Rast hladiny morí ohrozuje desiatky kultúrnych pamiatok

Stúpajúca hladina morí v dôsledku globálneho otepľovania bezprostredne ohrozuje desiatky lokalít svetového kultúrneho dedičstva.

11.03.2014 15:00
Istanbul, mešita Foto:
Mešita v Istanbule.
debata

Ak by priemerná globálna teplota stúpla hoci len o jeden stupeň Celzia, pod vodou by sa mohlo ocitnúť až 40 svetových kultúrnych pamiatok. Varuje pred tým štúdia rakúskej univerzity v Innsbrucku a inštitútu pre skúmanie následkov klimatických zmien v nemeckom Postupime (PIK), ktorú zverejnili v odbornom časopise Environmental Research Letters.

Pri vzostupe teploty o jeden stupeň by sa voda rozliala aj do chránených historických centier nemeckých miest ako je Lübeck, Wismar alebo Stralsund, upozorňuje agentúra DPA. Ak by teplota stúpla o tri stupne, ohrozených by bolo dokonca 136 z viac ako 700 pamiatok, ktoré sú teraz zapísané na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva (UNESCO).

Podľa Bena Marzeiona z Innsbruckej univerzity by potom boli zaplavené historické centrá miest ako sú Brugy, Neapol, Istanbul a Petrohrad, ale aj chránené objekty v Indii alebo Číne. „Ak zmenu klímy neobmedzíme, budú musieť budúci archeológovia hľadať veľkú časť nášho kultúrneho dedičstva v moriach,“ povedal Marzeion.

Vedci takýto scenár na najbližších 2 000 rokov vytvorili na počítačovom modeli, pričom zohľadnili aj rozdielny vzostup hladiny a intenzitu príbojov v rôznych regiónoch. Klimatológ Anders Levermann z PIK varoval aj pred akútnymi rizikami pre ľudstvo. „Priemerná globálna teplota stúpla o 0,8 stupňa v porovnaní s predindustriálnou dobou. Ak by sme vypúšťali toľko skleníkových plynov ako doteraz, museli by sme do konca storočia počítať s globálnym oteplením až o päť stupňov,“ varoval Levermann. Zasiahnuté by tak boli pobrežné oblasti s miliónmi ľudí. Pri globálnom oteplení o tri stupne by mohlo až 12 krajín sveta prísť o viac než polovicu svojej súčasnej rozlohy. Ohrozené sú predovšetkým oblasti Juhovýchodnej Ázie, ale tiež napríklad americký štát Florida.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #kultúrne pamiatky