Objavte cyklistický raj v Dolnom Rakúsku

Sedem top cyklistických trás s dĺžkou viac ako 1200 kilometrov. To je ponuka Dolného Rakúska pre aktívnych i rekreačných cyklistov.

18.05.2014 00:00
Dolné Rakúsko, cyklistika Foto:
Dunajská cyklotrasa je jednou z najpopulárnejších cyklotrás strednej Európy.
debata

Po Dunajskej cyklotrase, ktorá patrí medzi najpopulárnejšie v regióne, prejde ročne viac ako 600 000 cyklistov. Tento rok oslavuje 30. výročie od svojho otvorenia. Cyklisti sa môžu tešiť aj na kompletne zrekonštruovanú trasu vedúcu cez Marchfeldkanal. Ponoriť sa do dejín regiónu a objaviť čaro rakúskych záhrad.

„Vzhľadom na to, že Dolné Rakúsko je aj ďaleko za hranicami známe ako raj pre pôžitkárov, pôžitok je nevyhnutnou súčasťou tohto regiónu. Dotýka sa všetkých zážitkov, produktov a domácich výrobkov. A rovnako to platí aj pre cykloturistiku. Preto ponúkame všetkým cyklistom špičkovú úroveň a nezameniteľný cyklozážitok na trasách, ktoré spolu merajú vyše 1200 kilometrov,“ hovorí štátna ministerka cestovného ruchu Dr. Petra Bohuslav. Obzvlášť bohatá ponuka cyklistických trás je v kraji vína, v regióne Mostviertel a pozdĺž Dunaja v Dolnom Rakúsku, cez ktoré vedie aj Dunajská cyklotrasa. Tá tento rok oslavuje 30 rokov. Za ten čas sa stala medzinárodne najpopulárnejšou a je považovaná za priekopníka všetkých cyklotrás Dolného Rakúska.

Rozšírenie ciest a nové značky znamenali pre Dunajskú cyklotrasu úspešný štart. Dnes táto trasa ponúka dokonalú infraštruktúru, plynulosť a vďaka kvalitnému označeniu sa na nej nestratí žiadny cyklista.

Ročne prejde po území južných a severných brehov Dunaja až 630 000 cyklistov. 9 percent z nich prechádza cez trasu medzi Passau a Viedňou. Samotnú časť Wachau pritom navštívi 250 000 cyklistov v priebehu jedného roka. Za týmto úspechom stoja najmä veľké investície do oznamovacích tabúľ, označenia ciest, údržby a rozširovania trás. Podarilo sa tak vytvoriť hustú a kvalitnú sieť cyklistických trás s rôznou náročnosťou. „Za posledných 30 rokov sme do Dunajskej cyklotrasy investovali 28 miliónov eur a od roku 2006, kedy začal optimalizačný program cyklotrás, 16 miliónov eur, ktoré nepochádzali z prostriedkov EÚ, pričom hodnota výnosov je takmer 5 miliónov eur ročne,“ zdôraznila Petra Bohuslav.

"Do dunajskej cyklotrasy bolo investovaných 22,5 milióna eur z projektových zdrojov, 15,2 milióna z toho pochádzalo z podpory regionálneho rozvoja ecoplus, 4,7 milióna eur prispela WST3 a 2,6 milióna eur pochádzalo z fondov EÚ,“ hovorí generálny riaditeľ ecoplus Helmut Miernicki. Cykloturizmus je v Dolnom Rakúsku už veľmi dlho dôležitým zdrojom príjmov. „Po Dunajskej cyklotrase prejde denne približne 2000 cyklistov, vďaka ktorým dodnes fungujú aj malé ubytovacie zariadenia, krčmičky, vinárne a rôzne regionálne atrakcie a podniky. Jedným z najatraktív­nejších cieľov cyklistických výletov je región Wachau, ktorý patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO,“ hovorí Bernhard Schröder, riaditeľ destinácie Donau Niederösterreich.

Dolné Rakúsko sa podľa ADFC (Všeobecný klub nemeckých cyklistov) nachádza na popredných priečkach rebríčka posudzujúceho kvalitu cyklotrás. Všetkých sedem TOP cyklotrás, vrátane Dunajskej cyklotrasy, je od roku 2009 zaradených do systému trás ADFC. A to najmä vďaka pozitívnemu hodnoteniu, keď všetky získali úctyhodné štyri hviezdičky. Aby bola kvalita trás zaručená aj do budúceho obdobia, vznikol v roku 2013 špeciálny program pre údržbu cyklotrás.

„Prešli sme na bicykli každý meter jednotlivých cyklotrás a zaznamenali ich do elektronickej podoby, aby sme mohli akékoľvek nedostatky promptne odstrániť a zároveň sme získali aktuálny prehľad o ich stave,“ hovorí prof. Christoph Madl, MAS, riaditeľ krajinskej organizácie cestovného ruchu Niederösterreich-Werbung. Okrem bezchybných trás a kvalitného značenia sú cykloturisti nároční aj na poskytované služby, cieľové destinácie a príjemné prostredie. „Pre nás je preto osobitne dôležité rozširovať hustú sieť cyklistických zastávok, priateľských reštauračných a ubytovacích zariadení, e-požičovní bicyklov a ich prepojení s výletnými miestami,“ dodáva Madl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Turistika #cyklotrasy