Na hornej Nitre oslávia zimu folklórom

Jeden mesiac, jeden týždeň a jeden deň budú trvať Zimné slávnosti na hornej Nitre. Predstavia sa miestni výrobcovia drevených hračiek a majstri ďalších remesiel, folklór aj tradície karpatských Nemcov.

31.01.2014 00:00
folklór Foto:
Zimné slávnosti na hornej Nitre sa ponesú v znamení folklóru.
debata

Zimné slávnosti sú „vynálezom“ tunajších folkloristov a tradične sa začínajú výstavou. Tento rok v Nitrianskom Pravne 1. februára otvoria výstavu drevených hračiek.

„Sú to diela piatich majstrov z Pravnianskej doliny, ktorí vyrábajú drevené hračky, koníky, fúriky, autíčka aj rôzne hlavolamy. Jedného ocenili aj na medzinárodnej súťaži,“ vraví Eva Henčelová z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi. Výstavu otvoria o 16. hodine a o dve hodiny sa už začnú prvé vystúpenia. V Pravenci vystúpi desať folklórnych kolektívov z regiónu. Festival bude spojený s ľudovou veselicou a so sprievodom fašiangových masiek.

Podujatie pôvodne určené pre folklórne súbory dospelých sa zmenilo na veľký projekt. Miesto v ňom dostali aj deti, ľudoví umelci, národnostná menšina karpatských Nemcov či súťaže v speve. Pôvodne jednodňové folklórne podujatie sa rozrástlo na festival, čo trvá vyše mesiaca a putuje viacerými obcami regiónu.

Obec Poruba bude 12. februára hostiť detské súbory. V Poluvsí organizujú 15. februára Pamätnicu Jozefa Strečanského na počesť dlhoročného vedúceho folklórnej skupiny, ktorý tragicky zahynul. Súťažiť budú amatérski speváci v rôznych vekových kategóriách a v nesúťažnej kategórii sa predstavia malí speváci vo veku 4 – 5 rokov. Hosťovať tu bude súbor Rozsutec zo Žiliny. V Poluvsí býva vždy aj nejaká zaujímavá výstava. Tentoraz to budú fotografie Pavla Remiáša, ktoré približujú atmosféru predchádzajúcich ročníkov zimných slávností. Svoje výrobky predstaví aj miestny výrobca ľudových hudobných nástrojov, píšťal a fujár.

„Karpatským Nemcom bude patriť podujatie Súzvuky 22. februára. Spievajú vo svojom nemeckom nárečí aj po slovensky. Nemcov tu už veľa nie je. Ale tí, čo zostali, si tradície udržiavajú, majú dokonca najkrajšie, najbohatšie kroje na hornej Nitre,“ priznáva Eva Henčelová. Karpatskí Nemci žijú v Nitrianskom Pravne, Kľačne, Tužine a Malinovej a v každej dedine je aktívna folklórna skupina.

Zimné slávnosti sa na hornej Nitre skončia až 8. marca, keď sa v Nedožeroch-Brezanoch stretnú majstri Pravnianskej doliny. Býva to veľmi vydarené podujatie, zvyčajne príde 30 až 35 remeselníkov.

Každé podujatie zimných slávností sa koná v inej obci, vždy pod patronátom starostu či starostky. Organizátori všade pozývajú aj hosťa. Zvýši sa tým príťažlivosť podujatia a celé slávnosti tak dostávajú nadregionálny charakter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #Horná Nitra #Zimné slávnosti