Tip: V Trenčíne pod hradom ľudia kupujú radosť

Na Vianočné trhy na trenčianskom Mierovom námestí pribudol netradičný stánok s nápisom Vianočný bazár. Predávajú tu veci od výmyslu sveta s dobrým úmyslom: zisk pôjde na organizovanie predstavení Dr. Klauna tam, kde sú deti dlho odlúčené od rodiny.

19.12.2013 06:00
bazar hlavna Foto:
Zisk z Vianočného bazára pôjde na organizovanie predstavení Dr. Klauna tam, kde sú deti dlho odlúčené od rodiny.
debata

Stánok Vianočného bazára sa otvára v predvečer zlatej nedele, v sobotu 21. decembra od 10. do 18. hodiny na historickom námestí pod Trenčianskym hradom. V skutočnosti však pribudol už o týždeň skôr. Od pondelka až do piatka nosili ľudia veci do priestorov Trenčianskej nadácie na Mládežníckej ulici pri futbalovom štadióne na Sihoti. Dobrovoľníci prinesené veci prevzali, roztriedili a pripravili na predaj.

„Sú to veci pre niekoho už nepotrebné, pre iného však zaujímavé. Napríklad knihy, CD, DVD, športové potreby, hračky, bižutéria, umelecké diela, drobná elektronika, z kapacitných dôvodov sme však nemohli prevziať oblečenie,“ vraví Alena Karasová, správkyňa Trenčianskej nadácie.

Ďalší raz ľudia takto podporujú dobročinnú akciu tým, že si v stánku kúpia niektorý z darovaných predmetov. Ceny sú symbolicky nízke, obrovská však bude radosť detí, ktoré sa vďaka takto získaným peniazom budú môcť opäť tešiť na zabávačov z nadačného fondu Dr. Klaun.

Trenčianska nadácia zorganizovala túto vianočnú akciu aj pred dvoma rokmi. Vtedy sa podarilo získať vo Vianočnom bazári asi 300 eur, nadácia ich venovala na predstavenia pre deti hospitalizované na Pediatrickej klinike Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Teraz by mala byť tržba vyššia, pretože stánok už nie je na zastrčenom mieste ako predtým, ale uprostred vianočných trhov. Okrem toho organizátori očakávajú, že veľkým ťahákom pre kupujúcich bude Adela Banášová, ktorá bude v sobotu popoludní od 15. do 17. hodiny v stánku predávať a dohadovať sa s ľuďmi o cene. To by malo priniesť zábavu, akú dokáže vytvoriť len improvizácia.

Vlani sa podarilo získať vo Vianočnom bazári... Foto: Archív Trenčianskej nadácie
klauni Vlani sa podarilo získať vo Vianočnom bazári asi 300 eur, nadácia Dr. Klaun ich venovala na predstavenia pre deti hospitalizované na Pediatrickej klinike Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

„Podľa našich skúseností ľudia majú záujem o dobročinné akcie, len sú opatrní, musia mať istotu, že peniaze skutočne pôjdu na účel, na ktorý ich dávajú. Organizujú sa rôzne benefičné podujatia, každé je zamerané na určitú skupinu ľudí. Dať 25 eur za vstupenku alebo vydražiť víno za 100 eur, to je dosť peňazí, takáto akcia nie je pre každého. Ale bazár, to je niečo iné, tu sú malé sumy, ale pomôžu, a ľudia veľmi radi pomáhajú, len majú niekedy obavy, či môžu zbierke dôverovať,“ hovorí o skúsenostiach s dobročinnými akciami správkyňa Trenčianskej nadácie. Predmety, ktoré ľudia darovali nadácii a ktoré sa počas Vianočného bazára nepodarí premeniť na divadelné predstavenia pre deti, sa nadácia rozhodla darovať do domovov dôchodcov, zariadení opatrovateľských služieb či detských domovov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #vianočné trhy #Vianočný bazár #Dr. Klaun