujímavé aj pre deti.

Vstupné na Vianoce na hrade sú dve eurá pre dospelých a jedno euro pre deti a dôchodcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #Vianoce #Mikuláš #Betlehem