Tip na víkend: Fašiangy na Trenčianskom hrade aj v električke

Prvýkrát v novej dobe sa na Trenčianskom hrade uskutočnia fašiangové oslavy s typickými jedlami, hradnou posádkou, šermiarskymi súbojmi a dobovou hudbou. Len o pár kilometrov ďalej vypravia storočnú električku na fašiangovú jazdu z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc.

01.03.2014 06:00
električka Foto:
Vo fašiangovej električke čaká na návštevníkov veselá zábava.
debata

Zažite dobové fašiangy na hrade

Fašiangy na hrade na sobotu 1. marca pripravila skupina historického šermu Wagus a Trenčianske múzeum vďaka dobrému nápadu kuchárky. „Naša hradná kuchárka, pani Júlia Spustová, ktorá varí dobové jedlá cez leto, jedného dňa navrhla: urobme niečo na fašiangy. Povedali sme si, prečo nie, pripravíme si peknú akciu pre seba. A zrazu z toho vznikla akcia pre všetkých návštevníkov hradu,“ vraví Ladislav Sekerka, šéf skupiny historického šermu Wagus.

Trenčiansky hrad je otvorený celoročne, fašiangy budú pre návštevníkov privítaním na skorý úvod hlavnej sezóny. Za vstupné 6 eur pre dospelých a 4 eurá pre deti, študentov a dôchodcov si záujemcovia budú môcť pozrieť všetky expozície a výstavné priestory hradu a k tomu dostanú aj malú fašiangovú pochúťku.

Počas návštevy hradu zažijú šermiarske súboje, vystúpenia sokoliarov, stretnú sa s hradnou posádkou, môžu sledovať streľbu z pušiek, jednoducho všetko, čo k hradu patrí. Atmosféru dávnych čias pripomenú aj melódie dobovej hudby v podaní súboru Musica Poetica. „Fašiangami v minulosti nežili len ľudia na dedinách a v mestách, ale aj hradní páni. Fašiangové jedlá ako fánky alebo šišky majú dávnu tradíciu, okrem toho sa budú robiť placky podľa starších receptov, špeciálne chleby a uvaríme plný kotol kapustnice,“ dodal Ladislav Sekerka.

Jazda na storočnej električke je zážitkom

Nostalgickú fašiangovú jazdu storočnej električky, ktorá skončila pravidelnú premávku na tejto trati v roku 2011, budú prvýkrát organizovať spoločne nezisková organizácia Trenčianska elektrická železnica (TREŽ) a obec Trenčianska Teplá. Dopoludnia sa začne program v obci, na miestnom trhovisku vystúpia viaceré súbory a postupne sa budú schádzať masky. O pol dvanástej sa maškarný sprievod a všetci účastníci presunú do železničného depa v Trenčianskej Teplej, kde podľa starého zvyku pochovajú basu. Potom sa už rozbehnú veselé fašiangové jazdy z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc. Na trati dlhej vyše päť kilometrov budú cestovať zadarmo všetci, ktorí prídu v maskách.

„Táto úzkorozchodná električka je svetovou raritou. Vagónka Studénka Tatra robila tieto vagóny na zákazku, pre každú trať boli trošku iné. Dodané boli v rokoch 1951 až 1953. Potom sa uvažovalo o nákupe nových, ale pretože nebolo peňazí, tak sa zrekonštruovali. Podvozok aj karoséria sú pôvodné, ale vylepšené. Vidieť na nich prvky autobusu, električky a trolejbusu. Takže je to vlak, električka, autobus aj trolejbus dohromady, nikde inde na svete podobný hybrid neexistuje,“ upozorňuje na zvláštnosť električky Dušan Nosál, riaditeľ TREŽ.

Úzkokoľajná železnička medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami je najstaršou verejnou elektrickou traťou na území Slovenska, v prevádzke je od roku 1909. Pravidelnú osobnú dopravu na tejto trati zabezpečovali štátne železnice, v decembri 2011 ju však zrušili pre nerentabilnosť. Od roku 2012 príležitostnú dopravu zabezpečuje nezisková organizácia TREŽ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #trenčianske teplice #trenčianska teplá #fašianky