Tip na víkend: Zahrejte sa pri hre s deťmi v Košiciach

Dobrodružstvo, poznanie a dobrú zábavu pre celú rodinu. To všetko ponúka festival Zimomravenie, ktorý sa z Banskej Štiavnice preniesol aj do Košíc. Nonstop program 8. marca od rána až do večera čaká na vás túto sobotu na ulici, na radnici, v múzeách aj v parku.

08.03.2014 06:00
Zimomravenie Foto:
Zimomravenie sa presúva z Banskej Štiavnice do Košíc.
debata

Program košického Zimomravenia je taký bohatý, že ani nie je šanca absolvovať všetko. Každý si však môže vybrať to, čo ho zaujíma – kvízy, tvorivé dielne, divadielka, súťaže a množstvo iných aktivít. „Zapáčila sa nám myšlienka dobrodružno-poznávacieho festivalu pre celú rodinu, príjemná atmosféra a spontánnosť podujatia v Štiavnici. Preniesli sme jeho dramaturgiu a aj v Košiciach chceme ponúknuť zmysluplnú aktivitu, pri ktorej deti aj rodičia spoznávajú mesto, jeho históriu a zákutia, zabavia sa a strávia spolu príjemný deň,“ hovorí za organizátorov Robert Schwarcz z agentúry Tramtaria Slovakia. Začína sa od 10. hodiny na rôznych miestach, program aj registráciu do dobrodružno-poznávacej hry dostanete v infostánku pred radnicou.

Hlavný program prebieha v Historickej radnici. Na pódiu sa budú až do večera striedať divadielka, rozprávky, pantomíma, detské animácie. Môžete si potrápiť hlavy pri hlavolamoch a vedeckých hračkách, zasmiať sa pred krivými zrkadlami a oddýchnuť si v čajovni.

Ťahákom festivalu je dobrodružná rodinná hra v centre mesta. Rodičia a deti, ale aj iné skupiny dostanú od rozprávkových bytostí úlohy, ktoré majú s hracou kartou v ruke splniť. Každý si vyskúša svoju šikovnosť aj sa dozvie o meste zaujímavé veci. Úlohy si môžu pokojne rozdeliť na celý deň a vyplnenú kartu odovzdať až na konci o piatej a medzitým zájsť na program do múzea či do knižnice.

Na Hlavnej ulici bude mimoriadne rušno, pri Dolnej bráne záchranári predvedú ukážky prvej pomoci, pred Immacullatou môžu motoristi obdivovať krásne veterány a mladým výtvarníkom pomôžu maľovať lektori v parku pri Dóme sv. Alžbety.

Ani múzeá nebudú nudné. V Mikušovej väznici budú hostí sprevádzať na interaktívnych prehliadkach, spojených s vedomostnými súťažami, lúštením historickej šifry či skladaním makety Dómu. V múzeu, ktoré skrýva Košický zlatý poklad, si môžete vyraziť vlastnú mincu a zapojiť sa do súťaží či tvorivých dielní. V prírodovednej expozícii budú aktivity zamerané na ekológiu a riešenie rébusov, v Planetáriu zistíte, koľko hviezd je na oblohe. Vedeli ste, že Technické múzeum má svojho fantóma? Stretnete ho v hlavnej budove. Ani tí najmenší sa však nemusia báť fantóma ani vedy – exponáty im predstavia zábavní animátori. Vo Vedecko-technickom centre si môžete vyskúšať, ako fungujú fyzikálne javy a zahrať sa s interaktívnymi exponátmi. Kto sa chce dozvedieť o magnetizme, vidieť levitujúci vláčik a robiť vákuové experimenty, nech neobíde kreatívnu fabriku v Kulturparku. A koho ťahá viac k umeniu, v Štátnom divadle zažije zábavné aktivity s kostýmami.

Knižnica pre mládež v Litparku pripravila tvorivé dielne a spoločenské hry, v Bocatiovej knižnici sa budú čítať rozprávky, lúštiť hádanky a kvízy aj vyrábať záložky do kníh a kresliť. Vstupné na niektoré aktivity je najviac 2 €, niekde žiadne. A keďže počas takého rušného dňa si treba aj chvíľu vydýchnuť, návštevníci festivalu môžu využiť zľavové kupóny do partnerských reštaurácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #víkend #zimomravenie