Tip na víkend: Prešovské planetárium naučí aj zabaví

Prešovské planetárium sa túto nedeľu pripojí k Medzinárodnému dňu planetárií. Pre deti aj pre dospelých sú pripravené prednášky, astronomické rozprávky, hudobno-relaxačný program aj pozorovanie oblohy.

21.03.2014 06:00
vikend4 Foto:
Marcová nedeľa v prešovskom planetáriu zaujme deti aj dospelých.
debata

Program v deň planetárií sa v Prešove začne v projekčnej sále, kde je o 15. hodine pripravené Rozprávanie o slniečku a o hodinu neskôr Mesiac na vandrovke. V prednáškovej sále budú znieť od 15. do 17. hodiny astronomické rozprávky.

Bohatý program je pripravený aj pre dospelých, či už pôjde o filmy, alebo o premietanie. O šiestej večer v projekčnej sále planetária pod umelou hviezdnou oblohou odštartuje náučné pásmo Po západe slnka, o hodinu neskôr hudobno-relaxačný program Posolstvo času. V prednáškovej sále budú od 18. do 20. hodiny premietať odborné filmy s astronomickou tematikou. Na kupole a terase budú môcť hvezdárski nadšenci od siedmej do deviatej večer pozorovať oblohu ďalekohľadmi. Podľa vedúcej popularizačno-vzdelávacieho oddelenia Danice Jarčuškovej hvezdáreň a planetárium v Prešove bude v čase od 15. do 21. hodiny prístupné verejnosti za minimálne vstupné. Deti zaplatia symbolické euro, dospelí dve eurá.

„Návštevníci budú mať možnosť pozrieť si programy v planetáriu, videofilmy v prednáškovej miestnosti a zoznámiť sa s hlavným ďalekohľadom v kupole a prenosnými ďalekohľadmi na terase planetária. Cieľom tejto medzinárodnej iniciatívy je podpora šírenia poznatkov astronómie a oboznamovanie verejnosti s prácou astronomických zariadení,“ vysvetlila Jarčušková. V prešovskom planetáriu majú s touto dlhoročnou akciou dobré skúsenosti. „U ľudí má veľký ohlas, každý rok ich sem príde okolo tristo,“ spresnila Jarčušková.

Hvezdáreň a planetárium v Prešove pripravuje podujatie vo vlastnej réžii a nedeľný termín vyhovuje aj návštevníkom, ktorým sa to inokedy nehodí pre pracovné povinnosti. Pravidelne tu vítajú žiakov s pedagógmi, rodiny s deťmi, dospelých, seniorov a rôzne skupiny návštevníkov. Ponúkajú audiovizuálne programy pod umelou hviezdnou oblohou, prednášky, filmy, astronomické pozorovania pre verejnosť, vďaka ktorým získajú zaujímavé informácie a netradičný pohľad na vesmír, hviezdnu oblohu a našu Zem. Deti sa už dozvedeli, koľko je na nebi hviezd, ako sa cestuje v kozme, ako ďaleko je Slnko či akými legendami sú opradené niektoré súhvezdia.

Medzinárodný deň planetárií začali organizovať v roku 1990 v Taliansku a na Slovensku prebieha od roku 1995. V súčasnosti sú do tejto iniciatívy zapojené niektoré ďalšie krajiny Európy. Deň planetárií sa každoročne koná v nedeľu pred alebo po jarnej rovnodennosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #víkend #planetárium